Zdrava prehrana - 7. siječnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, Vitaminoteka, ADIVA Plus sadržaj

Što znanstvenici kažu o zdravstvenim blagodatima kurkume?

Iako je čudesna biljka iz Azije tek odnedavno pobudila interes znanstvenika, njezina ljekovita moć zapanjuje te je u šest godina objavljeno više od 1.500 znanstvenih radova o kurkuminu

kurkuma kurkumin ljekovita moc

Iako mnogim ljudima kurkuma zvuči novo i egzotično, stvari postaju puno jasnije kada povežemo kurkumu i curry. Naime, curry je mješavina 20 različitih začinskih biljaka, začina i sjemenki, a kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju curry praha. Upravo je žuti pigment kurkumin najvrjedniji dio kurkume, korjenaste biljke koja najbolje uspijeva u južnoj Aziji.

Nakon blagdanskog obilja: kakva je detoksikacija zdrava?

Osim apsolutnog aduta kurkumina koji se najviše istražuje, kurkuma sadrži i cijeli niz vitamina i minerala. Sadrži vitamine B6, B3, folnu kiselinu te minerale kalij, željezo i mangan. Također, smatra se izvorom neprobavljivih prehrambenih vlakana. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne žličice, kalorijski doprinos je zanemariv.

Više od začina

Brojne provedene studije pokazale su da kurkumin posjeduje snažno antioksidativno, protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno djelovanje. Stoga se razmatra kao učinkovita terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa te neurodegenerativnih bolesti.

Znanstvenici sa Zapada tek su nedavno prepoznali zapanjujuća terapijska svojstva kurkume.  Prije nekoliko godina, u američkom Wall Street Journal-u izašao je članak s naslovom „Čest indijski začin budi nadu“ u kojemu je navedeno kako je interes znanstvenika za kurkuminom jednostavno eksplodirao. U posljednjih šest godina objavljeno je više od 1500 znanstvenih radova koji govore o kurkuminu, a Američki nacionalni institut za zdravlje provodi četiri klinička pokusa s kurkuminom – razmatra se kao terapija za karcinom gušterače, multipli mijelom, Alzheimerovu bolest i karcinom kolorektuma.

Ljekoviti potencijal

No čini se da kurkuma ne štiti samo od bolesti, ona može biti od koristi i za poboljšanje funkcije mozga. Naime, istraživanje objavljeno u American Journal of Epidemiology pokazalo je kako starije osobe koje hranu često začinjavaju curryjem, rjeđe pate od slabljenja kognitivnih funkcija, od onih koji curry ne koriste nikad ili rijetko.

Rezultati su to studije provedene u Singapuru na skupini starijih osoba u dobi od 60 do 93 godina koje su ispunjavale testove za procjenu mentalnih sposobnosti. Najbolje su rezultate postigli oni koji češće uživaju u curryju. Zasluge se pripisuju kurkuminu, tvari iz kurkume koja je dio curryja.

Nadalje, kurkumin može pomoći imunološkom sustavu. Naime, kurkumin povećava količine proteina koji ima važnu ulogu, kao dio prirođene imunosti, u sprečavanju infekcija kod ljudi i životinja. Radi se o katelicidin antimikrobnom peptidu (CAMP). Smatra se da ovaj peptid ima sposobnost uništavanja širokog spektra uzročnika infekcija.

Kako prenosi Journal of Nutritional Biochemistry, kurkuma, odnosno njezin sastojak kurkumin, regulira ekspresiju CAMP gena i tako pridonosi njegovoj ulozi u prirođenoj imunosti, osobito u borbi protiv infekcija želuca i cijelog probavnog sustava.

kurkuma caj od kurkume kurkumin imunitet zdravlje

Ljekoviti čaj od kurkume: 9 dobrih razloga zašto ga treba piti

Čajevi se uvijek rado preporučuju za osvježenje i užitak, a pritom i za zdravlje te pojačani imunitet. Ove godine...

SAZNAJTE VIŠE

Najnovija istraživanja ukazala su kako kurkuma može poslužiti i kao potencijalna zaštita od karcinoma prostate. Studija objavljena u časopisu Cancer Research zabilježila je kako kurkuma ima sposobnost sprječavanja odvijanja reakcija u organizmu koje dovode do razvitka karcinoma. Ono što je važno je da može djelovati u dozi čiji je unos moguće ostvariti.

Članak u cijelosti pročitajte na stranicama Vitaminoteke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button