Prirodna kozmetika - 7. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Permanentni make up: Sva lica aktualnog beauty trenda

Iako je nazivamo permanentna ili trajna šminka, mnogo precizniji bi naziv bio polutrajna s obzirom na to da ipak nakon nekog vremena blijedi

Polutrajna šminka

Riječ je o tehnici kojom se, tankim iglicama, u površinski sloj kože, između epiderme i gornjeg sloja derme, utiskuju željeni pigmenti boje. Upravo zato što je riječ o površinskom sloju kože, jačina šminke s vremenom postupno slabi.

Stručnjaci navode da permanentni make up najčešće traje od dvije do tri godine, ovisno o stilu života osobe, a najčešće se primjenjuje zbog zdravstvenih razloga, primjerice alopecije ili vitiliga, ili pak trenda ili estetike, kako bi se prikrili ožiljci ili pak istaknuli određeni dijelovi lica. U tom se slučaju trajni make up najčešće aplicira na obrve, kapke (eyeliner), usne ili na kožu (madež).

Dobra priprema je pola posla

Prije donošenja odluke detaljno istražite salon u koji planirate ići – kritike, fotografije klijenata prije i poslije te potražite savjet osoba koje su već bile na polutrajnom šminkanju. Tražite provjerene i certificirane kozmetičke salone te kozmetičare koji posjeduju potrebne kvalifikacije.

Higijena i kvaliteta materijala su esencijalne – uvjeti i rukavice moraju biti sterilni, igle zapakirane za jednokratnu upotrebu i provjerenih proizvođača, a pigmenti moraju biti visoko kvalitetni. Neki upotrebljavaju one mineralnog podrijetla koji nisu štetni za zdravlje. Odabrana nijansa mora biti identična vašoj kosi, obrvama ili usnama, ovisno o tome što odlučujete „nacrtati“.

>>6 načina kako ostvariti zavodljive, guste trepavice bez ekstenzija<<

Postupak aplikacije može biti bolan, no zahvaljujući lokalnim anesteticima (u obliku kreme, gela ili spreja), on je podnošljiv. Ako ste hemofiličar, niste najbolji kandidat za polutrajnu šminku.

Polutrajna šminka štedi vrijeme i čini žene ljepšima u baš svakom trenutku te djeluje prirodno. Suvremene tehnike, pribor i pigmenti su se drastično poboljšali u odnosu na prve polutrajne metode šminkanja pa ne pružaju umjetan nego realističan i lijep izgled. Da biste djelovali prirodno, nemojte pretjerivati sa zahtjevima i zadržite se na minimalnom trajnom make upu. Ako ćete u nekim prilikama trebati intenzivniju šminku, možete je nanijeti preko one polutrajne.

Polutrajni make up idealan je za:

  • žene koje nemaju vremena za svakodnevno šminkanje
  • sportašice
  • starije osobe kojima se tresu ruke ili su dalekovidne
  • osobe alergične na komercijalnu šminku

Na što treba paziti?

Najopasniji nedostaci su rizik od infekcija HIV-om, hepatitisom ili stafilokokima u slučaju ne korištenja rukavica, steriliziranog pribora i igala. Postoji i opasnost od nastanka granuloma, ciste koju stvara organizam oko tvari koju ne prepoznaje kao svoju, kao što su čestice pigmenata u polutrajnom make upu pa se protiv njih bori oblažući ih fibroznim tkivom. Osim toga, moguće je razviti alergijsku reakciju na „tetoviranu“ šminku.

Neki bi i relativno visoke cijene aplikacije, koje se kreću od 1400 kuna za polutrajni make up očiju do 2500 kuna za obojene usnice, također svrstali u manu.

Računajte i na to da će obojeni pigmenti nakon godinu i pol do dvije početi potpuno blijedjeti. To će zahtijevati „popravljenje“ kako biste zadržali željeni izgled. Trebali biste izbjegavati kozmetičke sastojke kao što su retinol, vitamin C i hidrokinon jer mogu ubrzati blijeđenje boje s usnica ili obrva. Polutrajna šminka uklanja se ne baš ugodnim laserskim tretmanom.

Zato dobro razmislite, svjesni svih rizika, hoćete li moći svoju odluku gledati svaki dan sljedeće dvije godine, i to s osmijehom u ogledalu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button