Ljekovito bilje - 14. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Legende i priče o čaju koji je krenuo u osvajanje svijeta prije 4000 godina

Sredinom prosinca obilježavamo svjetski dan posvećen jednom od najpopularnijih i najzdravijih napitaka današnjice

Zdravlje iz prirode

Kad kažemo čaj, izvorno se smatralo da je to samo napitak od čajevca ili Camellie sinensis. Danas se pod tim pojmom podrazumijeva napitak od raznih drugih biljaka.

Razlikujemo doista velik broj čajeva različitih okusa s raznim dodacima poput sušenih komada voća i sličnog.

Otkriće u Kini

Prema kineskoj legendi, osvježavajući učinak listova čaja slučajno je otkrio kineski car Shen Nung prije 4000 godina.

Naime, otkrio je tajnu pripreme ovog napitka pri jednom od svojih brojnih lovačkih izleta 2737. godine prije Krista.

Kad je htio prokuhati riječnu vodu u posudi na vatri, vjetar mu je donio jedan list sa stabljike čaja koja je rasla u blizini, pretpostavlja se da se odmarao ispod stabla biljke Camellia sinensis.

Voda u posudi promijenila je boju i razvio se specifičan miris. Nakon što je popio tu tekućinu, bio je oduševljen aromom, a nakon ispijanja osjetio je i osvježenje te nije osjećao umor.

Tako je, smatra se, nastao napitak koji danas znamo pod nazivom čaj. Prve zapise o čaju i njegovoj pripremi pod imenom Ch’a Ching (eng. Tea Classic) napisao je Lu Yii, a zapisi datiraju iz osmog stoljeća.

Tijekom vladavine dinastije Tang (618. – 907.) čaj je proglašen kineskim nacionalnim pićem. Dinastija Ming (1368. – 1644.) donijela je i novi način njegove pripreme.

Listovi više nisu bili usitnjeni u prah nego su jednostavno cijeli prelijevani vrelom vodom. S vremenom je uživanje u toploj šalici čaja postalo dio svakodnevnog rituala u cijeloj Kini.

Prema predaji, tijekom boravka u Kini japanski budistički redovnici donijeli su čaj u Japan te je od 12. stoljeća postao neizostavan dio i japanske kulture.

Govori se i o širenju tradicije pijenja čaja iz Kine u Tibet, gdje ga je u obliku prešanih cigli i kolačića donio sin jednog tibetanskoga kralja. Čuvanje prešanog čaja u ciglama do danas se sačuvalo u tom kraju.

Širenje u Europu

Prema nekim zapisima, čaj su iz Kine u Veliku Britaniju donijeli pomorci koji su radili za tvrtku East India Company.

Prvi uvoz pošiljke čaja u Englesku zabilježen je 1664. godine. Početkom 17. stoljeća Englezi su obožavali piti čaj, no to je tada, zbog visoke cijene, bila povlastica plemića i drugih imućnih građana.

Od 1880. godine Englezi uzgajaju čaj u svojim bivšim kolonijama u Indiji i Cejlonu, današnjoj Šri Lanki.

Englezi su listove čaja ostavljali da dulje fermentiraju pa je tako dobiven crni čaj koji je više odgovarao ukusu Europljana

O popularnosti ovog napitka govori i podatak da je 1700. godine u Londonu registrirano više od 500 kavana u kojima se prodavao čaj, a danas taj napitak predstavlja gotovo polovicu ukupnog unosa tekućine odraslih Britanaca.

Omiljen napitak u svijetu

U svijetu je čaj, poslije vode, najčešće konzumirana tekućina. Najveći proizvođač čaja na svijetu je Kina s proizvodnjom od 1,4 milijuna tona godišnje, slijedi Indija sa 991.180 tona čaja godišnje, pa Kenija sa 399.000 tona.

Danas je jedan od najpopularnijih napitaka u cijelom svijetu, a zbog višestruko pozitivnog učinka na zdravlje još je predmet mnogih istraživanja.

U 18. stoljeću počela su prva istraživanja zdravstvenih dobrobiti čaja, a tek u 19. stoljeću zabilježeni su i prvi dokazi o njegovoj djelotvornosti i zdravstvenim vrijednostima.

Stoga dostojno proslavite Svjetski dan čaja, 15. prosinca, a kako drugačije nego toplom šalicom ovog blagotvornog napitka. 

Ako vam je hladno, čaj će vas ugrijati. Ako vam je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti. (William Gladstone, 1865. g.)

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button