Koža, kosa i nokti - 16. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Detoksikacija kože: zašto je važna i kako je možete provesti

Donosimo šest holističkih uputa i savjeta kako napraviti detoks kože da bi s dolaskom proljeća i ona procvjetala kao pupoljak

savjeti detoks detoksikacija koze glina kurkuma sauna hidratacija

Sa stajališta prirodne medicine, prevelika kiselost organizma odgovorna je za nastanak brojnih bolesti, pa i za preuranjeno starenje. Kiselost, naime, slabi imunitet te prijenos hranjivih tvari i komunikaciju među stanicama. Koža postaje naborana, siva, suha i bez sjaja. Rješenje leži u promjeni stila života koji se prvenstveno odnosi na prehranu, smanjenje stresa i holističke tretmane za čitavo tijelo.

Mikrobiom kože: što sve utječe na njegov sastav i ravnotežu?

Evo kako malim koracima postići velike detoksikacijske učinke koji će poboljšati vaše čitavo zdravlje, a ogledat će se i na vašoj koži koja će se preko noći pomladiti.

Detoks maska koja izvlači toksine

Čišćenje kože jednako je esencijalno kao i njega. Uz dvostruko čišćenje, ujutro i navečer, priuštite si povremeno masku od aktivnog, medicinskog ugljena ili gline (odaberite ju prema tipu kože). Ovi, mnogima omiljeni detoks saveznici, poput magneta privlače štetne tvari i nečistoće te ih potom eliminiraju van organizma ostavljajući kožu dubinski pročišćenom.

Iskušajte dekorativnu 5:2 dijetu

Inspirirana popularnim 5:2 dijetnim režimom, u kojem se pet dana u tjednu jede normalno, a dva dana se kalorijski unos smanjuje na četvrtinu, ova se takozvana dekorativna dijeta može primijeniti i na kožu.

Odričući se šminke u potpunosti barem dva dana u tjednu ne samo što ćete dopustiti koži da diše i sama se obnovi, nego ćete povećati učinkovitost njegujućih proizvoda koji će se moći bolje upiti i samim time jače djelovati. A poznato je i da dekorativna kozmetika sadrži desetke štetnih kemikalija koje svakodnevnim nanošenjem mogu opteretiti kožu, iritirati je te izazvati crvenilo ili akne.

Iznojite štetne tvari

Sauna je odličan izbor za jednostavnu i brzinsku detoksikaciju jer nakon tri uzastopna boravka u parnoj prostoriji možemo izgubiti i do litru i pol znoja a s njim i razne vrste toksina, uključujući i kemikalije poput pesticida i teških metala. Prema američkim istraživanjima, redovito korištenje saune u kombinaciji s redovitim vježbanjem, koje dodatno pospješuje učinak znojenja, čisti pore i obnavlja stanice kože pa ten izgleda svježije i vitalnije.

Hidratizirajte tijelo iznutra

Nema detoksikacijskog procesa bez povećane konzumacije vode i eliminacije alkohola, kofeina, gaziranih napitaka i čajeva s teinom. Tijelo se sastoji od 70 posto vode i treba najmanje šest do osam čaša vode na dan da bi bilo hidratizirano i da bi moglo uspješno izlučiti toksine. Tijekom detoksikacijskog procesa tu količinu povećajte za dvostruko, te obilju čiste vode dodajte biljne čajeve i alkane smoothieje.

Limunada na tašte

Najrašireniji, najjednostavniji i najučinkovitiji detoksikacijski savjet je započeti dan čašom mlake limunade na tašte. Ovaj jednostavan trik pomaže detoksikaciji i alkalizira organizam. Nemate li kod kuće limuna, s vodom možete pomiješati i par kapi organskog eteričnog ulja limuna.

prirodna njegujuca etericna bazna ulja za kozu

Pomladite ten uz 4 manje poznata njegujuća eterična ulja

Prirodna njegujuća ulja uz koja će vaš ten zablistati i pomladiti vas, prava su blagodat za suhu, naboranu, umornu...

SAZNAJTE VIŠE

Zlatni prah za detoks crijeva

Poznato je da se zdravlje crijeva ogleda na obrazima stoga posvetite posebnu pozornost svojoj prehrani. Eliminirajte unos procesirane hrane i smanjite unos crvenog mesa, a povećajte konzumaciju voća, povrća i superhrane poput kurkume čiji se blagotvorni sastojak kurkumin smatra prirodnim čistačem organizma.

Kurkuma, osim toga, djeluje protuupalno, antiseptički i antibakterijski. Pomaže u detoksikaciji i zaštiti jetre, crijeva i žuči. Žličicu kurkume dodajte u zobenu kašu za doručak, napravite zlatno mlijeko ili kurkuma latte ili žuti prah jednostavno otopite u žlici maslinovog ulja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button