Prirodna kozmetika - 14. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Ivan Sović

Istešite liniju uz malu pomoć citrusa

Citrusi su tijekom hladnih mjeseci posebno popularni zbog svog utjecaja na imunitet. No, zahvaljujući maloj nutritivnoj vrijednosti, malenom udjelu masti i natrija te činjenici da ne sadrže kolesterol, oni su pravi saveznici mršavljenja 

Citrusi - pravi prijatelji zdravlja

Citrusi imaju malu nutritivnu vrijednost, malen udio masti i natrija te ne sadrže kolesterol pa su odlični saveznici u mršavljenju. Mali glikemijski indeks pomaže u održavanju razine inzulina, a voće daje osjećaj sitosti.

Citrusi su voće tropskog i suptropskog pojasa. Od citrusa zastupljenih u prehrani na našim prostorima vrijedi izdvojiti naranču, grejp i limun. Kiselkastog su okusa i intenzivne boje, za koju su zaslužni flavonoidi iz kore. Cijenjeni su kao sastavni dio nutritivne i ukusne prehrane te pozitivnog djelovanja na ljudsko zdravlje.

Zbog velikog sadržaja vitamina, minerala, antioksidansa i dijetalnih vlakana imaju visoku biološku vrijednost

Zbog velikog sadržaja vitamina, minerala, antioksidansa i dijetalnih vlakana imaju visoku biološku vrijednost. Antioksidansi pomažu imunosnom sustavu u borbi protiv mnogih bolesti. Najpoznatiji antioksidans u citrusima je vitamin C (askorbinska kiselina). Flavonoidi poput rutina i kvercetina imaju sinergijsko djelovanje s vitaminom C, što dodatno povećava njegovu iskoristivost u organizmu. Fitokemikalije, flavonoidi i terpeni također imaju jaka antioksidativna svojstva i smanjuju rizik od nastanka kroničnih bolesti.

Dobrobit za ljepotu i zdravlje

Citrusi imaju malu nutritivnu vrijednost, malen udio masti i natrija te ne sadrže kolesterol pa su odlični saveznici u mršavljenju. Mali glikemijski indeks pomaže u održavanju razine inzulina, a voće daje osjećaj sitosti. Dobar su izvor kalija, koji može povoljno utjecati na krvni tlak i održavanje ravnoteže elektrolita u organizmu. Kalij je bitan i za pravilan ritam srca. Dijetalna vlakna povoljno djeluju na peristaltiku crijeva, što je osobito važno za ljude čija prehrana sadrži visok udio masti i prerađenih ugljikohidrata koji se sporo kreću probavnim traktom. Poboljšanjem peristaltike crijeva hrana brže prolazi kroz debelo crijevo i tako se smanjuje vrijeme djelovanja štetnih produkata probave na stijenku crijeva.

Citrusni trio fantastikus

  • Naranča ima sve nabrojene karakteristike citrusa, a veliko značenje se pridaje i sadržaju velikog broja fitotvari (flavanoni, limunoidi, kumarini). U bijeloj kožici naranče nalaze se bioflavonoidi koji pospješuju apsorpciju vitamina C. Osobe koje pate od stvaranja oksalatnih kamenaca trebaju smanjiti unos naranči, a potrebe za vitaminom C nadomjestiti drugim voćem. Pretjerana konzumacija naranče u osjetljivih osoba može uzrokovati nadimanje.
  • Grejp je voće svježeg gorkastog okusa i može se jesti sam ili s dodatkom malo soli ili šećera. Ružičasti i crveni grejp bogati su vitaminom A. Crveni grejp sadrži antioksidans likopen. Od dijetalnih vlakana najzastupljeniji je pektin koji može pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi. Grejp nije preporučljivo konzumirati s gaziranim napicima jer u osjetljivijih osoba može izazvati nadimanje. Osobama sa želučanim problemima može biti težak za želudac pa se ne preporučuje jesti ga natašte.
  • Iako najpoznatiji kao dobar izvor vitamina C, limun ima i mnogo fitokemikalija poput limonoida koji mogu pomoći u borbi protiv raka. Limun sadrži oksalate koji nakupljanjem u tjelesnim tekućinama u velikoj koncentraciji mogu kristalizirati i prouzročiti probleme bubrežnim i žučnim bolesnicima. 
Zbog male kalorijske vrijednosti citrusi pomažu u borbi protiv pretilosti koja je velik rizik za nastanak dijabetesa tipa 2

Konzumiranjem naranči, grejpa i limuna smanjuje se rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Zbog male kalorijske vrijednosti citrusi pomažu u borbi protiv pretilosti koja je velik rizik za nastanak dijabetesa tipa 2. Prehranom je potrebno zadovoljiti dnevni preporučeni unos svježeg voća, koji za žene iznosi jednu i pol do dvije, a za muškarce dvije šalice.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button