Estetski tretmani - 20. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Magnetna terapija: Kako se magneti primjenjuju u kozmetičkoj industriji?

Milijuni ljudi koriste magnetoterapiju radi ublažavanja bola, no magneti su svoju primjenu pronašli i u kozmetičkoj industriji

magnetna terapija

Kozmetički moguli, poput američkog dr. Fredrica Brandta, tvrde da maske obogaćene magnetnim česticama redovitim korištenjem smanjuju znakove starenja te koži vraćaju mladalački sjaj.

Vjerujući da posjeduju protuupalna i detoksikacijska svojstva, magneti se u alternativnoj medicini koriste za liječenje raznih tegoba još od antičkih vremena, a neki stručnjaci tvrde da mogu djelovati i na ljepotu te zdravlje kože. Priča se da je i Kleopatra nosila jedan mali magnet na čelu kojim je čuvala svoju ljepotu. Čini se da se danas magnetna terapija vraća u velikom stilu, služeći ljepoti, a metode njezina korištenja su se dodatno poboljšale.

Osnovna teorija koja se skriva iza moći magneta jest da snaga pozitivno nabijenih magneta može utjecati na molekule u tijelu da ih i ne dodiruje. Mnoge drevne kulture, uključujući Egipat, Kinu i Perziju, koristile su magnete u nekom obliku za liječenje različitih oboljenja, poremećaja i ozljeda, ali tek nakon Drugoga svjetskog rata magnetna terapija postala je popularna, posebno u SAD-u gdje se formirala kao grana alternativne medicine.

Nakon rata su i ruski liječnici eksperimentirali magnetima, postavljajući ih na određene dijelove tijela pacijenata s amputiranim udovima. Kod mnogih je primijećeno smanjenje bola, pa je to saznanje magnete učinilo korisnim alatom u liječenju i ublažavanju bolova. Analgetski učinak magneti najvjerojatnije postižu tako što povećavaju promjer krvnih žila, što u konačnici pospješuje cirkulaciju i protok kisika u krvožilnom sustavu.

U potrazi za eliksirom mladosti: uklonite tragove vremena voćnim kiselinama

Od nakita do madraca

Prema riječima stručnjaka, terapija magnetima normalizira staničnu aktivnost te omogućava da se hranjivi nutrijenti i kisik isporuče do svake stanice. Utjecaji iz okoliša oštećuju stanice kože te uzrokuju promjene na njima, a vjeruje se da magneti poboljšavaju aktivnost tkiva i pospješuju protok tekućina koje okružuju tkiva stanica.

Rezultat toga jest da se toksini lakše izlučuju, edemi i različiti „zastoji“ se reguliraju, upalni procesi se smanjuju, a metabolizam stanica ponovno uspostavlja svoj uobičajeni ritam. Ukratko, magneti djeluju u tri pravca: detoksiciraju, djeluju protuupalno i reguliraju stanični metabolizam. Zbog takvog djelovanja mogu biti od pomoći i pri ublažavanju celulita, smanjenju kožnih problema kao što su akne, rozaceja, psorijaza i drugi ekcemi, a mogu poslužiti i kao antiaging tretman.

Za njegu kože često se koriste dva tipa magneta: statički (magnet se postavlja na kožu, primjerice u obliku ogrlice) i magnetizirane čestice (magnetni minerali samljeveni u prah koji se koriste u kozmetičkim proizvodima).

Smatra se da statički magneti usklađuju molekule u krvnim stanicama istodobno opuštajući mišiće oko krvnih žila, pomažući tako cirkulaciju. Ugrađuju se u narukvice, ogrlice ili prstenje, a u prodaji se mogu naći i odjevni predmeti te madraci s magnetima. Dolaze u različitim oblicima, veličinama i jačinama. Prema tvrdnjama proizvođača, odagnat će razne zdravstvene tegobe pružajući oslobođenje od bola, a istodobno će blagotvorno djelovati na ljepotu.

Rezultirat će povećanim protokom krvi, odnosno omogućit će dopremu više kisika i nutrijenata u stanice kože, a sve to, u konačnici, revitalizira i obnavlja kožu – poboljšava njezin tonus, zateže mišiće lica i ublažava bore.

Učinkovitost se istražuje

Novost u kozmetičkoj industriji su magnetizirane čestice koje se nalaze u kremama ili maskama za lice. Uglavnom uključuju minerale magnetit i hematit. Magnetit je željezna ruda koja se uobičajeno koristi u pravljenju čelika.

Zimske maske za lice

Vrijeme je za maskenbal: Maske za lice koje koži vraćaju mekoću i blistavost

Uz ove jednostavne recepte za maske za lice utažite žeđ kože sa samo nekoliko kuhinjskih sastojaka

SAZNAJTE VIŠE

U kozmetičkom tretmanu vjeruje se da uklanja toksine i smanjuje upale, što ga čini idealnim mineralom za kožu sklonu aknama ili kožnim oboljenjima poput psorijaze. S druge strane, metalno sivi hematit proizvod je oksidacije željeza. Pomaže aktivirati proizvodnju kolagena pa zreloj koži vraća elastičnost i gipkost.

Magnetizirane maske za lice s metalnim česticama nanose se kao klasične maske, ali uklanjaju se pomoću pripadajućeg magneta, sličnog onome kakav imate na vratima hladnjaka. Procesom uklanjanja maske magnetom stvara se niska razina elektromagnetske struje koja, prema riječima kozmetologa, može pomladiti kožu. Kozmetički moguli, poput američkog dr. Fredrica Brandta, tvrde da maske obogaćene magnetnim česticama redovitim korištenjem smanjuju znakove starenja te da koži vraćaju mladalački sjaj.

Iako izaziva popriličnu dozu skepticizma, a njezina se učinkovitost i dalje istražuje, magnetoterapijom se danas u svijetu koristi više od 100 milijuna ljudi, najčešće zbog analgetskog djelovanja. Kozmetička industrija prigrlila je magnete i brzo razvija nove formule. Hoće li oni postati novi hit sastojak za pomlađivanje, možda je još rano govoriti o tome, ali jedno je sigurno – svojim obećanjima magnetski privlače.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button