Odmor i putovanja - 5. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Visit Hungary

Čudesna priroda: ljekovita mjesta u Mađarskoj koja trebate posjetiti

Neka od spa kupališta u Mađarskoj posebno su bogata ljekovitim i termalnim vodama, a tu je i jedinstveno „kupalište“ ljekovitim plinom

spa kupalista madarska egerszalok miskolctapolca heviz

Plivati u špilji ili uživati u prirodnom čudu poput vapnenačkih terasa Pamukkalea u Turskoj dok se opuštate? Možda sjediti odjeveni od glave do pete u ljekovitoj plinskoj kupki? U Mađarskoj je to sve moguće jer je riječ o zemlji koja je velesila u toplicama smještenim u posebnom prirodnom okolišu.

No neke od njih posebno se ističu ljepotom i ljekovitim svojstvima, a pregled donosi službena turistička stranica VisitHungary.com.

Egerszalók: spektakularne slane terase

Svima su – ako ne drugačije, onda barem s fotografija – poznate svjetski poznate terase od soli i vapnenca Pamukkale. No jeste li znali da isto takvo kupalište postoji i u Mađarskoj?

Minerali koji se ispiru iz vode termalnog izvora Egerszalók teku niz padinu te stvaraju zadivljujuć krajolik od 1200 kvadratnih metara snježnobijelih terasa, sličan onom koji se, osim u Turskoj, može vidjeti još samo u američkom nacionalnom parku Yosemite.

Nažalost, slanim terasama se ne može prići neposredno blizu, budući da je temperatura vode koja izvire 65 do 68℃, ali im se može slobodno diviti s udaljenosti od četiri do pet metara. Ta je iznimna formacija noću osvijetljena u svim duginim bojama.

Termalna voda Ljekovitog i wellness kupališta Saliris Resort smještenog u blizini slanog brda koja, osim kalcija, magnezija i hidrogenkarbonata, sadrži i natrij, može se koristiti u liječenju ateroskleroze, zglobnih i reumatskih bolesti, ozljeda kostiju, upale živaca, metaboličkih poremećaja te pojedinih ginekoloških i kožnih problema. Naravno, ne propuštaju se niti wellness usluge, saune i masaže koje očekuju goste željne opuštanja.

Miskolctapolca: kupanje u špilji

Jedno od najpoznatijih prirodnih bogatstava Mađarske je Miskolca, špilja otkrivena 1936. godine. Na njoj je izgrađeno današnje Špiljsko kupalište. Poseban ugođaj špilje, ljekovita klima i voda od 31℃, pogodni su za ublažavanje lokomotornih, respiratornih, gastrointestinalnih i kardiovaskularnih bolesti te zajednički pružaju posjetitelju nevjerojatan doživljaj.

Miskolctapolca

Uz tajanstvenu jeku Zvjezdane dvorane, bučne vodene mlazove prirodnog vapnenca i atmosferu Rimske dvorane, ljeti možete uživati ​i u kupanju u vanjskim bazenima: mališane čekaju tri dječja bazena, ali tu su i avanturistički bazen te bazen za plivanje koji doprinose savršenom iskustvu kupanja. Osim toga, nekoliko sauna i usluge špiljske aqua terapije, koje spajaju tradicionalnu narodnu medicinu i modernu tehnologiju, čekaju goste željne ozdravljenja, uljepšavanja i osvježavanja.

Jezero Hévíz: omiljeno već tisućama godina

Svaka generacija ima sjećanje na liječenje u Hévízu što i ne čudi jer su već stari Rimljani uživali u liječenju i opuštanju uz ovo prirodno termalno jezero. No, pravi razvoj počinje od 18. stoljeća, zahvaljujući obitelji Festetics.

Jezero, smješteno na prirodnom rezervatu od 60,5 hektara, u to je vrijeme postalo popularno lječilište, a taj je status zadržalo do dan danas. Tirkizna voda jezera ne samo da ima složeno ljekovito djelovanje, već svojom prirodnom ljepotom pruža savršeno osvježenje. Termalna voda s temperaturom od 33 do 36℃ ljeti i 23 do 25℃ zimi u stalnom je pokretu, mijenja se prirodnim putem.

Heviz

Kupači uživaju okruženi s vodenim živim svijetom; lopočima koji plutaju na površini, ribama, močvarnim kornjačama, patkama i labudovima. Parni „poklopac” koji pluta iznad vode ima posebno dobar učinak na glasnice.

Usluge poput oblaganja s ljekovitim blatom, kupke s utezima, masaže, kura pijenja ljekovite vode te aktivnih programa vježbanja u toj okolici (kao što je nordijsko hodanje), također služe za ozdravljenje i opuštanje.

Mátraderecske: jedinstvena plinska „kupka“

Mofetta u Mátraderecskeu zauzima posebno mjesto među toplicama u Mađarskoj. Ovo nije tradicionalna vodena kupelj, već je riječ o ljekovitom plinu s visokim udjelom ugljičnog dioksida i blagim sadržajem radona.

Bavarska-Neuschwanstein

Dvorci Bavarske i München

Malo koja regija ima romantičniju atmosferu od Bavarske. Od idiličnih sela i netaknute prirode do bajkovitih dvoraca, a tu...

SAZNAJTE VIŠE

Tretmani plinske kupelji izgrađene na geološkoj rasjednoj liniji, uvelike pomažu kod arterijskih, varikoznih i limfnih bolesti udova, stanja nakon vaskularnih operacija te kod mnogih lokomotornih bolesti. Tretmani se mogu koristiti prema savjetu liječnika, jer imaju i kontraindikacije (npr. sklonost trombozi, upalne bolesti).

Kako nije riječ o tradicionalnoj vodenoj kupelji, ovdje nije potrebno ponijeti kupaći kostim: posebnost plinske kupelji jest da se na klupama suhih „bazena“ sjedi odjeveno od glave do pete po 15 dana i uživa u djelovanju ljekovitog plina 15 do 25 minuta.

Izvor: https://visithungary.com/hr/clanci/31-toplica-koja-je-ujedno-i-posebna-prirodna-formacija-

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button