Zanimljivosti i savjeti - 20. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Zdravstvene dobrobiti saune: tijelo voli suhu vrućinu

Sauna ojačava srce. Odgađa demenciju. Ublažava depresiju. Uljepšava kožu. Istraživanja otkrivaju značajne zdravstvene blagodati finske saune.

Sauna srce

Opuštanje i čista koža nisu jedine blagodati saune. Sauna je dobra i za srce i mozak. Tako tvrde finski stručnjaci, koji su dvadeset godina pratili zdravlje dvije tisuće sredovječnih korisnika saune obaju spolova i objavili svoje nalaze u časopisu Age and Aging.

Tipična finska sauna odlikuje se suhim zrakom. Zagrijavanjem kamenja postiže se temperatura zraka od približno 80 stupnjeva Celzija. Od vode koju posjetitelji bacaju na zagrijano kamenje nastaje para, koja uzrokuje vlagu od 10 do 20 posto. Organizam dobro podnosi vrlo visoku temperaturu zahvaljujući niskoj vlazi. Za razliku od saune, u parnoj kupelji, gdje je vlaga blizu stopostotne, temperatura zraka održava se na 40 stupnjeva Celzija.

Ne sprečavajte znojenje jer to nije zdravo! Naučite ga pravilno kontrolirati

Sauna i srce: štiti od srčanih bolesti

Prva je meta istraživača sa Sveučilišta Istočne Finske u Kuopiju bio srčani i krvožilni sustav. Rizik od nagle smrti zbog srčane bolesti kod onih koji idu u saunu dva ili triput tjedno na 15 do 20 minuta manji je za 22 posto nego kod korisnika koji odrađuju samo jednu seansu tjedno. Kod onih koji pohode saunu četiri do sedam puta tjedno rizik opada za ukupno 63 posto.

U skladu s navedenim, dvije do tri seanse saune snizuju rizik od razvoja srčanih bolesti za 27 posto, a četiri do sedam za 50 posto. Putem kojih mehanizama sauna djeluje na zdravlje srca i krvnih žila?

Pod utjecajem vrućine u sauni krvni tlak može pasti za 10-20 mm žive, broj otkucaja srca raste do 150 kao pri umjerenom vježbanju, a krv se premješta iz unutrašnjosti tijela u kožu i omogućuje znojenje.

Poboljšava rad mozga

Finsko je istraživanje neočekivano otkrilo i da onaj tko pohodi saunu između četiri i sedam puta tjedno ima za dvije trećine manju vjerojatnost razvoja demencije, uključujući Alzheimerovu bolest, u usporedbi s vršnjacima koji se znoje u sauni samo jednom tjedno. Sauna ima zaštitni učinak na mozak vjerojatno zato što djeluje protuupalno na stanice središnjeg živčanog sustava. Moguće je da visoke temperature suzbijaju upalni mehanizam, koji je jedan od glavnih sumnjivaca u razvoju demencije.

Po izlasku iz saune ljudi su naočigled opušteniji i bolje raspoloženi. Dva japanska istraživanja pokazala su da sauna ublažava tegobe od blaže depresije. To bi mogla također biti posljedica smanjene upale stanica središnjeg živčanog sustava, ali i pojačanog lučenja noradrenalina, neuroprijenosnika čiji je manjak uključen u depresiju. Ulogu protiv depresije igra i sposobnost saune da potakne otpuštanje endorfina, hormona koji donose duševno blagostanje. Endorfini su molekule srodne morfiju koje nastaju u ljudskom tijelu.

Suha sauna ili parna kupelj?

Parna kupelj koristi generator ispunjen kipućom vodom radi zagrijavanja prostora na približno 40 stupnjeva Celzijevih. Isparavanje vode stvara visoku vlagu. Zbog vlage zdravstvene blagodati parne kupelji različite su od blagodati saune.

Parne kupelji poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krute mišiće i zglobove, promiču zdravlje kože i razgrađuju začepljenje u sinusima i plućima. Jedno je japansko istraživanje pokazalo da svakodnevna 20-minutna parna kupelj pri 40 stupnjeva i 100 posto vlage ojačava imunitet.

Korisna upozorenja

Iako je sjedenje u sauni u preporučenom trajanju uglavnom bezopasno, uzmite u obzir nekoliko sigurnosnih napomena prije nego što uđete u zagrijanu prostoriju obloženu drvom. Prije svega, ne koristite saunu ako ste pili alkohol.

Sauna može uzrokovati snažan pad krvnog tlaka tako da se ne preporučuje onima koji pate od hipotenzije. Ulazak u hladnu vodu ubrzo nakon saune ne savjetuje se jer može opasno podići tlak. Imate li srčanu ili krvožilnu bolest, ne koristite saunu bez liječničkog odobrenja.

Seansa u sauni uzrokuje obilno znojenje, što može dovesti do dehidracije. Taj je rizik osobito naglašen kod bubrežnih bolesnika. Vrućina nekim korisnicima može uzrokovati vrtoglavicu i mučninu.

Detoksikacija i post na zdrav način

Detoksikacija i post na zdrav način – planirajte čišćenje organizma od toksina

Razne vrste posta mogu donijeti brojne prednosti za naš organizam – i fizičke i psihičke. S razlogom ga nazivaju...

SAZNAJTE VIŠE

Omekšava kožu

Sauna pridonosi ubrzavanju metabolizma i gubitku suvišne tekućine. Jedna seansa saune olakšava posjetitelja za pola litre tekućine putem znojenja. Povišena temperatura širi pore i istjeruje nečistoće čineći kožu mekšom i glatkijom.

Ublažava svrbež kod psorijaze

Harvard Health izvijestio je da neki oboljeli od psorijaze doživljavaju olakšanje od svrbeža nakon korištenja saune. Psorijaza je kronična autoimuna bolest koja uzrokuje izdignute crvene ljuskave mrlje najčešće na laktovima, koljenima i tjemenu. Te mrlje mogu svrbjeti, bockati ili peći.

Olakšava disanje kod astme

Astma je kronična bolest koja se očituje povremenom upalom i sužavanjem dišnih putova u plućima, što otežava disanje. Oboljeli koji redovno koriste saunu rjeđe trpe od zadihanosti i piskanja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button