Zdrava prehrana - 10. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar

Maslinovo ulje: Hrana i lijek u jednom

Mediteranska prehrana promovira se kao najpoželjniji model zdrave prehrane, a maslinovo ulje njezin je sastavni dio

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje dobiva se iz biljne vrste Olea europaea L. (Oleaceae). Smatra se da je maslina jedna od najstarijih namirnica. Podrijetlom je s Krete gdje je kultivirana oko 4000 godina prije Krista.

Maslinovo ulje dobro je poznat dodatak prehrani koji svakodnevno koristimo, netko manje netko više. Blagodati maslinova ulja otkrivene su prije nekoliko stoljeća, a danas je predmet velikih istraživanja za razna oboljenja. Njegova vrijednost prepoznata je i u medicini i farmaciji, tako da se često primjenjuje ili samo ili u kombinaciji s drugim ljekovitim tvarima.

Prvi dokumentirani podaci o upotrebi maslinova ulja u medicinske svrhe datiraju iz 1850. godine. Tada se koristilo u liječenju malarije i gripe. U medicinske svrhe upotrebljava se ulje masline koje se dobiva iz ploda i list masline.

Kemijski sastav maslinova ulja

Maslinovo ulje sadrži vitamine A i E, skvalen, zasićene masne kiseline, palmitinsku kiselinu, stearinsku kiselinu, oleinsku i linolnu kiselinu te vrlo važne bifenole (daju gorak okus i moćni su antioksidansi). Od minerala sadrži kalcij, magnezij, fosfor, kalij, željezo i cink.

Upotreba

Maslinovo ulje posjeduje sedativno i laksativno djelovanje, te se koristi kao blago sredstvo protiv žučnih kamenaca i zatvora kod djece i oslabljenih bolesnika. Danas je takva upotreba uglavnom napuštena. Daje se kao antidot u velikim dozama kod otrovanja i umiruje suncem opečenu kožu. Maslinovo ulje često se koristi za kožne bolesti, npr. psorijaza, alergijski dermatitis, herpes. Često je sastojak raznih krema za njegu kože i krema za sunčanje.

maslinovo ulje

Dalmatinsko zlato: 8 načina kako iskoristiti maslinovo ulje u službi ljepote

Prije nego su stvoreni moderni laboratoriji i drogerije s neonskim reklamama, postojala je maslina – jedna od najstarijih biljaka...

SAZNAJTE VIŠE

U farmaciji se koristi čisto i pročišćeno maslinovo ulje za čišćenje uha (cerumena), njegu kože i sl. Koliko je važno maslinovo ulje, dokazuje nam i citat FDA (Food and Drug Administration): “Znanstveni dokazi sugeriraju da unošenje u organizam 23 g (2 žlice) maslinova ulja na dan može smanjiti rizik za srčanu bolest zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama koje sadrži. Za postizanje ovog učinka potrebno je u prehrani zamijeniti zasićene masnoće maslinovim uljem.“

Upotreba maslinova ulja pogodna je i kod predmenstrualnih sindroma i perimenopauze. To je dokazano istraživanjem prehrane po državama. U onim državama koje su orijentirane na mediteransku prehranu, stanovništvo ima manji rizik od kardiovaskularnih oboljenja, žene manje pate od PMS-a.

Maslinovo ulje je lako probavljivo, povoljno djeluje na kosti, zglobove i kožu. Djeluje kao antioksidans, pomaže tkivima oštećenim djelovanjem slobodnih radikala. Maslinovo ulje ima sposobnost usporavanja procesa starenja. To se svojstvo koristi u kozmetičkoj industriji.

U listu masline nalazi se djelatna komponenta – oleuropein odgovoran za gorak okus ploda i lista masline. On je aktivna komponenta koja djeluje hipotenzivno, ima učinak na kardiovaskularne poremećaje, antivirusno djelovanje, antimikrobno djelovanje, ima antioksidativni učinak, hipolipemičko djelovanje, učinak na smanjenje šećera u krvi i djeluje povoljno na štitnjaču.

Važan sastojak je i oleoktanal, on ima protuupalno djelovanje slično ibuprofenu, koje se temelji na inhibiciji enzima ciklooksigenaze (COX-1 i COX-2). Oni su odgovorni za sintezu prostaglandina.

Mediteranska prehrana

Dokazano je da je incidencija karcinoma manja kod osoba koje se hrane mediteranskom prehranom. Mediteranska prehrana promovira se kao najpoželjniji model zdrave prehrane. Upravo se maslinovo ulje u ovoj prehrani koristi kao izvor masnoća. Energetska osnova ove prehrane jesu namirnice bogate ugljikohidratima.

Zdravom prehranom hranite ljepotu i sjaj vašeg najvećeg organa – kože

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button