Ljekovito bilje - 11. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Saveznik našeg zdravlja: Origanovo ulje i njegove dobrobiti za čovjeka

Ljeti uvijek iznova otkrivamo neistražene okuse i mirise Mediteranske kuhinje. Obožavamo njezine svježe namirnice i začine poput origana

origano, ulje origana, origanovo ulje

Svjedoci smo sve izraženije otpornosti bakterija na antibiotike, pa su od značajne koristi komponente biljaka koje prirodno ispoljavaju antimikrobna svojstva.

Također su cijenjene biljke koje sprječavaju kvarenje hrane. Njihova prisutnost u prehrambenim proizvodima, kupcima svjesnima mogućeg štetnog utjecaja sintetskih aditiva, pruža određenu sigurnosti i povjerenje u proizvođača. Jedna od biljaka u kojoj su objedinjene sve ove karakteristike zasigurno je origano.

Palma, avokado i uljana repica – izvori zdravih ulja s mnogim blagodatima

Origano –cijenjeni začin kroz stoljeća

Origano je samonikla grmolika biljka koja potječe s Mediterana, a danas raste od Azorskih i Kanarskih otoka do Tajvana. Cvjeta od svibnja do listopada. Ugodnog je mirisa i pomalo oštrog, gorko-trpkog okusa.

Origano je cijenjen kao začin hrane i pića, pa je još u Starom vijeku bio važna trgovačka roba. Potražnja za njim ne jenjava. Danas je on jedan od najčešće korištenih začinskih biljaka, pa se uzgaja i kao poljoprivredna kultura. Karakteristika je francuske, grčke i talijanske kuhinje, te je neizostavni sastojak pizza i jela s rajčicom. Koristi se uvelike i u farmaceutskoj te industriji parfema.

Poznat i u narodnoj medicini

Osim toga, origano je pouzdan saveznik ekološke poljoprivrede gdje se u zaštiti biljaka primjenjuju njegova insekticidna svojstva. Ima dugu i široku primjenu i u narodnoj medicini. Pomaže opuštanje mišića, ublažava probavne i predmenstrualne tegobe, pomaže iskašljavanje, a također pokazuje antikancerogeno, antimikrobno i antioksidativno djelovanje.

Origanovo ulje za zdravlje organizma

Danas je sve više na cijeni ulje origana. Bogato je različitim tvarima kojih je čak 62. U origanu su brojne fenolne komponente. Među njima prevladavaju karvakrol i timol sinergističkog djelovanja. Također su prisutne i njihove preteče poput terpinena, sabinena, kariofilena, germankrena i cimena. S pravom je zato origanovo ulje jedno od najčešće korištenih ulja. Posebno je popularno na Bliskom istoku.

Pokazuje izraženu antifungalnu, antibakterijsku i antikancerogenu aktivnost što se može zahvaliti upravo prisutnošću fenolnih spojeva. Naime, fenolne tvari otapaju membranu bakterijskih stanica, ulaze u njih, koaguliraju stanični sadržaj i remete metaboličke procese.

Zahvaljujući tome, s jedne je strane pomoć u liječenju infektivnih bolesti, a s druge koristi očuvanju svježine, mirisa, okusa i teksture hrane. Dodaje se tako sirevima, sokovima, izrezanom voću, salatama, kobasicama, marinadama za meso i mesnim umacima. Ulje origana učinkovito je u maloj količini, a s obzirom na to da neznatno mijenja okus hrane, cijenjeno je u prehrambenoj industriji.

Ne manje važna je i činjenica da origanovo ulje potiče enzimske sustave u našem organizmu zaslužne za inaktiviranje štetnih tvari koje unosimo zrakom, hranom i pićem. Uz to, fenolni spojevi origanovog ulja podržavaju zdravlje želuca sprječavajući rast i razmnožavanje bakterije Helicobacter pylori.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje: Hrana i lijek u jednom

Mediteranska prehrana promovira se kao najpoželjniji model zdrave prehrane, a maslinovo ulje njezin je sastavni dio

SAZNAJTE VIŠE

Kvaliteta origanova ulja

Kvaliteta origanova ulja ovisi o više čimbenika poput sorte, klimatskih uvjeta, tlu, vremena branja, te agrotehničkim mjerama kada se radi o uzgojenom origanu. Najkvalitetnije origanovo ulje dobije se od origana ubranog u fazi pune cvatnje, sušenog na zraku na sjenovitom mjestu.

Provansalski umak

Sastojci:

  • 4 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 2 jušne žlice jabučnog octa
  • 2 jušne žlice nasjeckanog svježeg začinskog bilja (origano, majčina dušica, bosiljak, peršin, vlasac, mažuran…)
  • sol, papar

Priprema:

Sve sastojke izmiješajte i prelijte po zelenoj salati, paprikama, rajčicama, krastavcima ili zelenim salaticama; potočarki, matovilcu…

Umaku se mogu dodati crne masline, kapari, te sitno izrezan luk i češnjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button