Koža, kosa i nokti - 27. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Srđan Ante Anzić, dr. med., spec. otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata, Poliklinika „Ribnjak“, ADIVA Plus sadržaj

Uklonite madeže brzo, učinkovito i bez noža

Madeži su česta i normalna pojava, no ponekad ih je potrebno ukloniti bilo zbog sumnje u melanom ili iz estetskih i praktičnih razloga. To se može učiniti u svega nekoliko minuta

madezi uklanjanje madeza radio valovi ljepota estetski tretmani

Madeži su vrlo česta pojava. Gotovo svaka odrasla osoba ima nekoliko madeža, dok ih oni sa svijetlom kožom obično imaju i više. Redovita provjera vaših madeža ključna je u prevenciji razvoja drugih ozbiljnih kožnih bolesti.

Kod pregleda kože važno je znati da je većina promjena naše kože dobroćudnog karaktera. Zloćudna promjena kože od koje treba najviše strahovati je melanom. Njegovi prvi znakovi mogu biti različite promjene dosad „mirnog” madeža koji počinje mijenjati boju, oblik, veličinu i drugo. Pregled kože može pomoći u pronalasku melanoma u ranom stadiju, stoga ne odgađajte posjet dermatologu.

Smeta li vas uvučena brada? I to se može riješiti

Ljudi često žele znati kako razlikovati madež od melanoma. Navest ćemo nekoliko općenitih pravila, no ona nikako nisu zamjena za pregled dermatologa.

Kako izgleda normalan madež

Normalan madež na vašem tijelu ima sljedeće odlike:

  • Jedne je boje – često smeđe, ali madež može biti i tamniji. Može biti crn, crven, ružičast, plav, boje kože ili bezbojan.
  • Okruglog je oblika
  • Ravan ili lagano uzdignut
  • Izgleda isto iz mjeseca u mjesec.

Vaši madeži međusobno ne moraju izgledati jednako. Čak i na jednoj osobi, madeži mogu biti različitog oblika, veličine i boje, a mogu imati i dlake. Neki se madeži polako mijenjaju s vremenom, a ponekad i nestaju.

Mogu se pojaviti bilo gdje na koži, čak i na vlasištu, između prstiju i nožnih prstiju, na dlanovima i tabanima, pa i ispod noktiju.

Madeži kod djeteta nisu znakovi za uzbunu. Normalna je pojava imati nekoliko madeža od djetinjstva do adolescencije. Oni rastu kako raste i dijete, neki mogu biti tamniji, a drugi svjetliji.

Kako dermatolozi procjenjuju madež?

Dermatolozi su educirani i mogu primijetiti je li riječ o točki na koži ili madežu. Također, korištenjem mikrokamere može se točno utvrditi tip madeža i opasnost od melanoma.

Madeži ne zahtijevaju liječenje. Može se ukloniti madež koji:

  • smeta pacijentu
  • nije privlačan
  • izaziva sumnju na zloćudne promjene kože

Plastični kirurg može ukloniti madež tijekom samo jednog posjeta, a više bi dolazaka moglo biti potrebno samo u slučaju da se uklanja i veći broj madeža. Svaki madež obavezno nakon odstranjenja mora biti poslan na patohistološku analizu.

Radio valovi umjesto noža

Napredak medicinske tehnologije omogućio nam je korištenje novih rješenja za uklanjanje madeža. Radiofrekvencijska metoda uklanja madeže bez klasičnog „reza“, pa tako nema ožiljka.

Korištenjem visokofrekventnih radio valova, stvara se vrlo precizan kirurški rez. Predvidljiva funkcija ovog uređaja omogućuje minimalan rez i brzo cijeljenje, što ima brojne prednosti u odnosu na klasičnu metodu.

Prije svega, zahvaljujući korištenju radio valova umjesto noža, moguće je izvesti vrlo fini, precizni rez. Pogođene su samo stanice tkiva koje se nalaze uz žičanu elektrodu pri čemu se tkivo ne pritišće kao kod korištenja skalpela. Skalpeli ili škare gnječe tkivo, dok radio valovi zgrušavaju krvne žile, istovremeno stvarajući sitne posjekotine. To rezultira minimalnim krvarenjem, modricama i oteklinom.

Dovoljno je samo nekoliko minuta

Ovaj se zahvat izvodi ambulantno. Koristi se lokalni anestetik ili anestetska krema, a za pojedine zahvate je dovoljno svega nekoliko minuta. Rezultati su izvrsni i dosljedni, s minimalnim modricama, oteklinama, peckanjem ili drugim komplikacijama. Dakle, zahvat je nježan i učinkovit, a vrijeme oporavka minimalno.

Imate li madeže ili druge povišene kožne lezije koje želite ukloniti, možete to odraditi radiofrekvencijom već danas u Poliklinici Ribnjak. Nakon uklanjanja madeža, koža će zacijeliti. Može ostati manji ožiljak, no to ovisi o tipu i stanju kože, o čemu ćete saznati više na preliminarnom razgovoru i pregledu.

neinvazivni estetski tretmani ultrazvuk, medicinska radiofrekvencija mezoterapija pomladivanje krvnom plazmom

Zauvijek mladi i lijepi: stručnjaci preporučuju koje estetske tretmane odabrati

Neinvazivni estetski tretmani kao što su ultrazvuk, medicinska radiofrekvencija, mezoterapija, pomlađivanje krvnom plazmom sve se više primjenjuju

SAZNAJTE VIŠE

Važno je znati!

Nikada ne pokušavajte madež ukloniti kod kuće. Ako je vaš madež slučajno melanom, nećete uspjeti ukloniti sve stanice ili ćete možda uzrokovati širenje. Možete se i unakaziti, uzrokujući trajni ožiljak, a također može doći do infekcije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button