Koža, kosa i nokti - 3. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Kako poboljšati učinkovitost prirodnih dezodoransa bez aluminija i parabena

Teško je pronaći prirodnu inačicu dezodoransa koja doista funkcionira, ali to nije razlog da zanemarimo vlastito zdravlje. Donosimo savjete kako si olakšati prijelazno razdoblje i poboljšati učinkovitost dezodoransa bez aluminijevih soli

dezodorans

Prirodni dezodoransi postoje već desetljećima, ali tek su posljednjih nekoliko godina postali sveprisutni. Čak i komercijalne kompanije, na zahtjev potrošača, iz dezodoransa izbacuju štetne sastojke poput aluminijevih soli i parabena i to s dobrim razlogom – brojna su istraživanja povezala navedene sastojke s vrlo ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Dok eliminacija parabena, naoko, nije promijenila naš omiljeni dezodorans, oni iz kojih su uklonjene aluminijeve soli nam zadaju glavobolju. Naime, aluminijeve su soli (aluminij klorid, aluminij klor hidrat, aluminij cirkonij i sl.) jedan od glavnih sastojaka u antiperspirantima. Zadužene se za to da budemo suhe i mirisne satima, čak i za najvećih vrućina, fizičkih napora ili stresa.

Ali, isto tako, ovaj sporni sastojak blokira detoksikacijski proces, sužavajući pore i blokirajući izvodne kanaliće žlijezda znojnica. To može poremetiti limfni proces te uzrokovati nastanak kancerogenih stanica zbog čega ga neka istraživanja povezuju s rakom dojke.

Razdoblje detoksikacije

Prirodni dezodoransi umjesto štetnih aluminijevih soli sadrže prirodne, antibakterijske sastojke koji pomažu da ostanemo svježi i mirisni. Ako zbog brige za zdravlje želite iskušati prirodniju varijantu dezodoransa pripremite se za prijelazno razdoblje, pogotovo ako ste godinama koristili antiperspirante koji su blokirali izlučivanje žlijezda znojnica.

Kada prelazite s komercijalnog dezodoransa na prirodniju inačicu ili onu bez aluminija, nije neuobičajeno osjetiti ispod ruku gori miris nego inače. Iako nema znanstvenih istraživanja koja potvrđuju ili pojašnjavaju razlog toj pojavi, postoje neke hipoteze. Jednu od njih navode belgijski istraživači s Ghent fakulteta koji su otkrili da korištenje antiperspiranta mijenja broj i raznolikost naših bakterija zbog čega pazusi mogu još neugodnije mirisati. Prestankom korištenja komercijalnog mirisa, organizmu će trebati nekoliko tjedana da se prilagodi, odnosno da ponovno uspostavi prirodni mikrobiom kože, a time i vaš prirodni miris.

Prirodni dezodoransi umjesto štetnih aluminijevih soli sadrže prirodne, antibakterijske sastojke koji pomažu da ostanemo svježi i mirisni

Savjeti za bolji miris

Evo što možete učiniti kako biste poboljšali učinkovitost dezodoransa bez aluminijevih soli:

  • tijekom faze prilagodbe trebat ćete više tuširanja, jer prirodni dezodoransi nemaju jednake kemijske moći na koje se vaše tijelo naviknulo. Perite se prirodnim, biljnim sapunom, po mogućnosti s onim na bazi crnog ugljena ili gline
  • redovito se depilirajte jer dlačice pogoduju stvaranju vrućine, odnosno lučenju više znoja, ali i zadržavanju bakterija
  • dva puta tjedno napravite piling područja ispod ruku
  • po potrebi, nekoliko puta tjedno napravite masku za pazuhe
  • izbjegavajte sintetičke tkanine jer potiču veći razvoj bakterija te nosite odjeću od prirodnih materijala

Maska za pazuhe

Smiješajte žličicu bentonit gline, oko 3 žličice vode i 3-4 kapi eteričnog ulja limuna ili čajevaca dok ne dobijete finu pastu. Nakon što ste oprali pazuhe, dok ste još pod tušem, nanesite masku ispod ruku dopuštajući da odstoji barem 10-15 minuta prije nego je isperete. Planirate li se brijati, najprije nanesite masku jer su svježe obrijani pazusi osjetljiviji pa bi maska mogla izazvati neželjenu reakciju.

Masku koristite svakodnevno ili nekoliko puta tjedno, sve dok ne osjetite da znoj poprima manje neugodan miris. Ova će maska, zahvaljujući detoksikacijskom učinku gline, „izvući“ kemikalije kako bi se područje pazuha što prije detoksiciralo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button