Oči - 8. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kako borovnica može sačuvati zdrav pogled na svijet

Vid nam svakodnevno donosi velik broj informacija iz vanjskog svijeta, no s godinama nam zadaje probleme, a česti su i poremećaji vida poput kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. Oči moramo i možemo čuvati, pri čemu su važni hrana i dodaci prehrani

Borovnica je prijateljica očiju

Oko je parni organ vida koji služi pretvaranju svjetlosti u živčane impulse te se informacija prenosi do centra vida u mozgu. Zato kažemo da očima gledamo, a mozgom vidimo. No da bismo dobro vidjeli, oči moraju dobro obavljati svoju funkciju.

Anatomija očiju

Iako vrlo složene građe i funkcije, oko se, pojednostavljeno, sastoji od staklastog tijela, leće, rožnice, zjenice, šarenice, mrežnice, bjeloočnice i očnog živca. Mrežnica je membrana sastavljena od više desetaka živčanih vlakana, a dio mrežnice odgovoran za oštrinu vida zove se žuta pjega ili makula.

Razvoj vida

Vid je osjetilo koje se razvija. Tako je poznato da novorođenčad ne raspoznaje boje te slabije vidi, a kako napreduje, tako se razvija i to osjetilo iz kojega prima velik broj informacija iz vanjskog svijeta. Neki ljudi imaju dobar, oštar vid, a neke kroz život prate određeni poremećaji, među kojima su najčešći kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam, te zahtijevaju nošenje naočala ili leća.

Makularna degeneracija

Ipak, s godinama i stanice u očima doživljavaju neke promjene te vrlo često nastaju takozvane starosne makularne degeneracije. Iako postoje određeni dokazi i o genetskoj sklonosti, poznato je i da pušenje, alkohol, nepravilna prehrana i neke kronične bolesti ubrzavaju proces degenerativnih promjena na oku, odnosno propadanja stanica makule (žute pjege). Atrofija ili degeneracija makule vodeći je uzrok pogoršanja vida u starijih ljudi.

Iako postoje određeni dokazi i o genetskoj sklonosti, poznato je i da pušenje, alkohol, nepravilna prehrana i neke kronične bolesti ubrzavaju proces degenerativnih promjena na oku

Dva su osnovna oblika makularne degeneracije: suhi i vlažni. Liječnik oftalmolog na osnovi pregleda postavlja dijagnozu. Suhi oblik je češći, a vlažni oblik predstavlja ozbiljnije stanje i može dovesti do sljepoće. Razvoj bolesti kod oba oblika je bezbolan i najčešće zahvaća oba oka. Dok je kod češćeg, suhog oblika, degeneracija spora i polagana, kod vlažnog oblika ona je progresivna i zahtijeva intervenciju liječnika.

Početni simptomi makularne degeneracije su:

  • zamućen, iskrivljen vid te poslije
  • središnja slijepa mrlja u vidnom polju.

Iako se stanice koje propadnu ne mogu obnoviti, redoviti posjeti oftalmologu mogu ukazati na početne promjene te se promjenom stila života i određenim dodacima može usporiti daljnje propadanje stanica.

Očuvanje vida

Pravovremenom promjenom životnog stila činimo uslugu svom organizmu i možemo spriječiti ili barem usporiti razvoj nekih bolesti, pa tako i bolesti oka. U ljekarnama također možemo pronaći određene dodatke prehrani sa sastojcima koji su se godinama, kako iskustveno, tako i znanstveno, istaknuli kao oni s povoljnim učinkom na očuvanje vida.

Među sastojcima koji su već godinama proučavaju i koji se najčešće spominju u kontekstu očuvanja vida zasigurno su karotenoidi – skupina prirodnih spojeva izuzetno važnih za zdravlje očiju. Karotenoidi su skupina žutih, narančastih i crvenih pigmenata koje ljudski organizam ne može sintetizirati te ih unosimo prehranom.

Važnost karotenoida

Namirnice najbogatije karotenoidima su mrkva, rajčica, crvena paprika, tamnozeleno lisnato povrće, bundeva, žumanjak jajeta… Iako ih je izoliran zaista velik broj, najpoznatiji za zdravlje očiju svakako su:

  • beta-karoten,
  • lutein,
  • zeaksantin te
  • astaksantin.

Njihovo djelovanje najviše se zasniva na snažnom antioksidativnom učinku. Lutein i zeaksantin posebno su važni u zaštiti stanica žute pjege jer ulaze u sastav makularnog pigmenta te filtriraju plavo svjetlo.

Potrebno je još jednom naglasiti da ih naše tijelo ne može samo sintetizirati te ih je nužno unositi hranom ili dodacima prehrani. Istraživanja provedena na pacijentima koji su dodatno unosili ova dva karotenoida navode zaključak kako pozitivno utječu na oštrinu vida.

Astaksantin – štiti od UV zračenja

Astaksantin, možda ne tako poznat pigment, prisutan u algama, lososu i škampima, promiče se u jednog od najjačih antioksidansa. Učinkovito štiti stanice od slobodnih radikala, a posebno istaknuto djelovanje ima u zaštiti od štetnog UV zračenja. Istraživanja ukazuju da upravo astaksantin odložen u retini oka pomaže u sprečavanju oštećenja izazvanih UV zrakama.

Astaksantin učinkovito štiti stanice od slobodnih radikala, a posebno istaknuto djelovanje ima u zaštiti od štetnog UV zračenja

Borovnica i ljekovita očanica

Osim karotenoida, poznato je djelovanje i borovnice na zdravlje očiju, jer anticijanozoidi kojima obiluje štite stanice od propadanja. Posebno se ističe korist u svrhu poboljšavanja noćnog vida.

Ljekovita očanica, još jedan tradicionalni biljni ekstrakt, već se desetljećima upotrebljava za zdravlje očiju. Ističe se njezino korisno djelovanje kod umora očiju uzrokovanog dugotrajnim čitanjem ili lošim osvjetljenjem, upalnim procesima i sl.

Posebno je važno naglasiti da određena istraživanja ukazuju na vrlo dobar sinergistički učinak biljaka i karotenoida u zaštiti očiju te je korisno birati kombinirane dodatke prehrani.

I još…

Uz ove tradicionalne biljke i prirodne pigmente, ne smijemo zaboraviti u organizam unositi i dovoljno esencijalnih vitamina i minerala, kao što su cink i riboflavin (vitamin B kompleksa) kojima je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odobrila zdravstvene tvrdnje da doprinose održavanju normalnog vida.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button