Zdrava prehrana - 13. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Blagdanska veselja: recepti i savjeti za božićne aktivnosti s djecom

Blagdanskom blještavilu i šarenilu najviše se raduju djeca. Osim što mogu uživati na gradskim ulicama i trgovima u brojnim događanjima, radost im donose i aktivnosti kod kuće

Bozicne aktivnosti s djecom

Božić i Novu godinu svi dočekujemo s radošću, no ipak se ništa ne može mjeriti s veseljem djece.

Gradovi kao da su ukrašeni samo za njih – posvuda su svjetla, ukrasi, boje, slatkiši, mirisi, glazba, pjesma i ples. Još je veća sreća kad se blagdanski duh počinje osjećati i u njihovu domu.

Male kuharice i kuhari

Mnoge obitelji imaju običaje u koje se djeca gotovo redovito uključuju. Ako je takva tradicija kod vas tek u nastajanju, možda vam ovaj tekst može donijeti dašak inspiracije.

U obilju božićnih kolača svakako napravite barem jednu slasticu koju mališani mogu pripremiti sami ili uz vašu malu pomoć, primjerice slatke kuglice od oraha kojih se možda i vi sjećate iz djetinjstva.

Priprema jednostavnijih božićnih kolača ohrabrit će vaše mališane na sudjelovanje i učinit ih ponosnima

Njihova priprema je jednostavna gotovo poput igre plastelinom, a vi možete pomoći samo u određivanju količina te osigurati da smjesa bude jednolična.

Sve ostalo je na malim kuharima. Recept se odnosi na desetak, možda 12 kuglica, ovisno o njihovoj veličini, pa po želji možete udvostručiti količinu.

Sastojci: 1 bjelanjak, 10 dkg mljevenih oraha, 10 dkg šećera u prahu, 10 dkg čokolade u prahu, 1 vanilin šećer, čepić ruma

Priprema: Bjelanjak umutite vilicom, dodajte sve sastojke i pomiješajte. Ako odmah ne možete dobiti kompaktnu smjesu, neka odstoji na toplome pola sata pa ponovno mijesite dok ne dobijete jednoličnu masu.

Djecu podučite da rukama oblikuju kuglice koje potom trebaju uvaljati u mljevene orahe, čokoladu (u prahu ili naribanu čokoladu), sitne ukrase za tortu, šećer, već prema volji.

Kuglice se, svaka za sebe, stavljaju u papirnate košarice i čuvaju na sobnoj temperaturi. Mogu stajati i tjedan dana, no previše su ukusne da bi toliko dugo trajale.

Kućica od medenjaka

Djeca općenito u kuhinji uživaju te su jako ponosna na sve u čemu su imali udjela, od izrezivanja keksića kalupima, do ukrašavanja kućice od medenjaka (eng. Gingerbread house).

Pritom spomenimo i to da se danas u mnogim većim i velikim trgovinama te trgovačkim lancima mogu nabaviti kućice od medenjaka u dijelovima koje nije potrebno peći nego samo složiti prema uputama.

Treba spojiti smjesu od bjelanjka koja „glumi“ snijeg (recept se obično nalazi na pakiranju kućice), a djeca s radošću preuzimaju posao ukrašavanja. Oduševljenje rezultatom sigurno neće izostati.

Ukrasi na svakom koraku

Izrada ukrasa za božićno drvce i dom te izrada kreativnih čestitki još je jedan posao koji mališani neće odbiti. Kakve će ukrase izrađivati ovisi, naravno, o njihovoj dobi i sposobnostima.

Na internetu se mogu pronaći brojne ideje, od onih jednostavnih koje podrazumijevaju, primjerice, bojenje šišarki kojima možemo ukrasiti drvce do onih složenijih za stariju braću i sestre poput origami papirnih ukrasa.

https://www.youtube.com/watch?v=a-gRCHMUxgA

Blagdani su pravi trenutak da se poradi i na radnim navikama djece. Nemojte dopustiti da u konačnici vi budete „dežurna žrtva“ za čišćenje onoga što je preostalo nakon njihovih kreativnih aktivnosti.

Djeca moraju znati da se od njih očekuje sudjelovanje u svemu prema njihovim mogućnostima, ne samo u onome što je zabavno.

Neka vam dodaju stvari s polica tijekom kupnje, usisavaju ili obrišu radnu površinu u kuhinji. Možda im se i to svidi kao dio predblagdanskog rituala, poput čišćenja čizmica za svetog Nikolu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button