Zdrava prehrana - 15. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Sirutka: zanimljiv i koristan osvježavajući napitak

Topliji dani već su došli i potrebno je vratiti se u formu. Treba krenuti s trčanjem, bicikliranjem ili planinarenjem. A svaka tjelesna aktivnost traži osvježenje. Sirutka je napitak za poželjeti jer rehidrira i tijelu donosi bjelančevine

sirutka bjelancevine

Sirutka je nus-proizvod u procesu dobivanja sira i dugo je bila zanemarena i podcijenjena. Obično se davala domaćim životinjama. No njezin ugodan, pomalo kiselkast okus zainteresirao je pobornike neprerađene hrane koji su je vratili na mjesto koje joj pripada. Sirutka sadrži bjelančevine i rehidrira organizam pa je zato postala omiljeno osvježavajuće piće ljudi svih dobnih skupina.

Proteini ili bjelančevine: Zašto su toliko bitni za nas i gdje ih možemo naći

Posebno je popularna među sportašima; profesionalcima i rekreativcima. Može to zahvaliti svom jedinstvenom kemijskom sastavu i specifičnom, izuzetno pozitivnom utjecaju na organizam.

Sirutka nadoknađuje izgubljenu tekućinu

Tekuća sirutka prvenstveno pomaže rehidraciju organizma. Njezin osvježavajući okus potiče nas na pijenje. Od posebne je to koristi tijekom toplijeg dijela godine kada su potrebe za unosom tekućine povećane. Bez obzira radi li se o sportu, vrtlarenju ili građevinskim radovima, sirutku je korisno piti kako tijekom, tako i nakon aktivnosti.
Tekuća nas sirutka prvenstveno rashlađuje i pomaže nam nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Osim vode, ona sadrži još i malu količinu mliječne masti, laktozu i izuzetno kvalitetne bjelančevine. Po posljednjima je poznata i cijenjena u svijetu sporta; posebno u sportovima jakosti i snage kao što su dizanje utega, hrvanje i boks.

Saveznik je sportaša jer sadrži bjelančevine

Bjelančevine sirutke su od višestruke koristi tjelesno aktivnim ljudima. Tijekom sportskih aktivnosti neminovno dolazi do oštećenja mišićnog tkiva, pa je u fazi oporavka izuzetno važno tijelu osigurati „građevni materijal“ za oporavak.
Taj kvalitetan „materijal“ su esencijalne aminokiseline razgranatog lanca; valin leucin i izoleucin poznate pod nazivom BCAA (od engl. branched chain amino acids). Nalaze se upravo u bjelančevinama sirutke. Među njima se posebno svojim poželjnim učinkom na izgradnju mišića ističe leucin.

Usporedba mlijeka i sirutke

No, možda će neko reći kako i bjelančevina kazein iz mlijeka sadrži esencijalne aminokiseline potrebne za izgradnju i oporavak mišićne mase nakon tjelovježbe. Potpuno je to točno, no kazein se sporije razgrađuje u usporedbi s bjelančevinama sirutke; laktoglobulinom i laktalbuminom.

Evo slikovitog opisa zašto je tome tako. Stavimo li u malo mlijeka žlicu, dvije octa ili limunovog soka, nakon nekog vremena primijetit ćemo kako se dio mlijeka zgrušao i izdvojio od prozirne tekućine. Zgrušao se kazein, a izdvojila se sirutka.

Sudbina mlijeka u ovom prikazu slična je sudbini mlijeka kojeg popijemo. Ono iz usta dospijeva u želudac. Kiselina u želucu zgrušava i u njemu neko vrijeme zadržava kazein. Izdvaja se tekući dio – sirutka. Bjelančevine sirutke se u želucu ne grušaju. Kako ih ništa u njemu ne zadržava, one brzo odlaze u tanko crijevo. Tamo se razgrađuju na aminokiseline među kojima su i spomenute slavne BCAA. Te aminokiseline iz tankog crijeva relativno brzo krvlju dospijevaju do mišića i pomažu njihovoj obnovi i rastu.

Kvalitetne bjelančevine za izgradnju i oporavak mišića

Zaključimo, bjelančevine sirutke osim što su kvalitetne, brzo se razgrađuju i brzo iz probavnog sustava dolaze u mišić gdje sudjeluju u procesima izgradnje i oporavka.
Osim sportašima, od koristi su svakako i rekonvalescentima.

Vegani

Može li biljni svijet zadovoljiti sve naše potrebe?

Listopad je počeo Svjetskim danom vegetarijanstva, a prvi dan studenoga bio je posvećen Svjetskom danu veganstva. Tako se zaokružuje...

SAZNAJTE VIŠE

Sirutka u prehrani

Uzimate li koncentrat bjelančevina sirutke (tzv. whey protein) kao dodatak prehrani, moj je savjet da to budu čisti nearomatizirani proizvod. Tekuća sirutka, kao i bjelančevine sirutke u prahu lako se kombiniraju s drugim namirnicama. Ideja je zaista mnogo.

  • U rashlađenu tekuću sirutku stavite borovnice, pa sve izmiksajte štapnim mikserom. Dobili ste napitak kojem će se radovati i djeca i stariji.
  • Dobra ideja za oporavak nakon treninga snage je domaći voćni jogurt povećane količine bjelančevina. Jednostavno pomiješajte tekući jogurt, bjelančevine sirutke u prahu i voće; jagode, maline, kupine, borovnice … Eto napitka koji istodobno sadrži i bjelančevine za oporavak mišićnog tkiva i ugljikohidrate za nadoknadu mišićnog goriva, te vodu neophodnu za rehidraciju organizma.
  • Odličan frape obogaćen bjelančevinama dobit ćete izmiksate li mlijeko, čiste bjelančevine sirutke u prahu i bananu.

Dobar tek.

Vesna Bosanac je autorica knjige „Prehrana mladih sportaša“. Savjete o prehrani sportaša možete pronaći na njezinom Instagram profilu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button