Lijekovi i terapije - 22. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Silvije Šegulja, dr.med. spec. pedijatar alergolog i klinički imunolog, Zamjenik ravnatelja Thalassotherapije Crikvenica

Upoznajte ljekovitu snagu mediteranske klime i Jadranskog mora

Terapeutska svojstva mora i života, odnosno boravka u povoljnoj klimi uz njegovu obalu iznjedrila su metode liječenja koje poznajemo kao klimatoterapija, talasoterapija i hidroterapija

klimatoterapija, talasoterapija, hidroterapija

Mirisi mora, mediteranskog bilja i borova nadahnuli su mnoge umjetnike, a malo je onih koji se u takvom okruženju ne mogu barem nekoliko dana opustiti. More na čovjeka doista djeluje čudesno, što i ne čudi ako znamo da ima više od 30 ljekovitih svojstava, pri čemu se Jadransko more ubraja među najčišća mora Sredozemlja.

U našim se priobalnim krajevima povijest zdravstvenog turizma počela pisati sredinom 19. stoljeća, kad su imućni turisti, pretežno iz Austrije, prepoznali blagodati boravka na jadranskoj obali u oporavku od raznih bolesti poput sušice (tuberkuloze) koja je u to vrijeme odnosila brojne živote.

Činjenica je da se u posljednjih nekoliko godina zapadnjačka medicina, unatoč galopirajućem napretku u liječenju različitih oboljenja, sve više oslanja na pozitivne učinke rehabilitacije koja se temelji na prirodnim ljekovitim činiteljima, a upravo njima obiluje naša obala. Posebno se to odnosi na bolesti gornjih i donjih dišnih putova, odnosno organa za kretanje kod pacijenata svih godišta. Pa iako se pozitivan učinak rehabilitacije zna već stoljećima, prava pažnja i priznanje svjetskih stručnjaka događaju se upravo danas.

Dakle, morska je voda otopina minerala – natrija, magnezija, kalcija, klora, sulfata i bikarbonata. U tragovima sadrži bakar, mangan, selen, cink, ali i vitamine, aminokiseline, žive organizme te razne druge supstancije. U stručnim radovima potvrđeno je da soli i mikroelementi koji se nalaze u morskoj vodi potiču niz blagotvornih procesa te poboljšavaju procese regeneracije.

Ugljan i Pašman su jadranski otoci koji se ne mogu pohvaliti raskošnim građevinama ili izrazito burnom prošlošću, no predstavljaju pravi raj na zemlji za obitelji s djecom, kao i tragače za mirom

Klimatoterapija, talasoterapija i hidroterapija

Terapeutska svojstva mora i života, odnosno boravka u povoljnoj klimi uz njegovu obalu iznjedrila su metode liječenja koje poznajemo kao klimatoterapija, talasoterapija i hidroterapija. One najbolje rezultate daju upravo u liječenju bolesti i tegoba dišnog sustava te sustava za kretanje.

Talasoterapija je primjena fizičkih i kemijskih čimbenika mora i primorja u liječenju i rehabilitaciji. Poznato nam je svima da se s mora uvijek vraćamo u punoj snazi, svježi i „napunjenih baterija“. Dakle, tretman morskom vodom može biti učinkovit u liječenju, ali i u prevenciji niza bolesti. Talasoterapija ima složen blagotvoran učinak na organizam čovjeka. Svježa morska voda potiče izmjenu minerala i toksina između tijela i vode. Pritom je more izrazito bogato mineralima i živim organizmima zbog čega i jest tako jedinstveno. U današnje smo vrijeme gotovo naviknuli da se sve prirodno može nadomjestiti, odnosno umjetno proizvesti. No to nije slučaj kad je riječ o moru.

Talasoterapija se prirodno naslanja na klimatoterapiju. Za područje Jadrana karakteristična je mediteranska klima koja se prepoznaje po suhim i vrućim ljetima te blagim i vlažnim zimama. Ona se smatra jednom od najzdravijih klima na Zemlji. Boravak u mediteranskim krajevima stoga će imati povoljan utjecaj na niz bolesti. Neke od njih su astma, opstruktivna plućna bolest (KOPB), bronhitis, upala pluća, tuberkuloza, bolesti srca i krvnih žila te neurološke bolesti.

Uranjanje tijela i duha

I naša Crikvenička rivijera s dugom tradicijom medicinskog turizma područje je s dokazano blagotvornim klimatskim obilježjima. Boravkom uz more čestice soli u zraku (aerosol) nalaze svoj put do najdubljih predjela plućnih alveola te rezultiraju iznimnim fiziološkim učinkom. Ultraljubičasto zračenje sunca djeluje povoljno na metabolizam kalcija. Oligoelementi (elementi u tragovima) i minerali poput magnezija, mangana, kobalta iz mora i zraka prodiru u organizam te potiču njegove prirodne obrambene snage. Odsutnost alergena i zagađenja okoliša posebno je blagotvorna za alergijske tegobe dišnog sustava.

Hidroterapija, kao što joj i samo ime govori (od grčkih riječi hydor – voda i therapeia – cijeljenje) podrazumijeva utjecaj vode u liječenju i oporavku. Uglavnom se koristi u sklopu fizikalne terapije, poput, primjerice, imerzijske hidroterapije. Riječ je o uranjanju tijela ili dijela tijela pacijenta u vodu. Pritom se iskorištavaju njezina jedinstvena fizikalna i termalna svojstva. Djelovanje hidroterapijskih postupaka pogodno je za dišni, živčani i lokomotorni sustav. Psihološki učinci još nisu dovoljno ispitani. Ali nakon fizičkih poboljšanja djelovanjem vode potpuno se sigurno olakšavaju i/ili rješavaju psihički problemi, odnosno postiže se psihofizička relaksacija.

Ljeto u znaku mediteranske kuhinje

Ukusna, lagana i osvježavajuća ljetna prehrana

Glavna odrednica pravilne prehrane ljeti je konzumacija lagane hrane čiji su glavni predstavnici voće i povrće. Upravo ljeti dolazi...

SAZNAJTE VIŠE

Suvremeni pristup liječenju

Svako lječilište na Jadranu ima svoj pristup terapiji i rehabilitaciji. Stoga o načinu na koji se snaga prirode i mora koristi u suvremenoj medicini možemo pisati samo iz vlastite perspektive.

Tako u našoj ustanovi medicinske programe rehabilitacije bolesti dišnog sustava vode specijalisti otorinolaringologije, pedijatrije, pulmologije i fizijatrije. Njima na raspolaganju stoji suvremena plućna dijagnostika (spirometrija, plućna oscilometrija, tjelesna pletizmografija, FeNO). Ona prije svega služi definiranju stanja prije korištenja terapije, odnosno uvidu u ostvareni napredak provedene terapije. Respiratorna rehabilitacija provodi se u obliku uske suradnje s fizijatrima i fizioterapeutima posredstvom vježbi disanja, posturalne drenaže i vibracijsk09e masaže.

Temelj rehabilitacije dišnih organa predstavlja inhalacijska terapija. Provodi se u specijaliziranom inhalatoriju u kojem suvremeni uređaji omogućuju iznimnu kvalitetu raspršivanja prirodnih činitelja morske vode i eteričnih ulja, ali i medikamenata. Tako se postižu izvrsni učinci terapije.

Rehabilitacija široke lepeze bolesti sustava za kretanje temelji se na individualnim fizioterapeutskim vježbama potpomognutim sa elektroterapijskim procedurama.  Poseban naglasak stavljen je na korištenje blagotvornih učinaka morske vode. Zato se hidrokineziterapija obavlja u bazenu s toplom morskom vodom te u Hubbard kadi.

U svemu treba naglasiti da promjena životnog stila, novo okruženje, oslobađanje od stresa svakodnevice te potpuna posvećenost vlastitom zdravlju dodatno naglašavaju učinak terapijskih postupaka vodeći prema potpunom psihofizičkom oporavku i zadovoljstvu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button