Obiteljsko zdravlje - 28. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Iz kirurške ordinacije: najčešći jednodnevni zahvati i njihove prednosti

Jednodnevni operativni zahvati, kao što sama riječ kaže, odnose se na operacije koje traju manje od jednog dana. Točnije, operativni zahvati ne traju dulje od dva sata

jednodnevni operativni zahvati

Kada se govori o jednodnevnim zahvatima, riječ je o posebno uređenoj dnevnoj bolnici gdje pacijenti borave do najviše 16 sati u jednom danu. U ovako uređenoj bolnici postoji moderno uređena operacijska sala, prostorije sterilizacije, prostorije za pripremu pacijenta za operativni zahvat te prostorije predviđene za oporavak pacijenta nakon operacije.

Jednodnevni operativni zahvati su relativno zahtjevni tretmani koji ne traju dulje od dva sata. Izvode se bez gubitka krvi, a bol nakon operacije ublažava se peroralnim analgeticima (tabletama protiv bolova). Kao i kod uobičajenih operacija, za potrebe jednodnevnih operativnih zahvata nužan je specijalistički nadzor anesteziologa čime se osigurava visoka razina profesionalnosti, kao i u državnim bolnicama.

Znate li što je to sindrom karpalnoga kanala?

Najčešći jednodnevni operativni zahvati

Jednodnevni operativni zahvati mogu se podijeliti u nekoliko skupina:

 • ortopedska kirurgija,
 • plastična kirurgija,
 • rekonstruktivna kirurgija i
 • estetska kirurgija.

S obzirom na to, idealni su u slučaju sljedećih tegoba:

 • sindrom karpalnog tunela,
 • teniski lakat,
 • problem skvrčenih prstiju,
 • ozljeda Ahilove tetive,
 • deformacija prstiju,
 • ozljede ramena.

Jednodnevni operativni zahvati primjenjuju se i u slučaju plastične i estetske te rekonstruktivne kirurgije:

 • rinoplastika,
 • zatezanje lica,
 • korekcija brade,
 • operacija očnih kapaka,
 • operacija uški,

Teniski lakat

Teniski lakat je najčešći simptom prenaprezanja koštano-mišićnog sustava. Zbog oštećenja tetiva mišića zaduženih za ispružanje prstiju i šake dolazi do bolova u laktu. Nastaju degenerativne promjene koje uzrokuju teniski lakat. Promjene je potrebno tretirati zbog brze regeneracije ozlijeđenog mjesta. U tu svrhu koristi se autologna kondicionirana plazma koja na prirodan način liječi nastalo oštećenje.

Operacija uški

Otoplastika je plastična operacija kojom se korigiraju odstojeće uške, poznatije kao klempave uši. Osobe koje imaju određeni problem s veličinom ili oblikom ušne školjke podvrgavaju se ovoj operaciji kako bi korigirali te nedostatke. Zahvat se najčešće izvodi u dječjoj dobi, a može se izvesti u lokalnoj ili općoj anesteziji. Operacija se odnosi na modeliranje hrskavice uha te priljubljivanjem ušne školjke glavi.

Operacija deformacija prstiju

Deformirani prsti nogu umanjuju samopouzdanje osobe, pogotovo kod pripadnica ljepšeg spola. Osim toga, ovaj problem može uzrokovati disfunkciju stopala. Kazuistika krivog palca te pretjerana dužina drugog, trećeg ili četvrtog prsta najčešći su problemi današnjice. Riječ je o delikatnoj operaciji koju izvodi specijalist ortopedije.

Operacija očnih kapaka

Operacija očnih kapaka predstavlja korekcije očnih vjeđa. Koža oko očiju s godinama gubi elastičnost što stvara dojam umora na osobi. Koža u predjelu oka je najtanja pa se gubitak elastičnosti najprije očituje upravo na tom području. Operacijom se „peglaju“ bore te se očima vraća svježina.

Zatezanje lica

Zatezanje lica ili facelifting je pojam koji se koristi u estetskoj kirurgiji. Riječ je o postupku koji poboljšava vidljive znakove starenja na licu i vratu. Njime se zateže opuštena koža lica i vrata, a višak kože se odstranjuje. Operacijom se zateže i ovojnica mišića lica kako bi rezultat postupka bio bolji i dugotrajniji. Gubitak mladenačkih kontura lica rezultat je djelovanja raznih čimbenika poput nasljedstva, okoline u kojoj boravimo te stresnih životnih situacija.

Poliklinika Ribnjak

Prednosti dnevne bolnice za jednodnevne operativne zahvate

Dnevne bolnice za jednodnevne operativne zahvate nude značajne prednosti u odnosu na uobičajene bolničke tretmane. One se, točnije, odnose na:

 • Niži troškovi: dnevne bolnice mogu biti jeftinije između 45 do 60%, što ide u prilog pacijentima, osiguravateljima i poreznicima.
 • Visoka kvaliteta usluge: kvaliteta zdravstvene skrbi koju pružaju dnevne bolnice je jednaka, ako ne i viša i bolja od one koju nude državne bolnice. Imajte na umu da kirurzi imaju iste ovlasti za rad u ambulantama i u dnevnim bolnicama. Razlika u cijeni propisuje se strukturi dnevnih bolnica te većoj razini njihove produktivnosti.
 • Sigurnost: još jedna prednost dnevnih bolnica jest ta da su iste sigurnije i čišće. Istraživanja su pokazala da su bolnice (bolnice u pravom smislu riječi) potencijalna mjesta za razvoj i širenje infekcija, dok je mogućnost za razvoj infekcije u dnevnim bolnicama svedena na minimum.
 • Praktičnost i pristupačnost: u dnevnim bolnicama liječnici, odnosno kirurzi, imaju veću kontrolu nad svojim radom. Kao rezultat toga, obično su dostupniji pacijentima te nude bolju predoperativnu i postoperativnu skrb. Nadalje, položaj dnevnih bolnica je prikladniji, odnosno osiguran je lakši pristup. Ovo je važno ne samo za pacijente, nego i za njihove obitelji.
 • Vrijeme: nitko ne voli ostajati u bolnici na duže vrijeme. To je jednostavno činjenica. Još jedan razlog i prednost dnevnih bolnica u odnosu na one državne jest da ćete u dnevnoj bolnici provesti najviše 15 do 16 sati. Sukladno tome, vrijeme oporavka traje puno kraće.
blefaroplastika

Korekcija očnih kapaka: kako se izvodi blefaroplastika

SAZNAJTE VIŠE
 • Niža razina stresa: u velikoj većini slučajeva boravak u dnevnim bolnicama je manje stresan od boravka u državnim bolnicama. Većina ljudi, a posebno djeca, radije provode tretman oporavka kod kuće, a ne u bolnicama. Treba naglasiti da je i u dnevnim bolnicama prisutan predoperativni tretman te postoperativna njega čime se uvelike pridonosi udobnosti pacijenta.
 • Predvidljivost u zakazivanju tretmana: dnevne operacije imaju bolju kontrolu nad organiziranjem rasporeda operacija. Stoga su jako su male šanse za odgađanjem nekog zahvata.

Sve u svemu, dnevne bolnice osiguravaju brojne prednosti za pacijente koji se trebaju podvrgnuti kirurškom tretmanu. Ako imate bilo kakvih pitanja, kontaktirajte dnevnu bolnicu koja djeluje u vašem gradu.

Informacije možete potražiti i u Poliklinici Ribnjak gdje će profesionalno i ljubazno osoblje rado odgovoriti na vaša pitanja te vas uputiti u daljnju proceduru.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button