Zdrava prehrana - 13. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, Vitamini.hr

Šparoge na proljetnom stolu: Čarolija zdravlja, ljubavi i plodnosti

Prepoznatljivi, gorkasti okus koji šparoge donose na naš proljetni tanjur, nepogrešivo najavljuje dugoočekivane tople dane

Sparoge

Grčka riječ asparagos i latinska asparagus, kako se još nazivaju šparoge, orijentalnog su podrijetla – ime dolazi od staroperzijskog sparegha, što znači klica. Vjeruje se da su šparoge uzgajali još stari Egipćani, a osobito su bile cijenjenje u razdoblju starog Rima, kada su cijele flote slane u prikupljanje šparoga za careve.

Radič, rokula i matovilac na proljetnom tanjuru zdravlja

Šparoga je biljka iz porodice ljiljana koja raste samoniklo, ali se i uzgaja pa se u mnogim zemljama koristi kao delikatesno povrće. Iako nije osobito rasprostranjena, u Hrvatskoj se samonikle šparoge mogu naći u području krša i priobalja. Danas se uzgajaju u većini zemalja svijeta, a one koje nalazimo na tržištu uglavnom su uzgojene na području mediteranskih zemalja, zatim Perua, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

Zbog visokog sadržaja folne kiseline preporučuju se ženama u reproduktivnom razdoblju, posebice onima koje razmišljaju o trudnoći

Dosad je identificirano otprilike 300 vrsta šparoga, no samo 20-ak jestivih. Njihove mesnate stabljike uvijek su se smatrale vrijednim povrćem, a cijenjene su zbog svojega sočnog okusa i blage teksture. Pravo su proljetno povrće, a najčešće se beru između ožujka i svibnja, ponegdje čak i do srpnja.

Vrste i sastav šparoga

Većina šparoga je zelene boje, no dvije jestive vrste su iznimka – bijele šparoge obično se prodaju konzervirane te zato što rastu pod zemljom nemaju klorofila, a okus ružičastih, mnogo manjih od zelenih i bijelih, više podsjeća na voće nego na povrće.

acai bobice, voće, dodaci prehrani

Acai bobice za zdravlje krvožilnog sustava i smanjeni rizik za dijabetes

Sigurno ste se susreli s dodacima prehrani koji sadrže acai bobice, no ovo voće u svom izvornom obliku ima...

SAZNAJTE VIŠE

Šparoge su siromašne kalorijama, čak 93% sastava čini voda, a najveća im je vrijednost u njihovu bogatstvu vitamina i minerala. Najbogatije su folnom kiselinom te vitaminima A, C i K. Sadrže i ostale vitamine B skupine (osim vitamina B12) te mangan, fosfor kalij, bakar, željezo i cink. Vrlo su dobar izvor prehrambenih vlakana, posebice lignina, te za zdravlje korisnih fitokemikalija poput beta-karotena, luteina i zeaksantina. Sadrže i aminokiselinu asparagin koja je odgovorna za snažno detoksikacijsko djelovanje.

Utjecaj na zdravlje

Zbog bogatog nutritivnog sastava iznimno su cijenjene i preporučuju se kao sastavni dio proljetnog jelovnika. Snažno detoksikacijsko djelovanje vjerojatno duguju sadržaju aminokiseline asparagina koja potiče sintezu glikoproteina, molekula odgovornih za pravilnu funkciju imunosnog sustava, a ujedno je i važan sudionik procesa eliminacije toksičnog amonijaka iz organizma.

Odavna se smatraju afrodizijakom zbog svog falusnog oblika, ali i zbog visokog udjela vitamina E koji se popularno naziva vitaminom plodnosti. Vitamin E važan je pri sintezi spolnih hormona, što ga čini važnim čimbenikom zdravog spolnog života.

Koje su dodatne blagodati šparoga za naše zdravlje?

Kako biste saznali odgovor na ovo pitanje, kliknite na nastavak članka koji se nalazi na internetskoj stranici vitamini.hr

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button