Estetski tretmani - 22. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Srđan Ante Anzić, dr. med., spec. otorinolaringologije, subspec. plastične kirurgije glave i vrata, Poliklinika „Ribnjak“, ADIVA Plus sadržaj

Smeta li vas uvučena brada? I to se može riješiti

Na području estetskih zahvata sve je više onih koji nude minimalno invazivna rješenja problema, pa tako i onih vezanih uz „premalu“ bradu

korekcija brade estetski zahvat estetski tretmani izgled lica

Mnoge filmske zvijezde kao da se nadmeću ljepotom koja plijeni pažnju gledateljstva. Opisujemo njihove fine crte lica, pune usne, blistave oči, no činjenica je da teško možemo opisati što to znači kad kažemo da je njihov izgled skladan. Ne možemo točno opisati što je to u njima toliko lijepo, a što bi se ubrajalo u objektivne, a ne subjektivne kriterije. Odgovor leži u skladu, harmoniji proporcija i međuodnosa raznih dijelova lica.

Zlato u službi ljepote – pomladite svoju kožu i darujte joj njegovan izgled

Brada pritom igra vrlo važnu ulogu. Povučete li okomitu liniju po sredini donje usne prema bradi, i usna i brada trebale bi vrhom dodirivati tu liniju. Ako je brada uvučena, odnosno kraća, pa ne dodiruje tu liniju, nije riječ o idealnom skladu. Nesklad postoji i kada je brada previše izdužena.

Vezano uz ljepotu lica mogli bismo spomenuti i zlatni rez, pravilo koje kaže da se manji dio odnosi prema većem jednako kao što se veći dio odnosi prema cjelini. Znanstvenici su odavno uočili da se ta pravilnost pojavljuje u svim aspektima našeg života i u prirodi. Gdje god uočimo iznimnu ljepotu i sklad, u tome ćemo najčešće otkriti prisutnost zlatnog reza.

Uvučena brada nepopularna

Već stoljećima je čovječanstvo u potrazi za „obrascem“ ljepote kojeg bi bilo moguće strpati u formulu ili oblik. Već dugo znamo i da je ljepota ipak u očima promatrača te da ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući kulturološke koji nam diktiraju od djetinjstva što je privlačno, a što nije. No, ako ste nezadovoljni svojom bradom iz bilo kojeg razloga, u našem zapadnjačkom društvu nude se kvalitetna rješenja.

Tako je uvučena ili neizražajna brada doista postala nešto čega se velik broj žena, ali i muškaraca želi riješiti. Korekcije se mogu učiniti vrlo uspješno, na nekoliko načina i time naglasiti donju vilicu.

Danas je estetski zahvat povećanja brade i kod žena i kod muškaraca postao popularniji i od povećanja grudi ili liposukcije. Kod osoba mlađe dobi, želja za promjenom izgleda podrazumijeva dodavanje definicije bradi. Kako starimo, gubi se elastičnosti kože, pa izgled „obješene kože na bradi“ zahtijeva rješenje.

Najtraženiji oblici brade oni su slavnih zvijezda, no potrebno je biti realan u očekivanjima, jer vaš genetski materijal je zadan. Uz stručni rad specijalista, moguće je uvelike postići sklad vašeg lica, uzimajući u obzir da smo svi jedinke za sebe.

Mala ili uvučena brada postaruje naše lice, čini nas nesretnima i smanjuje nam samopouzdanje. Kod muškaraca, dodatnu promjenu izgleda unosi i rast same brade, bilo da se brijanje odvija nakon par dana ili u duljem periodu. Težnja ovom simbolu snage, uspjeha i ljepote, potpuno je opravdana.

Operativne metode

Problem uvučene brade lako se rješava operativnim zahvatom, bilo kroz korištenje implantata ili samo transferom vlastitog masnog tkiva. Postoje, naime, silikonski implantati za bradu koji, posebice kod mladih osoba, daju najbolje rezultate. Zahvaljujući minimalnom postupku lako se fiksiraju i oblikuju, a postoperativni tijek je bez značajnijih bolova.

Neoperativne metode

No, postoje i neoperativne metode povećanja brade visoko kvalitetnim dermalnim punilima (fileri), koji su nam danas na raspolaganju. Bilo da se radi o preparatima hijaluronske kiseline ili o trajnim punilima, broj pacijenata koji zahtijevaju ovu metodu izrazito je u porastu.

neinvazivni estetski tretmani ultrazvuk, medicinska radiofrekvencija mezoterapija pomladivanje krvnom plazmom

Zauvijek mladi i lijepi: stručnjaci preporučuju koje estetske tretmane odabrati

Neinvazivni estetski tretmani kao što su ultrazvuk, medicinska radiofrekvencija, mezoterapija, pomlađivanje krvnom plazmom sve se više primjenjuju

SAZNAJTE VIŠE

Hijaluronska kiselina trenutno povećava volumen brade, potpuno je prirodna i nije štetna, no rezultati su trajanja šest do osam mjeseci. Koristimo li trajniji preparat, kao što je Aquamid, početni učinak je manji volumen, no nakon nekoliko je aplikacija krajnji rezultat odličan. Prednost ovog načina korekcije je dugotrajnost – s obzirom na to da je riječ o poliakrilamid gelu, rezultat je trajan.

Više o temi i još stručnih savjeta potražite na web stranici Poliklinike Ribnjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button