Odmor i putovanja - 23. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Bratislava: Posjetite ljepoticu na obalama Dunava

Odlučite li se na putovanje prema sjeveru, svakako planirajte posjet Bratislavi, srednjoeuropskom biseru duge i bogate povijesti

Bratislava

Jedna od najpoznatijih atrakcija grada je UFO, restoran na više od 80 metara visokom držaču Novog mosta koji premošćuje Dunav. Pogled je, naravno, fascinantan.

Da je Bukurešt 65 kilometara južnije, imali bismo dunavskih pet B. Ovako imamo dunavska četiri B, četiri europske metropole smještene na Dunavu čija imena počinju slovom B: Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd. Dvije od njih, Beč i Bratislava, vrlo su blizu jedna druge.

Riječ je o dva međusobno najbliža glavna grada Europe udaljena samo 60 kilometara, a nekada su bili povezani i tramvajem. Bratislava je, naravno, mnogo manja, ima oko pola milijuna stanovnika te, kao i Beč, ima različita imena na različitim jezicima. Nijemci je zovu Pressburg, Mađari Pozsony, a stari hrvatski naziv za Bratislavu je Požun.

Kulturna prijestolnica Europe

Premda se nalazi u blizini velikog Beča, on nije usisao svu njezinu važnost i slavu. Bratislavu s pravom možemo nazvati jednom od kulturnih prijestolnica Europe. Riječ je o gradu duge povijesti, s višetisućljetnom naseljenošću.

Svoj procvat doživljava u vrijeme Marije Terezije, kada postaje najveći grad na području današnje Slovačke i Mađarske te poprima sadašnje vizure. Grade se mnoge zgrade, palače, sakralni objekti… Iznimno je zanimljiva povijest grada u prvoj polovici 20. stoljeća.

Ispod Bratislavskog hrada

Nakon Drugoga svjetskog rata Bratislava postaje dio nove, dotad nepostojeće države – Čehoslovačke, no uz iznimno opiranje njezinih stanovnika čiju su većinu činili Nijemci i Mađari koji su pokušavali grad učiniti slobodnom enklavom. No vojska nove države zauzela je grad i tadašnji Požun dobiva današnje ime, doseljavaju se mnogi Česi i Slovaci, a Nijemci i Mađari masovno napuštaju grad.

>>Susjedna zemlja Slovačke, Češka, prepuna je bisera koji postaju važne destinacije u planovima istraživača Europe, posebno onih zainteresiranih za srednjoeuropsku povijest. Među njima su svakako Telč i Český Krumlov, dva ljepotana na jugu Češke<<

Nakon Drugoga svjetskog rata naglo raste broj stanovnika i gradi se novi dio grada s velikim stambenim blokovima u kojima danas živi većina stanovnika Bratislave. Slično kao i u Zagrebu, rijeka razdvaja stari dio grada u kojem je smještena stara jezgra i novi, stambeni dio. Međusobno su povezani mostovima koji su jedan od zaštitnih znakova Bratislave.

Od Zagreba do Bratislave čeka vas otprilike pet do šest sati vožnje. U Slovačkoj budite pažljivi s vinjetom. Naime, pri dolasku nikome se ne da provjeravati imate li je, ali pri odlasku se svima da. Ako je nemate, platit ćete popriličnu kaznu.

Brojne znamenitosti koje vrijedi vidjeti

Kao jedan od europskih urbanih centara grad obiluje znamenitostima. Panoramom dominira povišeni Bratislavsky hrad, nekadašnja kraljevska rezidencija koja je tijekom povijesti mijenjala namjene, pa je tako bio i sjemenište i vojarna, bio je i spaljen i obnovljen, a renoviranja traju i danas. U dijelu zdanja nalazi se muzej, a u neposrednoj blizini su slovački parlament te katedrala u kojoj su se krunili kraljevi.

Jedan od ulaza u svjetovni centar grada je Michalska brana, toranj koji je nekada služio kao promatračnica, a danas se u njemu nalazi izložba oružja. Prolazom ispod tornja i laganom šetnjom dolazi se do relativno maloga glavnog trga. U njegovu centru nalazi se Rolandova fontana, a uokviren je lijepim palačama, gradskom vijećnicom i biskupskim zdanjima.

Glavni trg ekvivalent je praškoga Starogradskog trga i centar je stare gradske jezgre. Mnogo veći trg, nastao naknadnim širenjem grada, dakle ekvivalent praškom Vaclavskom trgu, jest Hviezdoslav trg. Nazvan je po slovačkom pjesniku čiji spomenik krasi njegovo središte. Tu se nalaze nacionalno kazalište, koncertna dvorana, kao i sjedišta mnogih važnih ustanova.

Živahan i tajnovit

Jedna od najpoznatijih atrakcija grada je UFO, restoran na više od 80 metara visokom držaču Novog mosta koji premošćuje Dunav. Pogled je, naravno, fascinantan, a želite li grad sagledati i iz druge perspektive, tu je uzvišenje Slavin s kojeg se pruža prekrasan pogled.

S obzirom na veličinu grada, gotovo sve znamenitosti možete obići tijekom dulje ili kraće šetnje. Riječ je o srednjoeuropskom gradu srednje veličine, čiji će ambijent nekima biti sličan onom u Zagrebu. U odnosu na velegradove poput Beča ili Budimpešte krasi ga mnogo pitomija atmosfera.

Centar grada obiluje kafićima, restoranima, a kao i Zagreb, Bratislava se ne može pohvaliti živahnim noćnim životom. No on vam svakako neće biti motiv posjeta ovom gradu, prije će to biti želja da otkrijete tajnu.

Šutljivi ljudi često nas privlače jer pretpostavljamo, često točno, da kriju neku dubinu, tajnu koju nam otkrivaju tek kad ih upoznamo, kad nam dopuste da uđemo u njihov svijet. Isto vrijedi i za gradove. Šutljivost je posebno intrigantna i privlačna ako je poduprta ljepotom. Pođite stoga put sjevera i otkrijete tajne nerazvikane ljepotice koja se odmara na obalama Dunava.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button