Koža, kosa i nokti - 8. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić

Jeste li znali? Što prije uočite celulit, lakše ćete ga se riješiti

Celulit nije samo estetski, nego i medicinski problem. Njegovo rješavanje, posebice u uznapredovalom stadiju, nije jednostavno te, među ostalim, traži promjenu načina života

ljeto, bikini, plaža, more

Hranite se zdravo, pijte puno tekućine, krećite se čim više, regulirajte svoju tjelesnu težinu, mislite o higijeni sna… Vaše će vam tijelo biti zahvalno, a rezultati sigurno neće izostati – ne samo po pitanju celulita nego i zdravlja u cjelini

Celulit nije samo estetski, nego i medicinski problem koji zahvaća sve veći broj ljudi, a zbog gena i spolnih hormona sklonije su mu žene i to neovisno o dobi i tjelesnoj građi. Celulit upućuje na postojanje nakupina štetnih i otpadnih tvari koje su se formirale uslijed otežane cirkulacije na zahvaćenom području zbog pritiska povećanih masnih stanica na okolne strukture, ponajprije na krvne i limfne žile. Dotok hranjivih tvari i kisika zbog toga je vrlo slab pa dolazi do “propadanja” kolagenih vlakana kože – pojavljuju se udubine i izbočine koje koži daju izgled poput narančine kore.

Kad je riječ o liječenju celulita, treba istaknuti kako se on ne može ukloniti samo dijetama i izgladnjivanjem

Mnogo puta smo čuli kako se u temama vezanim uz ljepotu i zdravlje za ovu pojavu koristi naziv celulitis, no moramo reći da to, u medicinskom smislu, nije ispravan naziv. Ako kao laici pretražite ovaj pojam na internetu, ubrzo ćete naići na MSD priručnik dijagnostike i terapije u kojem se objašnjava da je celulitis akutna bakterijska infekcija kože i potkožnog tkiva, najčešće uzrokovana streptokokom ili stafilokokom. Simptomi i znakovi su bol, brzo šireći eritem i edem, može se razviti vrućica, a lokalni limfni čvorovi mogu se povećati. Liječi se antibioticima. Drugim riječima, posve je jasno da celulitis koji se opisuje te onaj s kojim se mi borimo iz dana u dan nipošto nisu jedan te isti problem. Celulitis (točnije, cellulitis, dolazi od latinskog naziva za stanicu – cellula) je riječ koja sama po sebi upućuje na upalu stanice, no u slučaju “narančine kore”, na tim mjestima nema znakova upale, nego je riječ o zastoju protoka limfe i vodenom otoku kožnog vezivnog tkiva te potkožnog masnog tkiva.    

Gladovanjem nećete riješiti problem

Dakle, naš problem ipak nije toliko neugodan kao što bi bio da nam je postavljena dijagnoza celulitis. No, u našem tijelu masne stanice bujaju, otežavaju krvotok jer pritišću krvne žilice i limfne žile pa se nakupljaju otrovne tvari kojih se putem krvotoka ne uspijevamo riješiti i to svakako nije proces koji bismo trebali samo tako pustiti da se razvija.

Celulit se pojavljuje isključivo kod pretilih osoba, iako je činjenica da je prekomjerna tjelesna težina, uz manjak tjelesne aktivnosti, jedan od osnovnih faktora rizika za njegovu pojavu. No, nije neobično u kozmetičkim salonima i dermatološkim ordinacijama vidjeti mlade žene normalne tjelesne građe i težine koje traže pomoć u rješavanju problema celulita. Tada uzrok uglavnom treba tražiti u nezdravoj prehrani punoj masnoća, kao što su brza hrana i slatkiši, te u već spomenutom manjku tjelesne aktivnosti, odnosno sjedilačkom načinu života. Stoga ne treba čuditi ako čujemo da se u današnje vrijeme govori o pravoj “epidemiji celulita”. Čimbenici rizika su i gensko nasljeđe te promjene u lučenju ženskih spolnih hormona. Celulit se najčešće javlja na vanjskoj strani nogu, točnije na bedrima i kukovima, potom na stražnjici i donjem dijelu leđa, na trbuhu, a može ga se vidjeti i na nadlakticama, pa i koljenima.

>>Biljke u borbi protiv celulita: To nije samo estetski problem. Zanemarivanjem i odlaganjem rješavanja tog problema može doći do ozbiljnih poremećaja u cirkulaciji…Pomozite si prirodnim putem…<<

Kad je riječ o liječenju celulita, treba istaknuti kako se on ne može ukloniti samo dijetama i izgladnjivanjem. Za njegovu eliminaciju potrebna je kombinacija medicinsko-estetskih tretmana, praćena pravilnom prehranom i odgovarajućom tjelesnom aktivnošću. Holistički pristup, kakav primjenjujemo u našoj ordinaciji, svakako bi bio prirodan rezultat spoznaje da je riječ o problemu koji treba rješavati na više razina, cjelovito i prilagođeno svakome ponaosob. Primjerice, odlučimo li da ćemo samo redovito aplicirati anticelulitnu kremu, a pritom se nastavimo nezdravo hraniti, to svakako neće polučiti očekivane rezultate.

Ciljani tretmani

Ciljanim i provjerenim tretmanima – poput mezoterapije, radiofrekvencije, radijalne endermoterapije i drugim – prilagođenima određenom slučaju, može se utjecati upravo na uzroke celulita: oslabljeno vezivno tkivo, lošu i oštećenu cirkulaciju, višak nakupljenih masnoća, tekućine i toksina. Rezultati takvog pristupa je značajno smanjenje celulita (a i masnih stanica), ružičasta, sjajna i napeta koža te organizam očišćen od toksina. Lijekovi se ne koriste, već se eventualno pri pojavi bola (ako je potrebno) može popiti analgetik. Od preparata treba istaknuti one koji sadrže kombinaciju biljaka i algi koje aktiviraju enzime za razgradnju suvišnih masnoća u masnim stanicama kože. Sastojci prodiru u masnu stanicu i razgrađuju tvrdokorne masnoće, koje se potom prirodnim putem izbacuju iz organizma.

Postoji način da se dobije bitka protiv celulita, a možda čak i rat. No, oboružajte se strpljenjem i budite spremni na promjenu načina života jer samo tako možete postići dugoročne rezultate

Tehnologija je također vrlo korisna u rješavanju problema celulita. Primjerice, aparat za pasivnu gimnastiku tijela koji putem električnih impulsa izaziva kontrakcije u mišićima te se tako djeluje na smanjenje celulita, a pomaže kod mršavljenja te jača muskulaturu. Vrlo učinkovita je i radijalna endermoterapija. Riječ je o metodi masaže koja se koristi u terapiji celulita, masnih naslaga, opuštene kože nakon mršavljenja ili porođaja, strija, ožiljaka i bora. Također, koristi se i radiofrekvencija, metoda pomlađivanja kože bez primjene injekcija ili skalpela. Tom metodom se i u sklopu anticelulitnih tretmana može učvrstiti i zategnuti koža te značajno smanjiti ili u potpunosti ukloniti strije  ili ožiljci.

Ukratko, postoji način da se dobije bitka protiv celulita, a možda čak i rat. No, oboružajte se strpljenjem i budite spremni na promjenu načina života jer samo tako možete postići dugoročne rezultate – hranite se zdravo, pijte puno tekućine, krećite se čim više, regulirajte svoju tjelesnu težinu, mislite o higijeni sna… Vaše će vam tijelo biti zahvalno, a rezultati posve sigurno neće izostati – ne samo po pitanju celulita nego i zdravlja u cjelini.

Prepoznajte celulit na vrijeme!

Postoje četiri stadija celulita, a korisno je znati da za ovu pojavu vrijedi isto pravilo kao i kod svih bolesti – čim prije uočimo prve simptome, uspješnije i brže možemo riješiti problem.

  • 1. stadij – koža na površini još nije promijenjena, no ako se pritisne, mogu se uočiti kvržice i neravnine.
  • 2. stadij – celulit je vidljiv, a koža je meka i hladna. Pritisnete li to područje, ostaje bijeli trag.
  • 3. stadij – celulit je vidljiv te raširen na većem području, a koža može biti bolna na dodir.
  • 4. stadij – koža je hladna, opuštena i puna brazdi, a bol se može javiti i bez pritiska zahvaćenog područja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button