Dijabetes - 08. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Sve čarobne i ljekovite čajne boje jedne biljke

Od čudesne biljke Camellia sinensis iz Kine dobiva se nekoliko vrsta ukusnih i ljekovitih čajeva, od kojih boje brani onaj najpoznatiji – zeleni čaj

Zeleni čaj najpopularniji je među čajevima dobivenim od iste biljke

Većina ljudi započinje dan ispijanjem kave, a navika ispijanja čaja u našoj kulturi nije toliko raširena kao u drugim zemljama. No, ta bi navika trebala postati naša rutina jer čaj ima brojne pozitivne učinke na naš organizam. U velikom izboru čajeva posebno mjesto zauzimaju zeleni, žuti, crni i bijeli čaj.

Sve ove navedene vrste dobivaju se iz iste biljke – Camellia sinensis (Theaceae) – koja originalno potječe iz Kine. Riječ je o grmolikoj tropskoj biljci koja se uzgaja na visinama od 100 do 2000 metara nadmorske visine.

Kinezi su naučili da se u različitim krajevima mogu dobiti različite vrste okusa čaja.  Na različitim podnebljima i različitim uzgojem mogu se dobiti iz iste biljke čajevi različitog sastava i svojstava.

  • Zeleni čaj dobiva se iz mladih listova ove biljke. Oni su bogati polifenolnim spojevima od kojih su najvažniji katehini. Nalazi se na drugome mjestu u svijetu, prema količini konzumiranja, nakon kave. Listovi čaja odmah se nakon branja zagrijavaju (izlaganjem vodenoj pari ili suhim prženjem u tavama) s ciljem inaktiviranja enzima i sprečavanja oksidacijskih promjena. Ova vrsta čaja nije fermentirana.
  • Crni čaj, pak, najviše je fermentiran zbog čega je i crne boje te sadrži najviše kofeina. 
  • Žuti čaj je polufermentirani, a bijeli čaj se dobiva isto kao i zeleni, samo što se za proizvodnju koriste najfiniji, najmlađi listići i pupoljci, još prekriveni kratkim bijelim dlačicama po kojima i nosi ime.
  • Spomenimo i oolong čaj, koji se često naziva i crveni ili smeđi čaj. Po okusu je između zelenog i crnog čaja, a dobiva se djelomičnom fermentacijom. 

Sve navedene vrste blagotvorno djeluju na zdravlje i, uz dozu opreza s obzirom na vaše stanje, ne možete pogriješiti.

Ljekovitost zelenog čaja

Zeleni čaj ima vrlo bogat sastav te je poznato oko 300 njegovih sastavnica. Najvažniji su: flavonoli (kvercetin, kempferol i rutin), kofein, fenolne kiseline, teanin (aminokiselina), aromatični spojevi, vitamini (B, C, E), minerali…

Zeleni čaj ima vrlo bogat sastav te je poznato oko 300 njegovih sastavnica

Jedna šalica čaja obično sadrži od 50 do 100 mg kofeina. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj sadrži manje kofeina od crnog i oolong čaja, a njegovo se konzumiranje ne preporučuje u slučajevima preosjetljivosti. Kofein može prouzročiti nervozu, poremećaje spavanja, povraćanje, glavobolju i tahikardiju. Ne preporučuje se da osobe koje boluju od kardiovaskularnih oboljenja piju ovaj čaj više od jedne do dvije šalice dnevno. Zeleni čaj tradicionalno se primjenjuje za:

  • probavne smetnje,
  • depresiju
  • glavobolje,
  • detoksikaciju,
  • koristi se kao piće koje daje energiju

Klinička istraživanja koja su provođena na zelenom čaju dokazuju njegovo djelovanje na:

  • gubitak težine,
  • visoki krvni tlak,
  • osteoporozu,
  • dijabetes,
  • gingivitis,
  • zubni karijes
  • i razne druge bolesti i stanja.

Velik je broj farmakoloških učinaka zelenog čaja. U literaturi se navodi njegovo djelovanje:

  • antioksidacijsko,
  • protuupalno,
  • antikarcenogeno,
  • antibakterijsko,
  • smanjuje apetit,
  • smanjuje koncentraciju kolesterola i lipida…

Sva ta djelovanja su dokazana in vitro (na stanicama).

Velika klinička istraživanja koja su provedena na ljudima, a usmjerena na ulogu zelenog čaja u prevenciji nastanka srčanih bolesti i raka, dale su obećavajuće rezultate. S druge pak strane, moramo uzeti u obzir da su ta istraživanja rađena na Istoku, gdje ljudi imaju drugačiji životni stil i prehranu, konzumiraju puno ribe i soje te se smatra da i to dodatno ima povoljan učinak na zdravlje.

Ostala djelovanja zelenog čaja

  • Zeleni čaj inhibira probavne lipaze, smanjuje apsorpciju masti te ima antioksidacijsku aktivnost.
  • Kod dijabetičara redovito korištenje zelenog čaja smanjuje apsorpciju šećera i snižava šećer u krvi. Epidemiološka promatranja i laboratorijska istraživanja pokazala su da zeleni čaj ima utjecaj na toleranciju glukoze i osjetljivost na inzulin.
  • Gastrointestinalni trakt je najizloženiji djelovanju čaja zbog izravnog kontakta s otopinom čaja i njegovim spojevima. Zeleni čaj tako poboljšava pokretljivost crijeva.
  • Poznato je i djelovanje zelenog čaja na tjelesnu težinu. U istraživanju koje se provodilo u Nizozemskoj, grupa ljudi pila je zeleni čaj s kofeinom, pri čemu su zabilježili pad tjelesne težine. Pretpostavlja se da i kofein potpomaže oksidaciju masti. Danas se najviše propagira žuti čaj kao najbolji saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma i celulita.

Tri šalice dnevno

Zeleni čaj se najčešće primjenjuje kao napitak. Uobičajena doza temelji se na konzumiranju u Azijskim zemljama; riječ je o tri šalice dnevno. S te tri šalice dobije se 240 – 320 mg aktivnih sastojaka (polifenola). Postoje i ekstrakti zelenog čaja te gotovi pripravci za oralnu upotrebu, a kao takvi se koriste za liječenje HPV-a i genitalnih bradavica.

Postoje i ekstrakti zelenog čaja te gotovi pripravci za oralnu upotrebu, a kao takvi se koriste za liječenje HPV-a i genitalnih bradavica

Oprez!

U primjeni čaja općenito treba biti oprezan jer i previše čaja može biti štetno te stupiti u interakcije s nekim lijekovima (npr. amfetamini, neki antibiotici).

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama