Koža, kosa i nokti - 4. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Trend: prirodna ulja za čišćenje lica su apsolutni hit, doznajte zašto

Ako pomno birate proizvode za njegu lica u želji za otkrivanjem čistog i blistavog tena, možda  griješite u početnom koraku – čišćenju. Dajte priliku prirodnim uljima koja će vam, bez obzira na tip kože, pomoći u vašem naumu

ulje za čišćenje lica

Ako pomno birate proizvode za njegu lica u želji za otkrivanjem čistog i blistavog tena, možda  griješite u početnom koraku – čišćenju. Dajte priliku prirodnim uljima koja će vam, bez obzira na tip kože, pomoći u vašem naumu

Iako se može učiniti nelogičnim čistiti lice s uljem, to je odlična promjena za svaki tip tena, a posebno ako imate suhi, iritirani ili masni tip kože. Ako se u čudu pitate zašto i kako čistiti kožu “masnim” uljem, nastavite čitati.

Klasični čistači uklanjajući nečistoće i šminku s kože istodobno “skidaju” i sva njezina prirodna, zaštitna ulja, ostavljajući taj naš najveći organ da se pokuša sam oporaviti i hidratizirati nadoknađujući izgubljena ulja. To vodi u začarani krug zategnute i suhe ili pak pretjerano masne kože. Naime, svaki put kada s kože proizvodima za čišćenje skinemo sav sebum, koža tu krađu kompenzira njegovom povećanom proizvodnjom. Povrh toga, većina komercijalnih čistača sadrži sintetičke mirise koji su jedan od glavnih uzročnika iritacija.

Ne trebate se bojati nanošenja ulja na lice. Ulje samo za sebe nije uzročnik prištića, komedona, mitesera… za to su odgovorne hormonalne promjene

S druge strane, uljni čistači nježno rastapaju višak sebuma s kože te uklanjaju nečistoće i šminku bez ijedne čestice štetnih sastojaka poput konzervansa ili SLS-a. To znači da ćete lice očistiti bez da poremetite prirodno stanje mikrobioma kože. Ujedno, ova temeljita i vrlo nježna metoda čišćenja pruža tenu hranjivu njegu s biljnim nutrijentima – masnim kiselinama i vitaminima.

Surađujte s kožom

Ne trebate se bojati nanošenja ulja na lice. Ulje samo za sebe nije uzročnik prištića, komedona, mitesera… za to su odgovorne hormonalne promjene, bakterije, odumrle stanice i drugi faktori. Koža prirodno proizvodi ulje zato što ga treba – to nije njezina pakosna namjera s kojom se trebamo obračunati. Ulje koje luče žlijezde lojnice blagotvorno djeluje na kožu, dopuštajući našem najvećem organu da funkcionira čim bolje. Ne samo da naša prirodna ulja pomažu vlažiti kožu, ona je ujedno štite od vanjskih utjecaja te pomažu u njezinom zacjeljivanju i hidrataciji.

Koža koja je uravnotežena i koja optimalno funkcionira je zdrava, čista, lijepa i sjajna. Ako naučimo s njom surađivati, a ne djelovati protiv njezinih prirodnih zadaća, promijenit ćemo izgled i zdravlje lica. Rezultat će biti mek, čist, blistav i nahranjen ten, oslobođen viška sebuma, s manje mitesera, prištića i drugih nedostatka.

>>Koža vam je suha, zategnuta, ispucana ili gruba? Pridržavate li se sljedećih savjeta za njegu kože, ona će u samo nekoliko tjedana ponovno postati zdrava, blistava i baršunasto meka.<<

Korak po korak: čišćenje lica uljem

Ako imate težak sloj makeupa, najprije ga uklonite uobičajenim čitačem. No, ako ste laganije našminkane, učinite to s balzinicom natopljenom mješavinom ulja i vode.
1. korak isperite lice i vrat mlakom vodom pa nježno posušite čistim ručnikom.

2. korak na dlan nakapajte od nekoliko kapi do količine jednog novčića hladno prešanog palminog, ricinusovog, kokosovog ili nekog drugog ulja odabranog prema tipu kože. Ulje rasporedite na oba dlana pa nanesite na lice i vrat.

3. korak – posvetite oko jedne minute vremena nježnom masiranju ulja u kožu. Posebnu pažnju posvetite zahtjevnim i problematičnijim dijelovima kao što je t-zona. Osim što ćete detaljno očistiti pore i nahraniti kožu, ova je metoda odlična za ublažavanje stresa, ali i za aktivaciju mišića, cirkulacije i limfe što će djelovati kao odličan lifting!

4. korak – ovo je ključan korak u čišćenju kože uljem. Rukavicu ili krpicu od prirodnog materijala (pamuk, muslin, bambus, konoplja ili slično) natopite mlakom vodom, iscijedite, pa položite na cijelo lice nježno utiskujući dlanovima toplinu u kožu. Zatim s krpicom temeljito ali nježno uklonite ulje s kože. Kao dodatan bonus, ovaj korak djeluje i kao nježan piling.

Ako ovu metodu čišćenja koristite prije spavanja, možda nećete trebati noćnu kremu jer će ulje nahraniti kožu, ali ako imate potrebu za njegom, samo nastavite sa svojim uobičajenim njegujućim ritualom. Lice će ujutro biti dovoljno samo oprati mlakom vodom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button