Koža, kosa i nokti - 27. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Recepti za detoks kupke za ljepšu kožu i bolje zdravlje

Poboljšajte svoju kupku sastojcima koji ne pružaju samo relaksaciju za um, već pročišćavajuće i blagotvorno iskustvo za cijelo tijelo

detoks kupke za kozu

Zbog stresa, loše prehrane, neodgovarajuće njege i polutanata iz okoliša, u našem se tijelu nakupljaju toksini. Organizam svakodnevno filtrira otpadne tvari ali mu je, s vremena na vrijeme, potrebna naša pomoć.

Osim prehrambenog detoksikacijskog režima, čišćenje je moguće napraviti na najugodniji i najopušteniji način – u kadi! Detoksicirajuća kupka iskorištava snagu moćnih pročišćavajućih namirnica kao što su soli, eterična ulja i glina koje prodiru u kožu i potpomažu limfnu drenažu i cirkulaciju.

Jednostavni i genijalni načini na koje se mogu koristiti biljna ulja

Uklanjanjem toksina, nečistoća i viška tekućine, tijelo se revitalizira, čisti i iscjeljuje. Detoks kupke mogu ujedno poboljšati izgled kože, ujednačavajući neujednačenu boju i teksturu tena.

Kako djeluje detoks kupka?

Detoks kupke uklanjaju štetne toksine dok istodobno kroz kožu u organizam unose blagotvorne minerale i druge iscjeljujuće sastojke. Osim što pomažu u opuštanju, zagovornici detoks kupki tvrde da mogu:

 • eliminirati toksine i višak tekućine,
 • ublažiti bolne mišiće,
 • poboljšati cirkulaciju te
 • uljepšati i iscijeliti kožu

Kako provoditi detoks kupke?

Za početak, u detoks kupki uživajte jednom tjedno. Koristite li neku vrstu soli, pazite na znakove manjka vode u tijelu, poput suhe kože ili dehidracije, jer soli djeluju dehidrirajuće. Upravo se zato savjetuje piti veće količine vode i biljnih čajeva prije, za vrijeme i nakon kupke.

Počnite s kraćim razdobljem namakanja, od 10 do 20 minuta da vidite kako vaše tijelo reagira na sastojke iz kupke. Ako smatrate da se lijepo opuštate i da nemate nikakvih negativnih reakcija, možete produljiti vrijeme namakanja do najviše 45 minuta i uživati u maksimalno tri detoks kupke tjedno. Kad budete spremni izaći iz kade, isperite se samo vodom, bez korištenja sapuna ili gela za tuširanje.

Detoks kupka od đumbira

 • 1/3 šalice Epsom soli
 • 1/3 šalice morske soli
 • 1/2 šalice sode bikarbone
 • 3 žlice đumbira u prahu

Smiješajte sve sastojke i dodajte ih u kadu napunjenu s vrućom vodom. Ova kupka potiče cirkulaciju i znojenje, što može pomoći organizmu da se oslobodi toksina, a može pomoći i kod bolova u mišićima.

Umirujuća detoks kupka s glinom

 • 2 šalice bentonit gline
 • 1 šalica morske soli
 • 5-10 kapi eteričnog ulja lavande, opcionalno
 • 5-10 kapi eteričnog ulja tamjana, opcionalno

Pomiješajte sve sastojke s drvenom ili plastičnom žlicom. Za kupku koristite po jednu šalicu mješavine, a ostatak čuvajte u hermetički zatvorenoj staklenci. Dodajte mješavinu u vruću vodu i promiješajte. Opustite se i namačite se oko 20 minuta kako bi se vaše tijelo detoksiciralo i apsorbiralo sve hranjive tvari.

savjeti detoks detoksikacija koze glina kurkuma sauna hidratacija

Detoksikacija kože: zašto je važna i kako je možete provesti

Donosimo upute i savjete kako napraviti detoks kože da bi s dolaskom proljeća i ona procvjetala kao pupoljak. Glina,...

SAZNAJTE VIŠE

Detoks kupka za kožu sklonu ekcemima

 • 1-2 šalice jabučnog octa

Ova jednostavna kupka s jabučnim octom uravnotežuje pH kože što može ublažiti probleme, poput ekcema, suhe kože ili peruti, ostavljajući kožu i kosu sjajnom i mekom. Dodajte ocat u vruću vodu i namačite se oko 20 minuta. Nakon kupanja možete se isprati pod mlakim tušem, iako neki preporučuju ostaviti da se ocat osuši na koži.

Nježna detoks kupka od zelenog čaja

Antioksidativna i detoksikacijska svojstva zelenog čaja čiste organizam, ublažavaju bolne mišiće, ublažavaju osip, a mogu pridonijeti i bržem zacjeljivanju rana. Vrećice čaja potopite u vruću vodu i namačite se do 40 minuta. Za intenzivniju detoksikaciju, dodajte Epsom sol.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button