Koža, kosa i nokti - 6. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić

Zdravom prehranom hranite ljepotu i sjaj vašeg najvećeg organa – kože

Utjecaj prehrane na zdravlje kože nije do kraja istražen, no povezanost sigurno postoji pa će se loše prehrambene navike neminovno odraziti i na našem licu

Prehrana utječe na kožu

Koža je pokrov našeg tijela, dio najizloženiji pogledima za koji želimo da izgleda lijepo, a ponajprije zdravo.

U kozmetičkoj industriji okreću se milijuni dolara ispunjavajući upravo taj san o savršenoj, baršunastoj koži. No ispod pudera, podloga i sjenila stvarnost je drugačija, posebno ako uzmemo u obzir da je koža doista ogledalo našeg zdravlja.

Koža – najveći organ

Gotovo da nema zbivanja u organizmu koje se neće odraziti na našem najvećem organu, bilo u obliku crvenila, suhoće, akni, popucanih kapilara, neke druge tegobe ili bolesti.

U kontekstu probave i kože potrebno je spomenuti i atopijski dermatitis, posebno zato što je često udružen s drugim atopijskim bolestima, pa tako i s alergijom na hranu

Crijeva su, znamo, poznata kao centar našeg imuniteta pa je zdrava i uravnotežena crijevna mikroflora ključna za dobro zdravlje, odnosno za poboljšanje imunosnog sustava (takozvana nespecifična imunost). Uloga svakako ima više, od njezina sudjelovanja u stvaranju prirodnog antibiotika bakteriocina do resorpcije minerala. No što ako probava ne funkcionira kako bi trebala? Hoćemo li to osjetiti samo kao neku probavnu smetnju ili će postati vidljivo kroz neku promjenu na koži?

Signali na koži

Spomenimo za početak da postoji poduža lista promjena na koži, od kojih svaka može imati jedan ili više uzroka, a među njima se nalaze i one koje su posljedica bolesti probavnog sustava. 

Primjerice, zbog povišene razine triglicerida mogu nastati ružičastožute masne nakupine koje nazivamo eruptivni ksantomi, a crvena, topla oteklina ovalnog oblika (na dodir vrlo bolna, tzv. Erythema nodosum) može pratiti razne infekcije, sarkoidozu ili pak upalnu bolest crijeva.

Neupitno je da veza između raznih bolesti i stanja te promjena na koži postoji

Pa ipak, najčešće se postavlja pitanje kakva je povezanost između prehrane i zdravlja kože? Mnogi pacijenti zabrinuto spominju da im, primjerice, novi prištići uvijek izbijaju nakon što su pojeli čokoladu ili neku drugu namirnicu.

Savjetujte se s liječnikom ako uočite sličnu povezanost, posebice zato da se isključe alergije te intolerancije na hranu. U našim ordinacijama možemo čuti i pacijente koji nabrajaju koje su sve supernamirnice uvrstili u prehranu, a opet bez očekivanih rezultata kad je riječ o poboljšanju neke kožne bolesti, poput akni.

Prava je istina da još nije do kraja istraženo područje koje se odnosi na preventivnu, a posebno terapeutsku ulogu pojedinih namirnica, barem kada je riječ o aknama. Možemo samo navesti neke procjene koje pokazuju da hrana utječe na 25 posto pacijentove bolesti, a ostalih 75 posto treba pripisati hormonima, stresu, nenaspavanosti i mjestu gdje živite. Važnu ulogu svakako igra i njega kože.

Što treba izbjegavati

U kontekstu probave i kože potrebno je spomenuti i atopijski dermatitis, posebno zato što je često udružen s drugim atopijskim bolestima, pa tako i s alergijom na hranu. U tom slučaju potpuno je jasno da se strogo mora paziti na prehranu u okviru kontrole bolesti. Alergija na hranu dijagnosticira se alergološkim testiranjem.

Kod malih beba kod kojih tek počinje dohrana, namirnice treba uvoditi postupno, prema kalendaru dohrane i s dovoljnim razmakom kako bi se utvrdilo izaziva li neka od njih alergijsku reakciju. Naravno, u slučaju pojave simptoma, svakako je potrebno javiti se pedijatru, a dotad izbaciti tu namirnicu iz prehrane.

Savjetuje jesti što manje industrijski procesuirane hrane, a posebno treba izbjegavati namirnice s aditivima i konzervansima

Ne zaboravimo toj listi dodati i šećer pa se tako na trenutak vratiti na povezanost čokolade i akni. Znanstvenici su, naime, povezali hranu s visokim glikemijskim indeksom (kojoj, među ostalim, pripada i šećer) s aknama, a veza postoji i kada je riječ o mliječnim proizvodima.

S druge strane, prehrana koja sadrži namirnice s niskim glikemijskim indeksom može dovesti do znatnog poboljšanja te kožne bolesti. Šećer pridonosi i prijevremenom starenju zbog nepovoljnog utjecaja na mrežu kolagenskih i elastičnih vlakana zbog čega nastaju bore.

Blagodati mediteranske prehrane

Teško bi, gotovo nemoguće bilo tvrditi da postoje supernamirnice koje će same po sebi iscijeliti vašu kožu, no potpuno sigurno možemo reći da će ukupna uravnotežena prehrana poboljšati vaše zdravlje koje će se neminovno odraziti i na koži. Nije teško naslutiti da je mediteranska prehrana na samom vrhu prehrambenih stilova koji se preporučuju radi zdravlja i ljepote.

Maslinovo ulje drevni je saveznik ljepote, a sadrži brojne sastojke koji blagotvorno djeluju na zdravlje tijela i kože

Zdravlje kože u tom slučaju se ponajviše zahvaljuje omega-3 masnim kiselinama iz ribe koje pridonose elastičnosti membrane stanica kože. Osim što se svakako preporučuje njegova redovita konzumacija, to “tekuće zlato” svakako možemo koristiti i za vanjsku njegu tijela, a obiluje blagotvornim sastojcima poput antioksidansa, karotenoida, fitosterola, vitamin A, D, E i K.

Vaša koža voli zdravu i uravnoteženu hranu, pokušajte joj pružiti najbolje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button