Odmor i putovanja - 22. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Ugljan i Pašman: Miomirisna mediteranska idila

Ugljan i Pašman su jadranski otoci koji se ne mogu pohvaliti raskošnim građevinama ili izrazito burnom prošlošću, no predstavljaju pravi raj na zemlji za obitelji s djecom, kao i tragače za mirom

pašman, hrvatski otok

Preko puta Zadra i Biograda smjestila su se dva prekrasna jadranska otoka spojena mostom – Ugljan i Pašman. Na Ugljan se dolazi trajektom iz zadarske luke Gaženica iz koje trajekti plove do Preka, a na Pašman iz Biograda koji je trajektnom linijom spojen s Tkonom.

Plovidba na obje linije traje dvadesetak minuta do pola sata. Kratka plovidba kao da ilustrira jednu od osnovnih značajki oba otoka: sve je blizu, sve je malo i pitomo. Otoci su izduženi te se pružaju paralelno s obalom, a duž njih ide cesta koja poput ogrlice na sebi ima nanizane bisere, mala mjesta koja se smjenjuju jedno za drugim svakih nekoliko minuta vožnje.

Na istočnim stranama oba otoka, dakle onima koje gledaju prema kopnu, nanizana su naselja, a zapadne obale uglavnom su nenastanjene

Boravak je ondje idealan za obitelji s djecom koja će doživjeti ukrcaj i iskrcaj na trajekt te uživati na brojnim slikovitim plažama koje krase gotovo svako mjesto. Neće im biti dosadno jer otoci pružaju mogućnost da svakog dana obiđete novo mjesto ili više njih, da svaki dan posjetite drugu plažu. Posjećujete li otoke u drugom dijelu ljeta, možete uživati u smokvama rajskog okusa koje, kao i kupine, rastu na svakom koraku, i na privatnim i javnim površinama, pa ih možete brati i jesti sa samih stabala. Oba su otoka iznimno zelena s mnogo vegetacije i miomirisnog bilja.

Impozantni kanal

Na Pašmanu od najjužnijeg Tkona prema sjeveru se nižu Ugrinić, Kraj, Pašman, Barotul, Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac. U svakom od mjesta slična slika – lučica, trgovina, nekoliko kafića i, naravno, prekrasna plaža. Ljeti svako mjesto ima povremena događanja, proslave, manifestacije i svetkovine. Kako od južnog dijela Pašmana do sjevernog dijela Ugljana dolazite za samo pola sata, i najudaljenija mjesta su zapravo blizu, što vam omogućuje da svaku večer sudjelujete u nekom događanju u drugome mjestu, neovisno o tome gdje ste smješteni. Otoke razdvaja impozantni kanal, a spaja ih još impozantniji most. U kanalu more vječno teče, čas u jednom, čas u drugom smjeru, kako se smjenjuju plima i oseka. Kroz njega teče i gust promet pa gotovo ne prođe minuta da kanalom ne prođe neko plovilo.

Prvo mjesto koje nas nakon prelaska mosta čeka na Ugljanu jest Kukljica, jedno od većih mjesta s relativno velikom marinom u prostranom zaljevu. Kukljica je domaćin najveće fešte koja se odvija u ljetnim mjesecima, Gospe od sniga, velike i šarene manifestacije usred turističke sezone. Tada je potpuno preplavljeno posjetiteljima iz svih dijelova oba otoka, kao i onima iz obližnjeg Zadra iz kojeg neki na proslavu dolaze, ni manje ni više, nego na skuterima preko Pašmanskog kanala.

>>Krajnji zapad naše zemlje je poluotok Istra, a krajnji zapad tog zapada su dva istarska bisera – Umag i Savudrija kao naše najzapadnije naselje.<<

Benediktinski samostan

Na istočnim stranama oba otoka, dakle onima koje gledaju prema kopnu, nanizana su naselja, a zapadne obale uglavnom su nenastanjene. Tako se na istočnoj obali Ugljana nakon Kukljice smjenjuju Kali, Preko, Poljana, Sutomiščica, Lukoran, Ugljan i Muline. U blizini Mulina nalazi se slikovita plaža Južna Luka koju vam preporučujemo za sljedeće ljeto. Riječ je o pješčanoj plaži gusto načičkanoj stijenama koje su tijekom oseke poput makete planina koje se izdižu iznad ravnice, a za plime poput vulkanskih otočića koji se izdižu iznad površine mora. Podalje od obale stijene prestaju i ostaje samo čisti pijesak za uživanje. Posebnu zanimljivost na Pašmanu predstavlja samostan Sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovcu, jedini aktivni benediktinski samostan u Hrvatskoj. Krasi ga bogata i burna povijest tijekom koje je bio jedno od glagoljaških središta na ovim prostorima.

Kad je riječ o smještaju, na oba otoka dominira privatni smještaj, nema većeg hotela, apartmanskog naselja ili resorta pa su i gužve na plažama iznimno rijetke, što upotpunjuje osjećaj opuštenosti i idile. Nekoliko sam puta ljetovao na Pašmanu, u mjestu Dobropoljana, gdje je plaža s pješčanim dnom mekanim poput tepiha i širokim pojasom pličine raj za djecu. Sa svojim bratićem i domaćinom ustajao sam u zadnjim noćnim satima kako bismo zoru dočekali u jednom od mnogih mjesta Pašmana ili Ugljana pecajući brancine kojim obiluje obalni dio mora. Otoci su, dakle, pravi raj i savršena su destinacija želite li uživati u miru malih jadranskih mjestašaca, ljepoti slikovitih plaža i miomirisima Mediterana.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button