Odmor i putovanja - 15. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Život na sjeveru: Upoznajte sve ljepote Međimurja

Pri putovanju u Međimurje možete uživati u svim blagodatima karakterističnim za naše kontinentalno područje - vrhunskoj domaćoj hrani, brojnim kulturno-povijesnim sadržajima i termalnoj vodi

putovanja, Međimurje, život na sjeveru, Čakovec

Postoji jedan dosljedan indikator u prometnom pejzažu po kojem možete raspoznati da se nalazite u gospodarski razvijenijem dijelu Lijepe Naše. Kružni tokovi. Kao da to logično, učinkovito i jeftino rješenje regulacije prometa na križanjima pada na pamet samo tamo gdje se živi malo bolje nego drugdje. Velik udio kružnih tokova karakterističan je za Istru, Varaždinsku županiju i Međimurje.

Uređenost okućnica u Međimurju u kulturnom krajoliku predstavlja prijelaz iz hrvatske u austrijsku peripanonsku provinciju. Riječ je o najsjevernijem području zemlje i taj položaj podrazumijeva razlike zbog jačeg utjecaja susjednih zemalja.

>>Putovanje je iskustvo od kojeg ćete izvući mnogo zdravstvenih koristi, a ujedno ćete se na njemu moći dugo duševno napajati. Upoznajte zdravstvene blagodati putovanja!<<

Posebnosti ovoga kraja pridonosi i fizička odijeljenost velikim rijekama Dravom i Murom. Pri posjetu Međimurju možete uživati u svim blagodatima karakterističnim za naše kontinentalno područje. Neke od njih su vrhunska domaća hrana, brojni kulturno-povijesni sadržaji i termalna voda.

Termalni sadržaji za cijelu obitelj

Daleko najvažniji turistički kompleks u Međimurju je Spa & Sport Resort Sveti Martin**** u Svetom Martinu na Muri. Uz Terme Tuhelj, riječ je o našem najkvalitetnijem kontinentalnom turističkom kompleksu. Krase ga brojni sadržaji i programi, a služi i kao primjer iznimnog ulaganja u marketing.

Naime, Sveti Martin je malo kome usput jer nalazi se na rubnom području zemlje. Ako niste na putu do neke top destinacije nema vam druge nego da sami postanete top destinacija. Upravo to uspjeli su u Svetom Martinu intenzivnim i kreativnim marketingom.

>>Znamo 7 jako dobrih razloga da otputujete i uživate “solo”! Slažete li se?<<

U Sveti Martin dolaze većinom domaći gosti, a kako su česte akcije, nerijetko možete dobiti vrhunsku uslugu za malo novca. Mene su kupili jednim detaljem. Naime, postoji proizvod koji nije lako napraviti, a da bude ukusan i po njemu lako možete prepoznati kvalitetnog ugostitelja. To su krvavice. One sa švedskog stola Svetog Martina ukusne su kao i one domaće iz sela moje majke.

Kako je Međimurje omeđeno Murom i Dravom, a i obiluje jezerima, mrtvicama i šljunčarama, raj je za ribolovce. U blizini Svetog Martina nalazi se i stari mlin koji je funkcionalan te predstavlja jednu od atrakcija turističke ponude vezane uz tradiciju i nekadašnji način života.

U Murskom Središću nalazi se Spomen-dom rudarstva jer ondje se nalazio ugljenokop otvoren između dva svjetska rata u kojem su generacije Međimuraca provele svoje najbolje dane.

Čakovec – simpatičan biser Međimurja

Najveći i glavni grad županije je Čakovec, simpatičan biser na sjeveru Hrvatske. Ondje imate štošta vidjeti, ali izdvajam dvor Zrinskih te Muzej Međimurja s gotovo 25.000 arheoloških, kulturno-povijesnih, etnografskih i likovnih predmeta prikupljenih na području Međimurja.

Jedan od izvrsnih razloga za posjet Međimurje jest i vino. Tradicija vinarstva ovdje živi od antičkih Rimljana koji su tu zasadili prvu lozu. U tridesetak vinskih podruma i kušaonica danas možete probati sauvignon, chardonnay, graševinu, rajnski rizling, bijeli i sivi pinot, traminac, zeleni silvanac… Sve to uz tradicionalne hladne nareske.

Posjete podrumima i kušaonicama potrebno je telefonski najaviti, a po kvaliteti vina i ambijentu u kušaonicama međimurske vinske ceste spadaju u sam vrh naše enološke ponude.

Oldtimeri i Grad labirinata

Za kraj istaknuo bih još dvije zanimljivosti. Prva je Muzej oldtimera u Selnici koji, osim velike zbirke starih automobila, sadrži i veliku zbirku eksponata iz tradicijske kulturne baštine. Druga je Grad labirinata pokraj Badličana, devet labirintskih staza omeđenih kamenom, svaka sa svojim nazivom i značenjem.

Dakle, u Međimurju imate što vidjeti, ali i što kušati. Ono je kruna na glavi peripanonske Hrvatske, sočno i zeleno. U njemu ljudi rade marljivo, pokušavaju i trude se, i to se vidi već s ceste. Riječ je o jednom od rijetkih dijelova zemlje koji su de facto „u Europi“, ne samo na papiru. Kada bi sjever Hrvatske bio njezin jug, tada Hrvatska ne bi bila Hrvatska nego Austrija.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button