Dodaci prehrani - 3. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Kakao, maca i matcha: Koncentrati zdravlja u prahu

Nije na odmet svakodnevnu prehranu obogatiti egzotičnim namirnicama u prahu. One su koncentrati mikro- i makronutrijenata te cijelog niza zaštitnih sastojaka koji imaju pozitivno djelovanje na zdravlje

kakao, maca, matcha, prah

I dok je kakao omiljen kako među djecom i mladima tako i među onim nešto starijima dotle su maca i matcha manje poznati. Upoznajmo ih i isprobajmo zanimljive recepte.

Maca

Maca (Lepidium meyenii) je biljka trajnica. Raste u Peruanskim Andama na nadmorskoj visini od 3700 do 4500 m. Njezin korijen konzumirao se još prije doba Inka.

Bogat je ugljikohidratima, bjelančevinama, vitaminima i mineralnim tvarima, a uz to pokazuje i ljekovita svojstva. Maca vraća mentalnu i tjelesnu energiju pa je pouzdan saveznik u borbi protiv iscrpljenosti, pothranjenosti i stresa.

Osim toga, primjenjuje se kao pomoć u liječenju različitih zdravstvenih tegoba. Sve se to može zahvaliti prisutnošću velikog broja aktivnih tvari poput izotiocijanata, glukozinolata, esencijalnih masnih kiselina, flavonoida, saponina i alkaloida. Svi oni zajedno jačaju imunitet, pozitivno djeluju na reproduktivne organe, a uz to ispoljavaju antioksidativni i antikancerogeni učinak.

Nedavna su istraživanja k tome pokazala antivirusno djelovanje mace što se posebno ističe u borbi protiv virusa gripe i herpesa.     

Vatreni smoothie

Sastojci:

– 1 crvena naranča

– 1 kolut svježeg ananasa

– 2 dl vode

– 1 jušna žlica mace u prahu

– 1 čajna žličica meda

Priprema: Ogulite naranču. Ogulite ananas i uklonite mu tvrdu sredinu. Oboje izrežite na komadiće. U blender stavite voće, vodu, med i maca prah pa sve izmiksajte. Ulijte u čaše i poslužite.

Da bismo iz organizma isprali sve toksine koje su se nakupili pretjeranim blagovanjem, najbolji način detoksikacije su lagana mediteranska prehrana i popularni smoothie

Matcha

Matcha je zeleni čaj u prahu. Pijenjem napitka s matchom u organizam se unose katehin, kofein te drugi sastojci zelenog čaja u daleko većoj količini nego je to slučaj s pijenjem klasičnog zelenog čaja.

Ovaj napitak ima izraženo antioksidativno djelovanje koje se prvenstveno može zahvaliti epigalokatehin galatu (EGCG) te se njegovo pijenje veže uz smanjenje rizika od pojave raka te bolesti krvožilnog sustava.

Uz adekvatnu prehranu i tjelovježbu, matcha pomaže mršavljenju. Naime, tijekom aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta (kao što su plivanje ili brzo hodanje) matcha intenzivira oksidaciju masti u cilju dobivanja energije. 

Zeleni sladoled

Sastojci:

– 1 banana

– 1 čajna žličica matcha praha

Priprema: Bananu ogulite i izrežite na kolute debljine 2 cm. Stavite u prikladnu posudu, poklopite i odložite u zamrzivač na 24 sata. Sutradan u blender stavite zamrznutu bananu i matcha prah. Sve izmiksajte u homogenu smjesu. Sladoled vadite okruglom žlicom, posložite u zdjelice, ukrasite metvicom i poslužite.   

Detoksikacija čajevima

Šalica zdravlja: Najbolji čajevi za detoksikaciju

U ovom su razdoblju vrlo popularni čajevi za detoksikaciju jer nas ponese blagdansko raspoloženje pa više jedemo i pijemo,...

SAZNAJTE VIŠE

Kakao

Kakao potječe iz tropskih šuma Južne Amerike, a danas se uzgaja i diljem drugih tropskih područja. Znanstveni naziv kakaa na grčkom znači „hrana bogova“ što govori o tome koliko je bio cijenjen među drevnim narodima. Iz Amerike je kakao donesen u Španjolsku odakle se proširio Europom. Kakao napitak je uz čaj i kavu postao omiljeni stimulant te se još u 17. stoljeću konzumirao diljem Starog kontinenta.

Najpoznatiji kakao proizvod je zasigurno čokolada. Mliječna čokolada potječe iz Švicarske gdje se prvi put pomiješali kakao i mlijeko u prahu.    

Nezaslađeni kakao u prahu sadrži 58 % ugljikohidrata, malo manje od 14 % masti te oko 20 % bjelančevina. Od mineralnih tvari prisutni su magnezij, kalcij, željezo, te kalij. Zanimljivo je reći kako samo jedna jušna žlica kakaa u prahu zadovoljava 10 % dnevnih potreba čovjeka za magnezijem.

Topli kakao

Svi volimo toplu čokoladnu no ona je zbog dodanog šećera poprilično kalorična. Kao alternativu možemo pripremiti topli kakao. Šalicu toplog mlijeka ulijte u lončić za pravljenje pjene. Umiješajte jednu jušnu žlicu kakaa te izradite pjenu. Ulijte u visoke šalice, pospite kakaom u prahu i poslužite.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button