Odmor i putovanja - 18. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Neka sljedeći odabir za vaše putovanje bude Dubrovnik – prozor kroz koji svijet gleda Hrvatsku

Dubrovnik oduševljava svojom genijalnošću i posebnom vibrom pa ako planirate putovanje u ovaj hrvatski biser, saznajte koje je doba godine najbolje za to

Putovanje_Dubrovnik

Iako geografski odvojen od ostatka zemlje te se potpuno razlikuje od ostalih gradova, Dubrovnik im istodobno pripada čineći Hrvatsku potpunom. Upravo u tome se skrivaju njegovi čar i genijalnost.

Kada biste strancima spomenuli putovanje u Hrvatsku, vjerojatno bi većini prvi na pamet pao Dubrovnik. Jer što je hrvatsko najpoznatije u svijetu? Nije to ni glavni grad, nisu to ni nacionalni parkovi, nije ni Jadransko more niti naši sportaši. To je Grad. Isti onaj grad koji je u svijetu bio i najpoznatije mjesto bivše države koja je pokrivala prostor današnjih sedam država. To je Dubrovnik.

Nekad grad država, danas grad Grad. Dubrovnik je, kao i svaki genij, premda dio okoline kojoj pripada, istodobno i potpuno drugačiji od svih ostalih. Poput njegove geografske odvojenosti od ostatka Hrvatske povijest Dubrovnika je posebna i to ne samo u odnosu na Hrvatsku.

Znate li koja je zemlja proglašena najzdravijom na svijetu?

Od Dubrovačke Republike do oaze svjetskog jet seta

Dubrovačka Republika bila je jedna od najnaprednijih država svoga doba, daleko ispred svih ostalih dijelova današnje jugoistočne Europe. Danas je Dubrovnik jedna od najposjećenijih destinacija Mediterana s mnoštvom turista koji dolaze s kopna, iz zraka i s mora. U kolektivnoj turističkoj svijesti nalazi se u istoj ravni s destinacijama kao što su Barcelona i Venecija.

Tijekom cijele svoje turističke povijesti, a posebno posljednjih godina, Dubrovnik je omiljena destinacija svjetskog jet seta i filmskih zvijezda čiji posjeti dodatno prezentiraju grad kao turističku destinaciju. Grad je obavezna postaja u itinerarima luksuznih kruzera koji plove Sredozemljem. Sve to učinilo je od Dubrovnika grad koji je i cjenovno izvan hrvatskih standarda.

Visina cijena dubrovačkih ugostiteljskih usluga, posebno na vrhuncu sezone, postala je poslovična, a hrvatski mediji često objavljuju informacije o vrtoglavim cijenama koje su i nekoliko puta više od onih u ostalim dijelovima Hrvatske. Stoga je moguće steći dojam da je Dubrovnik postao pomalo nedostupan za prosječnog stanovnika naše zemlje. No treba imati na umu da cijenu određuju ponuda i potražnja te da određena usluga vrijedi onoliko koliko je netko za nju spreman platiti. Ne možemo stoga zamjeriti ugostiteljima koji valoriziraju visoku atraktivnost destinacije i, na kraju krajeva, time naše gospodarstvo čine uspješnijim.

Vaša sljedeća ideja za putovanje je Dubrovnik, no ne znate kada biste ga posjetili?

Istodobno prosječni građanin naše zemlje ima mogućnost posjetiti Dubrovnik i uživati u njegovim ljepotama jednostavnim racionalnim planiranjem. Prije svega imajmo na umu da Dubrovnik, kao i svaki grad, ima najprometniju promenadu – Stradun, no i mnogo malih, živopisnijih sporednih uličica gdje ćete često naći bolju uslugu po nižoj cijeni.

Visina ugostiteljskih usluga mnogo je veća od onih u marketima i trgovinama mješovitom robom gdje su namirnice istih ili nešto viših cijena od onih u ostatku zemlje. Lokacija smještajnog objekta također je važna pri planiranju posjeta pa tako možete odabrati smještaj dalje od staroga grada. Ionako u okolici Dubrovnika i Konavlima ima puno zanimljivih lokacija koje vrijedi posjetiti.

Osim toga, važnu ulogu ima termin vašeg posjeta. Zbog cijene, ali i zbog jedne druge važne stavke. Posjet ovom ljepotanu trebao bi biti užitak, no mnogima prisjedne zbog jednog obilježja koje se intenziviralo u posljednjem desetljeću – gužve. Grad je svjetska destinacija, jedan od nekoliko najposjećenijih gradova na Sredozemlju, no među njima daleko najmanji. Mnogo ljudi na malom prostoru bez puno hlada nije recept za ljetnu uživanciju.

Osobno smatram da od sredine lipnja do sredine rujna Dubrovnik treba izbjegavati. Idealno vrijeme za posjet gradu je rana jesen, kraj rujna ili početak listopada. Na jugu hrvatskog Jadrana more je još toplo, nema vrućina, a cijene i gužve su manje. Ovaj turistički biser ima bezbroj atrakcija te ćete ih bez problema naći na stranicama turističke zajednice grada, ali i u mnogim drugim izvorima.

Otkrijte top 5 hrvatskih plaža koje obožavaju i domaći i turisti

Jeste li ih posjetili? Ovo je top 5 naših plaža koje obožavaju i domaći i turisti

Pješčana, šljunčana ili stjenovita, izloženija ili skrovita, za obitelji, zabavu ili avanturiste? Pronađite ovog ljeta plažu po svom ukusu....

SAZNAJTE VIŠE

Legenda kaže…

Navest ćemo vam neke zanimljivosti koje možda niste znali. Legenda kaže da se na dubrovačkom otoku Lokrumu 1192. godine od oluje sklonio engleski kralj Rikard Lavljeg Srca na svom povratku iz križarskih ratova. U znak zahvalnosti naumio je na otoku sagraditi crkvu, no na zahtjev Dubrovčana izgradio ju je u gradu. Crkva je, nažalost, gotovo potpuno uništena u potresu 1667. godine, a na njezinu je mjestu sagrađena katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Prema nekim izvorima Dubrovačka Republika bila je prva država u svijetu koja je 1783. godine priznala Sjedinjene Američke Države. Ljekarna Male braće u franjevačkom samostanu najstarija je ljekarna na svijetu. U Dubrovačkoj Republici ropstvo je zabranjeno, proglašeno protuzakonitim te kao sramotno i neljudsko osuđeno 1416. godine, dakle prije više od 600 godina i prije nego što je Amerika, koju tek čeka razvoj robovlasništva, uopće otkrivena.

Neka vam ove zanimljivosti budu poticaj da malo zaronite u povijest Dubrovačke Republike, u njezine posebnosti koje bi nam i danas dobro došle. I sve to u sklopu planiranja posjeta ovom jedinstvenom gradu, jedne od destinacija koju ne smijete propustiti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button