Koža, kosa i nokti - 15. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Prebrojili ste svaku striju koju imate? A kada ste prekontrolirali madeže?

Prema preporukama stručnjaka, dermatologa bismo trebali posjećivati jednom godišnje, a samopregled madeža, koji je jednako važan, morali bismo raditi jednom mjesečno

madež melanom

Budući da je melanom jedan od najmalignijih tumora kože i vidljivih sluznica koji ima veliku učestalost brzog metastatskog širenja putem limfe i krvi, liječnike najviše zabrinjava to što se najčešće otkrije tek u uznapredovanoj fazi, kad su izgledi za izlječenje manji.

Kako se plava linija na termometru svakim danom uspinje, trudeći se oboriti vlastite rekorde, žene poklanjaju sve veću pažnju njezi svog tijela. Pomno pregledavamo pojedina područja s celulitom i strijama, na licu promatramo svaku boru i poru… A kada ste posljednji put kontrolirali svoje madeže?

Iako su obično dobroćudni, dermatolozi savjetuju da bi trebalo pratiti i provjeravati svaku promjenu njihova izgleda. Melanom najčešće nastaje iz pigmentiranih madeža (nevusa), može se pojaviti i na mjestu bez ikakvih prethodnih promjena, a manji dio njih nastaje iz takozvanih staračkih mrlja. Prema preporukama stručnjaka, dermatologa bismo trebali posjećivati jednom godišnje, a samopregled, koji je jednako važan, morali bismo raditi jednom mjesečno. To se posebno preporučuje osobama koje, prema određenim parametrima, imaju povećan rizik nastanka melanoma i razvoja raka kože. Riječ je o ljudima svijetle puti koji lako izgore na suncu, osobama koje su imale sunčane opekline u djetinjstvu i mladosti, potom onima koji provode puno vremena na suncu ili se intenzivno izlažu suncu tijekom kraćeg perioda (primjerice, za vrijeme godišnjeg odmora), ljubiteljima solarija, osobama koje imaju više od 50 madeža, svim starijima od 50 godina te onima koji su u obiteljskoj povijesti imali kožne tumore ili su bili na transplantaciji nekog organa.

>>Dobroćudne promjene u dojci koje često izazivaju strah… Nisu sve kvržice, kao ni bolesti dojke zloćudne, niti svaka bol ili iscjedak predstavlja razlog za strah… Kliknite i riješite se straha<<

Pravila samopregleda

Struka upozorava da se od melanoma najčešće obolijeva u dobi između 40. i 60. godine života, a prema posljednjim podacima iz 2011. godine, u Hrvatskoj obolijeva 13,2 muškarca i 11,5 žena na 100.000 ljudi. Budući da je melanom jedan od najmalignijih tumora kože i vidljivih sluznica koji ima veliku učestalost brzog metastatskog širenja putem limfe i krvi, liječnike najviše zabrinjava to što se najčešće otkrije tek u uznapredovanoj fazi, kad su izgledi za izlječenje manji.
Stoga, kako je rano otkrivanje i pravodobno liječenje najvažnije za mogućnost ozdravljenja, prema dermatološkoj “abecedi” pravila, redovito pregledavajte svoje madeže. Kod samopregleda pripazite na:

A (asymmetry) asimetriju – Jesu li vaši madeži simetrični? Većina melanoma u nastajanju je asimetrična.

B (border) rubove – Imaju li vaši madeži pravilan i ujednačen rub? Rubovi melanoma u nastajanju često su nepravilni i nazubljeni.

C (color) boju – Jesu li vaši madeži jednobojni? Promjene boje i neujednačena pigmentacija također su sumnjivi simptomi.

D (diameter) promjer madeža – Promjer melanoma obično je veći od 6 milimetara

E (evolution) promjene – Mijenjaju li se vaši madeži tijekom vremena? Ovo potonje ćete najlakše pratiti tijekom duljeg perioda ako tijelo podijelite na zone koje ćete svakih tri do šest mjeseci iznova fotografirati.

>>Rak vrata maternice treći je najčešći zloćudni tumor ženske populacije u svijetu, no premaligna faza raka vrata maternice traje više od 10 godina, te ga svrstava u skupinu bolesti koje se mogu rano otkriti i izliječiti… Ovdje doznajte koja je najbolja prevencija…<<

Kada posumnjati?

Posebnu pažnju obratite na madeže ispod noktiju, među prstima i na tabanima. Iako melanom može nastati bilo gdje na tijelu, američki su znanstvenici utvrdili da se najčešće pojavljuje na lijevoj strani tijela, zbog vremena koje provedemo za volanom jer UV zrake prolaze kroz bočna stakla automobila. Također su zamijetili razliku u lokalizaciji prema spolovima. Naime, kod muškaraca melanom češće nastaje na trupu, a kod žena na nogama. Razlog tomu je vjerojatno stil života i način odijevanja – muškarci su ljeti često bez majice, a žene su češće u suknjama i otkrivenih potkoljenica.
Zaključno, recimo da su najrizičniji madeži koji imaju nepravilan oblik, neujednačenu boju, nejasnu granicu od okolne, zdrave kože te oni koji rastu brže od drugih. Na melanom se može posumnjati prilikom svake promjene madeža prema jednom ili više kriterija “ABCDE” ili pri pojavi krvarenja iako nije došlo do povređivanja, crvenila, otvrdnuća ili svrbeža. Ako primijetite neku od navedenih promjena, obavezno se obratite svom liječniku ili dermatologu. I, naravno, ne zaboravite na prevenciju! Ne izlažite se sunčevom djelovanju od 10 do 16 sati u danima kad je UV indeks najjači, a na plaži ili bazenu svakih dva sata obnavljajte zaštitni premaz kreme s visokim zaštitnim faktorom.

Mobilne aplikacije koje vam mogu pomoći

Samopregled madeža može olakšati i moderna tehnologija. Imate li pametni telefon, besplatne aplikacije kao što su UMSkinCheck (za Apple) ili Doctor Mole (za android mobitele) pomoću fotografija i stručnih smjernica pojednostavljuju kontrolu i praćenje promjena na madežima označavajući visinu rizika za svaki pojedini madež. Mobilne aplikacije za praćenje razvoja madeža također se služe „abecedom“ melanoma.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button