Koža, kosa i nokti - 30. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Martina Radetić, dr. med., spec. otorinolaringolog, Poliklinika Alba Rubra, ADIVA Plus sadržaj

Osvježite umorno lice: kako ublažiti podočnjake

Nedovoljno sati sna samo je jedan od mogućih uzroka sjena ispod očiju, a njega je i lako riješiti spavanjem. Međutim, ostali uzroci traže drugačije pristupe

podočnjaci-estetski zahvati

Podočnjaci su pojava promjene boje kože ispod oka uz utonuće tkiva te rezultira manje ili više širokom, tamnom brazdom. Najčešće su, uz otečene ili opuštene gornje kapke, znak starenja.

Nedovoljno spavanje može biti uzrokom i privremen je. Druga stanja koja mogu zatamniti područje ispod očiju su alergijski rinitis, kontaktni dermatitis, ekcemi, trljanje očiju, nasljeđe i starenje. Međutim, pojava nekih stanja ili bolesti mogu biti manifestirana podočnjacima, na primjer, slabokrvnost ili dehidracija. U tom slučaju svakako se javite vašem liječniku zbog daljnje obrade.

Uh, ti podočnjaci: Ovo su mjere samopomoći za ublažavanje podočnjaka

Što možemo učiniti?

Ako imate podočnjake čitav život, nisu simptom ozbiljnog stanja. No ako vam se naglo povećavaju, tada ipak tražite mišljenje vašeg liječnika koji vas može uputiti internistu ili dermatologu.

Naravno, i unos hrane i vode može utjecati na njihovu pojavu. Pomalo je dosadno naglašavati zdrave učinke raznovrsne, vitaminima i mineralima bogate prehrane. No možda bi bio dobar mali podsjetnik: vitamini A, C i E dobri su za oporavak sluznice i kože. Kada ih uzimate, nemojte ih konzumirati u istoj tableti, već svaki posebno kroz razdoblje od tri mjeseca.

Sistematskim pregledom otklonit će se sumnje na organski uzrok, a dermatolog i liječnik estetske medicine će pomoći prikriti znakove starenja. Ovisno o uzroku, dermatolog vam može preporučiti terapiju kremom ili kombinaciju tretmana, kemijski piling ili laser. Kemijski piling i laser su dosta radikalne metode ovog izrazito osjetljivog područja, pa treba dobro procijeniti vrijedi li to i učiniti. Dug oporavak i ne baš zadovoljavajući rezultat, većini neće biti razlog za sreću. Sami možete uvesti više sati spavanja, primijeniti obloge od kamilice i spavanje na povišenom jastuku, pa će vjerojatno učinak biti jednak onome nakon laserskog tretmana ili pilinga.

Dermalni fileri protiv podočnjaka

Jedini učinkovit, no znatno skuplji tretman jest injektiranje posebnih dermalnih filera koji će vidljivo smanjiti podočnjake. Prije donošenja odluke na jednostavan način provjerite jeste li kandidat za takav tretman. Podignite glavu gore i pogledajte podočnjake pod tim kutom. Ako su tada manji ili nestali, znači da ste dobar kandidat za tretman injektiranjem dermalnih filera.

Sastav filera je prirodan, pa i učinak djeluje kao da ste se pomladili. Svakim danom nakon tretmana izgledat ćete sve ljepše. Nema mogućnosti alergijske reakcije jer vrhunski fileri prolaze niz eksperimenata kao i lijekovi, pa su nuspojave iznimno rijetke. Dobra je strana da takvi fileri mogu trajati i do godinu dana, nekad i dulje.

Trajanje tretmana varira te ovisi o tehnici rada. Brzina ne bi trebala biti plus ako želite da se liječnik estetske medicine posveti vašem licu. Tretman s pripremom lokalnog anestetika u kremi može trajati i do sat vremena.

jednodnevni operativni zahvati

Iz kirurške ordinacije: najčešći jednodnevni zahvati i njihove prednosti

Jednodnevni operativni zahvati odnose se na operacije koje traju manje od jednog dana. Točnije, operativni zahvati ne traju dulje...

SAZNAJTE VIŠE

Blefaroplastika za obješene kapke

Obješene kapke pak možete ukloniti jedino estetskim zahvatom – blefaroplastikom. To je kirurško uklanjanje viška kože gornjih i donjih kapaka u lokalnoj anesteziji. Priprema za blefaroplastiku nije potrebna. Zahvat traje relativno kratko, no mogući su podljevi oka u trajanju do desetak dana. Zato planirajte takav zahvat kad vam ne predstoji važan događaj. Posjetite liječnika estetske medicine koji će vam dati detaljne  informacije i upoznati vas s mogućim rizicima. Za ove tretmane posjetite provjerenu polikliniku.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button