Koža, kosa i nokti - 4. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Tajne Istoka: Jeste li se već upoznali s korejskim ritualom ljepote?

Korejska beauty rutina posljednjih je godina sve popularnija u svijetu, a jedan pogled na besprijekorna lica Azijatkinja jasno daje do znanja zašto. Inspirirajte se njihovim ritualima njege koji se baziraju na prevenciji, a ne na prikrivanju problema

Korejski rituali ljepote ili K-ritual

Do sada ste možda već čuli za opsežni korejski ili K-ritual njege ili za kozmetičke novotarije iz Južne Koreje (npr. sheet maske) koje postaju hit i na zapadu. Pitate se u čemu je kvaka?

Korejski ritual njege fokusira se na prevenciju, a ne na prikrivanje problema. Riječ je o poštivanju kože i njezinih procesa te osmišljavanju personalizirane njege.

Upravo zato, za razliku od uvriježenog mišljenja, korejski ritual se ne sastoji od točno 10 koraka – može uključivati samo pet, ali i 15. Stručnjakinje s Istoka ističu da nije važno od koliko se koraka ritual sastoji, već je bitnije da je skrojen prema vlastitim potrebama, prema tipu tena i okolini u kojoj živite te da se fokusira na obnovu i zaštitu kože.

Evo kako izgleda tipična korejska „višeslojna“ rutina u 10 koraka:

1. Čišćenje uljnim čistačem

S obzirom na to da se ulje i voda međusobno „odbijaju“, pjenušavi čistači na bazi vode ne mogu s kože efektivno ukloniti nečistoće koje su bazirane na ulju.

Prema tome, kreme, šminku ili sebum učinkovitije uklanja čistač na bazi ulja – nemojte ga zaobići čak i ako imate masnu kožu.

>>Sjajna biljna ulja za njegu kože – a nije riječ o kokosovom!<<

2. Čišćenje „vodenim“ čistačem

Nježni čistač na bazi vode, u drugom koraku čišćenja, uklanja sve zaostale čestice nečistoće. Ovakvo dvofazno čišćenje dubinski uklanja prljavštinu i make-up, a istodobno je nježno, ne oštećuje hidrolipidnu barijeru i ne ostavlja kožu suhom.

3. Piling

Ovo je ekstra korak njege i nije ga potrebno primjenjivati svaki dan, već prema potrebama kože – nekoliko puta tjedno ili mjesečno – ali je krucijalan za oslobađanje od odumrlih stanica kako bismo prevenirali akne ili sivi ten.

4. Toniziranje

Tonik, odabran prema tipu kože, služi za balansiranje pH kože koji se može poremetiti tijekom čišćenja. Ujedno, tonik je tu da pripremi ten na učinkovitije upijanje njegujućih, hidratantnih proizvoda koji se nanose u narednim koracima.

5. Esencija

Ono što Europljanke i Amerikanke postižu serumom, Azijatkinje poznaju kao esenciju, hibrid seruma i tonika ili maglice.

Teško je strogo podijeliti esenciju od seruma, no od njihove definicije važnija je ionako zadaća. Esencija dubinski hidratizira kožu kako bi je pripremila za sljedeći korak.

6. Ulje, serum i/ili ampula

Ovo je najesencijalniji, najpersonaliziraniji korak njege. Riječ je o odabiru proizvoda koji će se ciljano obračunati s problemima kože, bilo da je riječ o aknama, hiperpigmentaciji ili sivoj, umornoj koži.

Biraju se proizvodi s visokim koncentracijama aktivnih sastojaka: ulja, serumi i ampule. Mogu se koristiti svi ili samo neki od navedenih, a pri nanošenju važno se voditi jednim pravilom: proizvodi se nanose od najlaganije do najgušće teksture.

7. Maska

Iako većina Korejki svakodnevno nanosi masku za lice, odabranu prema tipu ili problemu kože, ovaj korak ne treba primjenjivati svaki dan. Za dodatnu njegu, uglavnom pribjegavaju sheet maskama, pamučnim „maramicama“ natopljenim s blagotvornim sastojcima.

8. Krema za područje oko očiju

Tanka koža oko očiju sklona je dehidraciji i boricama pa ju je uvijek potrebno čuvati optimalno hidratiziranom.

9. Hidratacija  

Hidratantna krema, odabrana prema tipu kože završni je korak kojim se „zaključavaju“ svi slojevi hidratacije i njege kako ne bi „isparili“ iz kože.

10. Zaštitni faktor

Jutarnja kozmetička rutina uvijek se završava preparatom s visokim UV faktorom, bez obzira na godišnje doba i vremensku prognozu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button