Odmor i putovanja - 18. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić, ADIVA Plus sadržaj

Hrvatske biciklističke rute: avantura na dva kotača

Cikloturizam je grana turizma s vrlo brzim rastom, a pandemija bi joj dodatno mogla dati zamah. Maštate li i vi kako obići svijet ili barem Hrvatsku na dva kotača?

cikloturizam Hrvatska biciklisticke rute

Hrvatska je „prirodni laboratorij“. Jedna od vrhunskih hrvatskih specifičnosti je okupljenost izrazito raznolikih prirodnih cjelina na izrazito malom prostoru. Različitost karakteristika kontinentalne, planinske i mediteranske klime kao i njihovih među-klima, različitosti pripadajućih vegetacijskih i životinjskih areala, različitosti nizinskih i planinskih reljefnih oblika, mogu se proučavati, premda na licu mjesta u prirodi, laboratorijskom brzinom i preciznošću. Od jednog podneblja do drugog u Hrvatskoj se može doći nekoliko minuta dugom vožnjom kroz tunel ili preko prijevoja. To je vrijeme koje često nije dovoljno da se epruveta iz jednog labosa prenese u drugi unutar iste zgrade. Takva zemlja, naravno, meka je za bicikliste.

Via Dinarica: višednevno putovanje hrvatskom divljinom

Zašto biciklisti vole Hrvatsku

Cikloturizam je grana turizma s vrlo brzim rastom, ponuda infrastrukture i paket aranžmana za bicikliste sastavni je dio hrvatske turističke ponude. Naša zemlja dio je i EuroVelo mreže europskih biciklističkih ruta. Kroz Hrvatsku prolaze četiri rute, a njihov naziv sugerira kojim dijelovima Europe prolaze:

  • Mediteranska ruta koja prolazi duž naše obale,
  • Baltičko-jadranska ruta koja se spušta sa sjevera Europe i završava na jugu Istre,
  • Atlantsko-crnomorska ruta koja prolazi našim Podunavljem te
  • ruta „Željezna zavjesa“ koja se pruža duž granica nekadašnjeg Varšavskog pakta a kod nas se pruža duž rijeke Drave.

Više o EuroVelo biciklističkoj mreži možete saznati na www.eurovelo.com.

Cikloturizam je svijet unutar svijeta, s bezbroj vrsta biciklista, načina vožnje i željenog izgleda rute. A svatko od njih u Hrvatskoj će naći nešto za sebe. Od surovih makadama do asfaltiranih puteva, od ravničarskih prostranstava do kamenitih planinskih staza.

Ovisno o tome jeste li ozbiljni biciklist ili samo rekreativac možete pokušati svladati jednu ili više etapa utrke Tour of Croatia:  Makarska – Split, Šibenik – Zadar, NP Plitvička jezera – Učka, Pula – Umag i Zagreb – Sveti Martin na Muri. Ako ste ljubitelj zahtjevnih staza koje će vas nagraditi nezaboravnim prizorima prirodnih ljepota, tada ćete svakako uživati u stazama unutar nacionalnih parkova Krka i Plitvička jezera te onim u okviru parkova prirode Biokovo, Velebit, Učka, Kopački rit i Medvednica.

Po otocima i obali

Jedan od najpopularnijih cikloturističkih paketa je i onaj koji uključuje kombinaciju krstarenja brodom te bicikliranja po otocima. Riječ je o zaista izvanrednoj kombinaciji uživanja u morskoj plovidbi i zdravog načina obilaska otoka, vozeći se kroz miomirise mediteranskog bilja i udišući aerosol.

„Skakanje“ od otoka do otoka, pedalirajući od jednog prekrasnog slikovitog mjesta do drugog, uz povremeno osvježenje u modrom i prozirnom moru – što više čovjek može poželjeti?

Istra je naša najnaprednija turistička regija, stoga ne čudi da ima najgušću i najuređeniju mrežu biciklističkih ruta koje se nerijetko preklapaju s vinskim cestama ukrašenim seoskim gospodarstvima s fenomenalnom gastro ponudom. Kako biste saznali više detalja o cikloturističkim stazama u Istri, preporučujemo da posjetite internetsku stranicu www.istria-bike.com.

Gorje ili ravnice?

Poseban užitak pruža i bicikliranje po Ličkim bespućima, posebno transverzalnim pravcima koji se pružaju od državne ceste D1 prema autoputu. Ovdje je moguće da satima ne vidite ni jednog čovjeka, a ni ljudsku nastambu te se tek ovdje stječe pravi dojam o rijetkoj naseljenosti Like. Tu su, naravno, i biciklističke staze Gorskog kotara čija svježina će užitak učiniti još većim. Rute i detalje vezano za goranski cikloturizam možete naći na www.gorskikotarbike.com.

Ako vam odgovaraju ravnije staze bez velikih uspona i silazaka, doći ćete na svoje na biciklističkim stazama panonske Hrvatske vozeći se kroz žitne ravnice Slavonije ili po riječnim dolinama Drave i Save ili pak „surfajući“ po valovima brežuljkastog Hrvatskog zagorja i okolice Zagreba. 

Turistički vodiči na biciklima

Mnogi turistički radnici i sami su zaljubljenici u bicikle, pa postoje mnoge kvalitetno vođene višednevne biciklističke ture i paket aranžmani koje organiziraju specijalizirane agencije. One vam mogu organizirati i ostale usluge vezano za ovaj specifičan vid putovanja kao što su najam i servis bicikala, transferi, povezati vas s trgovinama opremom i dijelovima i slično.

podravina putovanja

Zaputite se u Podravinu – kraj gdje sjeverac bistri misli i donosi svježinu

Podravina nas zove da zaboravimo karantenu i odemo na putovanja u mjesta u kojima još nismo bili, izolirana i...

SAZNAJTE VIŠE

Kad govorimo o cikloturama, svakako se moramo dotaknuti i sigurnosti i propisa. Kako biste se malo prisjetili na što sve treba obratiti pažnju, predlažemo da pogledate popis na stranicama Hrvatske turističke zajednice

Otisnite se, dakle, na neku od biciklistički staza Hrvatske. Spoj ugodnog s korisnim formula je za lijep život, a malošto je toliko ugodno za naša čula i toliko korisno za naše tijelo kao jedriti na dva kotača Lijepom našom. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button