Štitnjača - 7. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Božidar Perić, dr.med., spec. interne medicine, subspec. endokrinologije i dijabetologije, Poliklinika Perić – Staničić, ADIVA Plus sadržaj

Kožni simptomi koji bi mogli upućivati na endokrinološke bolesti

Razne bolesti i stanja žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem mogu ostaviti svoj potpis i na koži. Iako nije riječ o vodećim simptomima, kožne promjene pomažu u dijagnostici

endokrinoloske bolesti i kozni simptomi

U dijagnostičkoj evaluaciji niza endokrinoloških bolesti i stanja, klinička slika može obuhvaćati i određene promjene na koži. One se najčešće ne ubrajaju u vodeće simptome i/ili znakove nekog endokrinološkog poremećaja, ali svojom pojavom u kontekstu drugih kliničkih zbivanja, značajno mogu olakšati postavljanje točne dijagnoze.

Endokrinolozi upozoravaju: Debljina može biti simptom bolesti

Štitnjača i koža

Bolesti štitnjače najčešće su bolesti s kojima se susrećemo u svakodnevnoj praksi. Po funkcionalnom kriteriju, bolesti štitnjače dijelimo na hipotireozu, odnosno usporeni rad štitnjače, te na hipertireozu, odnosno ubrzani rad štitnjače.

Osim uobičajenih simptoma i znakova hipotireoze, od kožnih manifestacija javljaju se suha i hladna koža, koja je često i gruba, ljuskava te stanjena, a kod izraženije i dugotrajnije hipotireoze, nerijetko se susreću i edemi.

Kod hipertireoze najčešće se primijeti prekomjerno znojenje, a koža je topla, mekana i vlažna.

Kožne manifestacije prekomjernog lučenja kortizola

Prekomjerno lučenje kortizola (hiperkortizolemija) može, osim niza metaboličkih odstupanja, utjecati i na određene kožne manifestacije.

  • Ako je izvor lučenja kortizola u hormonski aktivnom tumoru nadbubrežne žlijezde, tada govorimo o Cushingovom sindromu.
  • Hormonski aktivni tumor adenohipofize (adrenokortikotropinom) putem svog hormona adrenokortikotropina (ACTH) potiče prekomjerno lučenje kortizola u nadbubrežnim žlijezdama i takvo stanje nazivamo Cushingova bolest.

Iako različitog izvora, nema bitne razlike u kliničkoj manifestaciji, no zbog daljnjeg ciljanog liječenja je od ključnog značaja definirati odakle je primarni izvor bolesti.

Širi je spektar kožnih manifestacija koje se javljaju u Cushingovom sindromu, odnosno bolesti. Razvija se okruglo, rumeno lice, nalik na pun mjesec, koža je tanka i atrofična, sklona modricama, a rane sporije zarastaju. Po trbuhu se nerijetko javljaju ljubičaste strije.

Addisonova bolest

Prema nekim promjenama na koži možemo prepoznati i neke druge bolesti nadbubrežne žlijezde, poput Addisonove bolesti. Tu je riječ o primarnoj insuficijenciji kore nadbubrežne žlijezde s posljedicom nedostatnog lučenja kortizola. Riječ je često o podmuklom i progresivnom gubitku funkcije nadbubrežnih žlijezda, gdje prilikom nekog stresa za organizam (infekcija, trauma i slično), može doći i do adrenalne krize, po život opasnog stanja koje, ako se ne prepozna i ne liječi, završava fatalnim ishodom.

Od kožnih simptoma koji nam pomažu prepoznati ovu rijetku, ali potencijalno smrtonosnu bolest je hiperpigmentacija.

Feokromocitom

U srži nadbubrežne žlijezde mogu nastati hormonsko aktivni tumori koje nazivamo feokromocitom, koji u oko 10% slučajeva pokazuje maligno ponašanje. Prekomjerno lučenje hormona srži nadbubrežne žlijezde, metanefrina i normetanefrina te njihovih metabolita, događa se periodično, točnije u napadajima, odnosno paroksizmima.

Prilikom takvog tipičnog napadaja, od kožnih simptoma se javlja vlažna i hladna koža, što samo po sebi nije specifičan simptom za postaviti točnu dijagnozu, ali u kontekstu ostalih tipičnih simptoma i znakova feokromocitoma je dobar putokaz za ciljanu dijagnostičku obradu i liječenje.

Šećerna bolest

Ne smijemo zaboraviti ni šećernu bolest, tihog ubojicu modernog doba. Među brojnim komplikacijama šećerne bolesti, za izdvojiti su ulceracije, najčešće na stopalima, koje nerijetko dovedu do gangrenoznih promjena i prijeteće amputacije ekstremiteta.

Među ostalim opisanim kožnim promjenama su i acanthosis nigricans, dijabetička dermopatija, dijabetičko stopalo, stanja nalik sklerodermiji, kseroza, eruptivni ksantomi te još niz drugih.

Akromegalija

Do niza promjena na koži dolazi i u sklopu hormonski aktivnog tumora adenohipofize koji u prekomjernim količinama luči hormon rasta, a kod odraslih takvo stanje nazivamo akromegalijom.

Dijelom do kožnih manifestacija dolazi i u sklopu intolerancije glukoze, odnosno šećerne bolesti koja je često u sklopu akromegalije, a u sklopu nje se opisuju i kožne promjene poput acanthosis nigricans, pojava masne kože sa znacima keratoze, epidermoidnom cistom i nizom drugih promjena.

PCOS

Hirzutizam ili pojačana dlakavost nerijetko je znak određenih endokrinoloških poremećaja, uz koji se istovremeno manifestiraju i akne. Među najčešćim stanjima izdvojio bih sindrom policističnih jajnika te neka rjeđa stanja poput hiperplazije nadbubrežnih žlijezda.

sindrom policističnih jajnika, cista na jajnicima, hormonski poremećaj

Sindrom policističnih jajnika ili cista na jajnicima – znate li razliku?

Sindrom policističnih jajnika najčešći je hormonski poremećaj u žena, no one se u bilo kojoj životnoj dobi mogu susresti...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Široki spektar mnogih endokrinoloških poremećaja svoje kliničko očitovanje ima i na koži. Izuzetno rijetko su ti znakovi patognomonični (specifični ili karakteristični za neku bolest), ali u kontekstu kliničkog promišljanja cjelokupne manifestacije svih simptoma i znakova, mogu biti dobar putokaz u smislu učinkovitijeg postavljanja točne dijagnoze.

Osim u spomenutim endokrinološkim bolestima, različite kožne manifestacije javljaju se i kod niza rijetkih bolesti, poput MEN-1 i MEN-2 sindroma, poliglandularnog autoimunog sindroma tip 1, kao i niza nasljednih bolesti s vrlo širokom lepezom kožnih simptoma, odnosno znakova. 

Dodatne stručne savjete potražite u Poliklinici Perić-Staničić

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button