Zdrava prehrana - 4. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Mirna Lasić

Posebna prehrana krojena za pacijente s psorijatičnim artritisom

Hrana je lijek, to je dobro poznata izreka koja opstaje od vremena Hipokrata. Isprintajte si listu namirnica koje mogu ublažiti psorijatični artritis te dobro zapamtite što treba izbjegavati

Prehrana je važna za psorijatični artritis

Psorijaza je bolest poznata još od antičkog doba, a zajedničku pojavu psorijaze i kroničnog progresivnog poliartritisa smatramo posebnom bolešću nazvanom psorijatični artritis.

Riječ je o upalnoj reumatskoj bolesti djece i odraslih, podjednako zastupljenoj u muškaraca i žena, koja se pojavljuje u različitoj životnoj dobi, najčešće između 30. i 50. godine života. U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 1,7 % stanovništva, a čak u 50 % slučajeva javlja se prije 25. godine života.

Ustanovljeno je da 22 % oboljelih primjećuje simptome psorijatičnog artritisa: bol i toplinu u zglobovima, bol koja se premješta od zgloba do zgloba i natečeni prsti

Simptomi psorijatičnog artritisa

Ustanovljeno je da 22 % oboljelih primjećuje simptome psorijatičnog artritisa: bol i toplinu u zglobovima, bol koja se premješta od zgloba do zgloba i natečeni prsti na rukama i nogama. 

Osobe koje boluju od psorijaze i koje u obitelji imaju povijest ove bolesti trebaju pratiti i zatražiti pomoć liječnika ako primijete jedan ili nekoliko sljedećih simptoma: 

 • bol, oticanje i zakočenost jednog ili više zglobova 
 • crveni zglobovi i topli na dodir 
 • teško pokretni ili “kruti” zglobovi 
 • promijenjeni nokti (lomljivi ili odmaknuti od korijena)
 • bolovi u donjem dijelu leđa, iznad “trtice” 

Psorijaza je kožna bolest pri kojoj se javljaju veća ili manja zadebljana područja površnog rožnatog sloja te tamna crvenila sa srebrnastim ili prljavosivim ljuskama u slojevima. Kod većine bolesnika najprije se razvija psorijaza kože, a potom psorijatični artritis. Rijetko se istovremeno pojavljuje i kožna i zglobna bolest.

Kako nastaje

Psorijaza i psorijatični artritis su autoimune bolesti, nastaju kada se imunosni sustav tijela bori protiv virusa i bakterija koje dovode do upala u zglobovima i povećane proizvodnje stanica kože.

Važnu ulogu u nastanku imaju:

 • naslijeđe i čimbenici iz okoliša,
 • fizička i psihička trauma,
 • virusne i bakterijske infekcije te
 • dob i spol.

Liječenje kod dermatologa

Liječenje, u načelu, obuhvaća odvojenu terapiju psorijaze i artritisa. Psorijaza se liječi prema dermatološkim principima. Standardno terapijsko sredstvo su nesteroidni antireumatici protiv bolova i upale, te glukokortikoidi – snažni protuupalni lijekovi u obliku infiltracija u zglob ili hvatišta tetiva.

Kod većine bolesnika najprije se razvija psorijaza kože, a potom psorijatični artritis

Lijekovi koji mijenjaju tijek upalnih reumatskih bolesti smanjuju otok, zakočenost i bolove, odnosno usporavaju tijek bolesti. Njihov učinak djeluje nakon više tjedana ili mjeseci, pa se time nazivaju i sporodjelujući lijekovi. U liječenju psorijaze kože koriste se sredstva u obliku kreme ili masti.

Uz ovakve metode liječenja, prirodni izvori poput sunca i mora kod velikog broja oboljelih dovodi do regresije kožnih promjena. To je tzv. heliomarinoterapija. Ova terapija, od 1947. godine provodi se u klimatskom lječilištu na Velom Lošinju i smatra se sastavnom terapijom modernog liječenja psorijaze. U bolesnika osobito teškog oblika bolesti, propisuju se imunosupresivi, koji blokiraju djelovanje imunološkog sustava. Primjenjuju se u obliku potkožnih injekcija ili kratkotrajnih infuzija i biološki lijekovi u kombinaciji sa lijekom iz skupine lijekova koji mijenjaju tijek upalnih reumatskih bolesti.

>>Artritis je sve češća bolest koja zahvaća veliki broj ljudi, a rezultat je nezdravog načina življenja, loše prehrane i velikih fizičkih napora. No, zglobnu hrskavicu možemo obnoviti.<< 

Prehrana koja može promijeniti tijek bolesti

Nema znanstvenih dokaza da “posebnom” dijetom možemo izliječiti psorijatični artritis, no istraživanja vezana uz prehranu i psorijatični artritis pokazuju da se pravilnim izborom namirnica može utjecati na tijek bolesti. Tijekom dugogodišnjeg praćenja velikog broja bolesnika pokazalo se koje su to namirnice koje imaju blagotvoran učinak na bolest, ali i one koje bi trebalo izbjegavati 

7 namirnica koje morate izbjegavati

Prema riječima dermatologinje Jerry Bagel s Windsor Dermatology New Jersey, izdvojeno je sedam namirnica koje su pogoršavale simptome bolesti: 

 1. Alkohol. Osobe koje pate od psorijaze često konzumiraju alkohol. Nažalost, alkohol može pogoršati simptome bolesti. Istraživanja su pokazala da su samo 2 – 3 pića tjedno sasvim dovoljna da se pogoršaju simptomi bolesti. 
 2. Brza hrana bogata je zasićenim masnoćama, trans-masnim kiselinama te šećerima koji mogu izazvati upalni proces povezan s psorijatičnim artritisom. 
 3. Crveno meso sadrži polinezasićenu masnu kiselinu, poznatu pod nazivom arahidonska kiselina, koja potiče stvaranje upalnih tvari i time pogoršava simptome bolesti. Suhomesnati proizvodi, poput slanine, šunke i hrenovki sadrže konzervanse i druge kemijske tvari koje kod nekih pacijenata izazivaju alergijske artritične reakcije. 
 4. Krumpir, rajčica, patlidžan, paprika. Eliminacijom navedenih namirnica mnogim su se pacijentima smanjili simptomi bolesti. 
 5. Citrusno voće (limun, naranča i grejp) poznati su alergeni te mogu negativno utjecati na simptome psorijaze. 
 6. Gluten je ljepljiva, elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici, brašnu, raži, ječmu, piru, kamutu i zobi. Posljednjih godina uočava se sve veća povezanost između psorijaze i preosjetljivosti na gluten, tako da određen broj pacijenata može imati koristi i od dijete bez glutena. 
 7. Začini. Ne savjetuju se začini kao što su papar, anis, cimet, paprika, senf, vinski ocat. Mnoge osobe sa psorijazom proglasile su navedene začine njihovim najvećim neprijateljima.

Hrana koja može ublažiti bolest

 • jabuke, brusnice, marelice, avokado, orašasti plodovi 
 • artičoke, mrkva, celer, cikla, repa, radič, češnjak, brokula, tikvice, paškanat 
 • riža, proso, lanene i bućine sjemenke, laneno i maslinovo ulje 
 • losos, haringe, sardine, tuna, bakalar, morski plodovi 
 • vitamin D, probiotici, beta-karoten, omega-3 masne kiseline, cink te prehrana bogata bakrom, selenom i folnom kiselinom. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button