Estetski tretmani - 4. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - Marko Kisić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, subspec. ginekološke endokrinologije, humane reprodukcije i menopauzalne medicine, Specijalna bolnica "Sv. Katarina", ADIVA Plus sadržaj

Estetsko-regenerativni tretman intimne zone: što treba znati?

Zahvati i tretmani „pomlađivanja“ intimnog područja još uvijek su rijetki u Hrvatskoj i malo je onih koji se njima bave. Pa ipak, ako imate želju to učiniti i mogućnost biranja, treba znati kako odabrati onog kome ćete taj osjetljivi dio tijela povjeriti na brigu.

estetski tretman intimne zone-pomlađivanje intimnog područja

Odabir pravog ginekologa za estetsko-regenerativne tretmane i zahvate može biti izazovan zadatak. Osim što tražite stručnjaka s medicinskim znanjem i iskustvom, želite i nekoga tko će razumjeti vaše želje i potrebe. Prije svega je bitno odabrati nekoga tko se bavi baš tim područjem, a takvih je u Hrvatskoj, nažalost, još uvijek jako malo.

Također, jako je bitna ustanova u kojoj se izvode takvi zahvati, odnosno renomirana ustanova koja je izuzetno pažljiva u odabiru stručnjaka, opreme i materijala s kojima se radi.

Suhoća rodnice moguća je i prije menopauze

Prije odluke o estetskom zahvatu

Prije svakog estetskog tretmana ili zahvata, bitno je uzeti detaljnu anamnezu pacijentice, vidjeti ima li konkretnih tegoba ili se radi o estetskom nezadovoljstvu određenim dijelom intimnog područja.

Nakon što pažljivo poslušamo pacijenticu, slijedi klinički pregled te zatim i konzultacije oko predloženog tretmana ili zahvata, a kojih, primjerice, u našoj ustanovi izvodimo jako puno, od neinvazivnih, poput pilinga i radiofrekvencije, preko minimalno invazivnih, poput primjene hijaluronskih filera i vaginalnih niti, pa do, naposljetku, i operativnih zahvata poput labioplastike i himenoplastike.

Jako je važan individualni pristup svakoj pacijentici prema onome što je njoj bitno, ali i onome što je moguće u njenom slučaju.

Tijek oporavka nakon najčešćih zahvata

Uvijek se trudimo dati potpuno jasne i detaljne upute pacijentici kako bi se pripremila za određeni tretman ili zahvat. Naravno da pacijentice najviše zanima koliko traje tijek oporavka, nakon koliko se vremena mogu vratiti na radno mjesto i svojim svakodnevnim aktivnostima (sport, spolni odnosi i slično), pogotovo u današnje vrijeme kad svi imamo poteškoća s nedostatkom vremena.

Bitno je svakoj pacijentici u detalje objasniti tijek samog tretmana ili zahvata, kako točno se izvodi te kako se ponašati u fazi oporavka, na primjer, kako se tuširati, kako njegovati ranu (ako postoji), kakvo donje rublje nositi, koje kreme i gelove koristiti i slično.

Također, bitno je naglasiti da je kod neinvazivnih i minimalno invazivnih metoda vrijeme oporavka minimalno te se pacijentica može gotovo odmah ili vrlo brzo vratiti svakodnevnim aktivnostima te nije potrebno izbivanje s radnog mjesta i otvaranje bolovanja. Kod operativnih zahvata je oporavak malo dulji te je potrebno mirovanje, otprilike tjedan dana. Trudimo se i prije zahvata i nakon zahvata pacijenticama dati sve detaljne upute kako bi taj oporavak bio brži i sigurniji.

Stručnjaci se kontinuirano educiraju

Bitno je praćenje stručne literature, posjećivanje europskih i svjetskih kongresa iz tog područja te povezivanje i razmjena iskustva s kolegama, kojih je kao što smo spomenuli, u Hrvatskoj i regiji malo ili nikako. Ali na europskoj i svjetskoj razini situacija je puno bolja i tu se trudimo sudjelovati u tome i biti u korak sa svim trendovima u tom području. Specijalna bolnica Sv. Katarina, regionalni holistički centar estetske ginekologije koji uključuje i funkcionalnu i estetsku komponentu intimnog zdravlja žena, je mjesto gdje dolaze liječnici čak iz zapadnih zemalja kako bi prisustvovali radionicama.

Korištenje najnovije opreme i proizvoda

Važno je koristiti vrhunsku i najmoderniju opremu i proizvode. Na primjer, radiofrekvencija je zlatni standard pomlađivanja i korekcije te zatezanja tkiva intimne regije. Ta je metoda sigurna u odnosu na laserske metode; nakon nje nema komplikacija u vidu nekroze, fistula i sličnog. U našoj ustanovi koristimo Neauvia Sectum, inovativni uređaj za neinvazivnu primjenu koja djeluje na obnovu elastina i kolagena, tj. vezivnog tkiva i na zatezanje vaginalnog tkiva. Time izravno pridonosi smanjenju simptoma stresne urinarne inkontinencije, tj. nekontroliranom otjecanju mokraće kod napora, oblikovanju stidnih usana, zatezanju i suženju vaginalnog kanala te poboljšanju seksualnog zadovoljstva.

biljne vaginalete-aromavaginalete

Ne eksperimentirajte sami s biljnim vaginaletama

O aromavaginaletama, biljnim vaginaletama koje sadrže eterična i bazna ulja, kruže priče da su „čudesne“, no samoliječenje se ne...

SAZNAJTE VIŠE

Ne sramite se govoriti o željama

No, prije svega je bitno uskladiti očekivanja pacijentice i realne mogućnosti, transparentnim i otvorenim razgovorom i pitanjima koje će usmjeriti pacijenticu, jer puno puta se pacijentice srame reći što ih zaista muči. Prvenstveno, pacijentica mora osjetiti povjerenje, uz prijateljski i topli pristup, znajući da je u sigurnom okruženju i da nema potrebe sramiti se pričati o svojim tegobama, pogotovo zato što postoji rješenje koje im može značajno poboljšati kvalitetu života.

Članak u cijelosti pročitajte na ovoj poveznici i javite se s povjerenjem u ambulantu dr. Marka Kisića, jednog od pionira estetske ginekologije u Hrvatskoj.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button