Prirodna kozmetika - 04. ožujka 2019.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Aktivni ugljen u kozmetici: Zašto je moderno „pougljeniti“ se

Aktivni ugljen je vrlo učinkovito prirodno sredstvo koje na sebe veže toksine, pa se često koristi u slučajevima trovanja hranom ili alkoholom

Aktivni ugljen u kozmetici: Zašto je dobro pougljeniti se

Blagotvorno djelovanje aktivnog ugljena, koji se još naziva i medicinskim ugljenom, poznato je od davnina.

Još prije dva i pol tisućljeća otac medicine Hipokrat zabilježio je da su se aktivnim ugljenom ublažavale probavne tegobe i trovanja, te su se od njega pripremali oblozi za rane, zmijske ugrize i ubode insekata.

Aktivni ugljen – učinkovito prirodno sredstvo

I današnja medicina cijeni aktivni ugljen kao vrlo učinkovito prirodno sredstvo koje na sebe veže toksine, pa se on često koristi u slučajevima trovanja hranom ili alkoholom.

Također se aktivni ugljen preporučuje kod proljeva i nadutosti te je široko dostupan u ljekarnama, drogerijama i prodavaonicama zdrave hrane – u tabletama, kapsulama, granulama, prahu… No, premda je aktivni ugljen od velike pomoći, ne valja ga uzimati često i neumjereno. Budući da je njegovo glavno svojstvo da apsorbira druge tvari, sa sobom može “povući“ minerale i druge korisne nutrijente.

Također može apsorbirati aktivne tvari iz lijekova i na taj način smanjiti njihovu učinkovitost – stoga, uzimate li lijekove, svakako se savjetujte s liječnikom i ljekarnikom možete li istodobno uzimati aktivni ugljen, a da time ne poremetite svoju terapiju.

Mnoge stručnjake zabrinjava i to što je aktivni ugljen nedavno doživio veliki “bum“ kao svemoguće sredstvo za pročišćavanje organizma i mršavljenje, te kao dodatak jelima i napicima da bi bili “zdraviji“.

Detoksikacijski „imidž“ aktivnog ugljena

Pritom se najčešće ne uzima u obzir već spomenuto svojstvo aktivnog ugljena da sa sobom “odvlači“ hranjive tvari (pa tako može smanjiti nutritivnu vrijednost namirnica) nego je mnogo zanimljiviji njegov detoksikacijski “imidž“ i to što daje crnu boju – pa se pomoću njega mogu pripraviti neobični smoothieji, sokovi, peciva, prilozi, deserti…

Aktivni ugljen popularan je i u kozmetičkoj industriji

Na crnom efektu aktivnog ugljena vjerojatno je najviše profitirala kozmetička industrija – jer otkad su se na društvenim mrežama proslavile crne maske za lice, aktivni ugljen masovno se dodaje i u druge njegujuće proizvode poput gelova za umivanje, energizirajućih “maglica“, pilinga… Od aktivnog ugljena spravljaju se i posebni “premazi“ koji se kombiniraju s laserskim tretmanima za pročišćavanje i revitalizaciju kože.

Kako poboljšati učinkovitost prirodnih dezodoransa bez aluminija i parabena

Prirodni dezodoransi postoje već desetljećima, ali tek su posljednjih nekoliko godina postali sveprisutni. Čak i komercijalne kompanije, na zahtjev...

SAZNAJTE VIŠE

Aktivni ugljen stekao je kultni status kao “magnet za toksine“ te vrhunsko sredstvo za higijenu i izbjeljivanje, te je postao nezaobilazan i u proizvodnji pasta za zube, sapuna i šampona. Jedan od najpopularnijih kozmetičkih sastojaka današnjice ima još jedno korisno svojstvo: neutralizira neugodne mirise, pa se sve češće dodaje u dezodoranse.

Tko bi rekao da će hit zdravlja i ljepote u tehnološki naprednom 21. stoljeću biti – kako se “pougljeniti“.

 

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama