Oči - 10. travnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Zašto su nam oči ujutro krmeljave i kada se zbog krmelja javiti liječniku?

Trljanje očiju nakon buđenja i uklanjanje krmelja naša je svakodnevna praksa. No ponekad se krmelji stvaraju u prevelikoj količini ili su čak promijenjene boje, što može upućivati na neku zdravstvenu tegobu

krmelji

Isti se ritual ponavlja svakog jutra: čim se probudite i spremni ste započeti dan, ustanete i protrljate oči. Neovisno o tome smatrate li to čišćenjem prljavštine ili nečim ugodnijim poput „tjeranja sna s očiju“, pod prstima ponekad osjećate nešto poput mrvica ili korice koja vam se stvorila u očima dok ste spavali.

Hrvatski naziv za tu pojavu zvuči pomalo ružno – krmelji – a mogu se stvoriti u značajnoj količini, čak i toliko skoriti oči (točnije, slijepiti trepavice) da ih ne možete otvoriti, pa tada znamo da nešto nije u redu s našim očima.

Organ koji fascinira: 10 zanimljivih činjenica o našim očima

Općenito, krmelji imaju svoju funkciju, ne nastaju samo zbog spavanja te mogu upućivati na infekciju ili neku drugu zdravstvenu tegobu, o čemu se piše na blogu klinike Cleveland gdje je uzroke pojasnila dr. Melissa Young.

Spavanje

Krmelji koji se stvaraju na očima dok spavate služe održavanju čistoće oka, kaže dr. Young. Tijekom dana često trepćemo i tako čistimo prljavštinu, prašinu, oljuštene stanice kože i sluz.

Međutim, tijekom sna ne trepćemo, pa se sva ta sluz, ulje, prljavština i stanice kože nakupljaju u kutovima naših očiju. Ondje se sve zgusne i osuši te tako nastaju krastice, odnosno krmelji. To je obično dio prirodnog procesa, no ponekad su za krmelje odgovorna i neka druga stanja.

Alergije

Ako ste skloni sezonskim alergijama, moguće je da ste se probudili sa svrbežom, crvenilom i natečenim očima na kojima se može stvoriti mastan sloj. Kod alergija vaše tijelo proizvodi tu sluz kako bi obavilo dodatni temeljiti posao čišćenja alergena iz očiju. Taj višak iscjetka ponekad može biti toliki da se čini kao da su vam i oči zatvorene.

Sve, od peludi do prašine, može izazvati simptome alergije u vašim očima, kaže dr. Young. „Bilo da je riječ o alergijama na prašinu ili dlaku, muče vas svrbež, upala, crvenilo, pojačano suzenje, plus taj iscjedak“.

Jedna od mjera koja bi mogla donijeti olakšanje jest tuširanje prije spavanja. „Cijeli dan skupljamo prašinu, pelud i druge alergene, tako da pranje kose i lica može pomoći u njihovom ispiranju“, savjetuje dr. Young.

Hladni oblozi i bezreceptne (OTC) kapi za oči također mogu pomoći, no svakako se posavjetujte s liječnikom ako se upala i iscjedak pogoršaju. Ozbiljniji simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju natečene kapke te žut ili zelen iscjedak, što može biti znak bakterijskog ili virusnog konjunktivitisa.

Ružičasto oko (konjunktivitis)

Ova vrlo zarazna infekcija oka sinonim je za školsku djecu, ali može se javiti u bilo kojoj dobi. Stanje je dobilo ime po jednom od svojih primarnih simptoma: crvenilu konjunktive, odnosno bijelog područja očne jabučice. „Također ćete vidjeti ljepljiviji iscjedak“, napominje dr. Young, „ali ako je riječ o virusnom konjuktivitisu, iscjedak je manje obojen, a ne žut ili zelen kao u slučaju bakterijskog konjunktivitisa“.

Budući da je ružičasto oko jako zarazno, ako ste ga dobili, posebno treba pripaziti na ponašanje. „Nemojte trljati oči, pa se potom s nekime rukovati“, savjetuje dr. Young. „Obavezno često i temeljito perite ruke i ne dijelite ručnike ni sa kime u svom kućanstvu“.

Dr. Young dodaje da je najbolje konzultirati se sa svojim liječnikom budući da postoji toliko mnogo preklapajućih simptoma između virusnog i bakterijskog konjunktivitisa, no tretmani se mogu razlikovati.

Je li trljanje očiju siguran način uklanjanja krmelja?

Sasvim je normalno nakon buđenja protrljati oči kako biste uklonili krmelje. Ali ako je moguće, dr. Young preporučuje drugačiji pristup. „Korištenje čiste tkanine natopljene toplom vodom siguran je i jednostavan način jutarnjeg čišćenja očiju“, kaže ona.

Taj način ima i dodatnu prednost jer vas sprječava da dodirujete oči te tako prenosite bakterije u vaše oči. Ovo može biti posebno važno ako imate prekomjeran iscjedak zbog nekog od prethodno navedenih stanja.

sindrom racunalnog vida oci suho oko

Sindrom računalnog vida: oči opterećene gledanjem u ekrane

Gledanje u zaslon ili u papir nije isto, pa čitanje s ekrana jače opterećuje oči, a može izazvati i...

SAZNAJTE VIŠE

Kada se zbog krmelja javiti liječniku?

Prema dr. Young, trebali biste posjetiti svog liječnika u sljedećim slučajevima:

  • iscjedak je zelen ili žut,
  • bilo kakva bol u očima,
  • oticanje vaših kapaka,
  • osjetljivost na svjetlost,
  • zamagljen vid koji nije tipičan.

Zbog preklapanja simptoma, vaš liječnik će vam moći pomoći da utvrdite o kojoj je tegobi riječ te vam pomoći u određivanju najbolje terapije.

Korišten izvor: https://health.clevelandclinic.org/why-your-eyes-are-crusty-in-the-morning

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button