Odmor i putovanja - 27. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Od planiranja do realizacije događa se čarolija putovanja

Putovanja su mnogima omiljena strast, a danas su postala način života i više nisu luksuz. Odaberite omiljenu destinaciju, okupite društvo i uputite se u novu avanturu

putovanja, način života, destinacija, planiranje, realizacija

Putovanja svijet čine vašim domom i, što je još važnije, čine vaš dom vašim svijetom

Roditelji, učite svoju djecu putovati. Malo što nas lišava predrasuda, strahova i zatvorenosti kao putovanja. „Get them while they’re young“ kaže poslovica na engleskom, u duhu naše kulture to bi bilo „željezo se kuje dok je vruće“.

Kad sam svoju djecu prvi put odveo u veliki europski grad, bio je to nedaleki Beč, parkirali smo automobil na rubu grada i ušli u podzemnu željeznicu. Bez nekog postupnog prijelaza, iz automobila u kojem je još bio zrak i mirisi njihova grada, zagrebačkog kvarta u kojem žive, djeca su se našla u čudnom prijevoznom sredstvu sjedeći pokraj tamnoputih korpulentnih žena s maramama oko glave, koje razgovaraju na nepoznatom jeziku. Uživao sam promatrajući kako blaga nelagoda vidljiva na njihovim licima vrlo brzo prelazi u jaku znatiželju.

Kako se u samo nekoliko sati iz malih provincijalaca iz zagrebačkih Gajnica, koji stisnuti u strahu od nepoznatog sjede pokraj „čudnih“ ljudi, pretvaraju u male kozmopolite koji razdragano plešu pred bečkim uličnim sviračima. Taj prijelaz bio je izraženiji kod starijeg djeteta, a kod mlađeg prijelaza gotovo i nije bilo.

Naime, ne rađamo se zatvoreni da bi na putovanju svoje okvire proširili. Upravo obrnuto, rađamo se kao intrinzični stanovnici svijeta, no stajanjem na mjestu taj „urođeni kozmopolitizam“ kržlja. Ne dopustite to i putujte kad god možete.

Proljeće je pravo vrijeme za putovanja: Donosimo 3 ideje za odmor

Pametno birajte destinaciju i društvo

Ako doista želite uživati na putovanju, preporučujemo da birate destinacije koje vas stvarno privlače. Bez obzira na to koliko one bile popularne u općoj kulturi. Važno je putovanje prilagoditi sebi. Imajući to na umu, putujte s ljudima s kojima se osjećate ugodno i koji vas ne opterećuju.

Pri proučavanju destinacije i planiranju putovanja ne možete pretjerati u količini potrošenog vremena. Što se više unaprijed upoznate s destinacijom, to će vam putovanje biti ljepše, znat ćete koje su lokacije za vas, koje nisu, a vaše će odluke biti kompetentnije.

Putovanje prije putovanja

Danas su alati za pripremu putovanja zaista uznapredovali. Navigatorske aplikacije, Google karte, street view, bezbrojni putopisi dostupni na internetu, portali s iskustvima korisnika vezani uz turističke usluge, sve vam to omogućuje putovanje prije putovanja.

Iznimno važna odluka je hoćete li putovanje organizirati sami ili ćete rezervirati paket-aranžman u putničkoj agenciji. Premda radim u turističkoj agenciji, više volim putovati u vlastitom aranžmanu. Tako ste prisiljeni sami bolje upoznati mjesto u koje putujete, imate izravan kontakt s destinacijom, više komunicirate s lokalnim stanovnicima, upoznajete prometnu mrežu te se stapate s ritmom i ambijentima posjećenih mjesta.

No putovanja moraju biti užitak, a ne stres pa ako imalo sumnjate u vlastitu sposobnost savršenog planiranja, ako za to nemate vremena ili je jednostavno jeftinije, ne libite se rezervirati putovanje u turističkoj agenciji od povjerenja i uživati u vođenju profesionalaca.

putovanje, zdravlje, odmor, putovanja

Ovo sigurno niste znali: Cool činjenice o putovanjima

Jednom godišnje otputujte nekamo gdje još nikad niste bili, poručio je Dalaj lama znajući koliko dobrobiti putovanje ima za...

SAZNAJTE VIŠE

Osjetite ambijent stvarnog života

Pazite na usklađenost destinacije s godišnjim dobom, malo je mjesta koja su jednako ugodna cijele godine. Kad se nađete na destinaciji, sigurno nećete odoljeti glavnim atrakcijama koje krase turističke brošure, no skrenite s glavnih turističkih itinerara, zađite u sporedne uličice te osjetite ambijent stvarnog života.

Osobno, volim se prošetati izvana bezličnim stambenim četvrtima, potražiti restorane i gostionice gdje zalazi lokalno stanovništvo jer se ondje u pravilu jeftinije i ukusnije jede.

Oprez na putovanju

Putovanja, kao i sve druge u pravilu lijepe i ugodne stvari, imaju i svoju tamnu stranu. Osim što je lijepo mjesto, svijet skriva i neke zamke. Kako biste izbjegli ružne i neugodne situacije, posebno pazite na novac i dokumente.

Kao što se nikad niste izgubili dok god imate goriva u rezervoaru, tako i na putovanju nikad nemate stvaran problem dok su uz vas novac i dokumenti. Sve ostalo je manje važno. No rizici koje nose putovanja ne smiju vas pokolebati jer putovati se mora. Putovanja svijet čine vašim domom i, što je još važnije, čine vaš dom vašim svijetom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button