Lijekovi i terapije - 10. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar

Upoznajte zdravlje iz prirode: Terapija ljekovitim blatom

Na našem Jadranu ima mnogo plaža koje sadrže ljekovito blato, a najpoznatije je ono u Ninu. Razlikujemo više ljekovitih vrsta, a terapije blatom popularne su još od doba Kleopatre

terapija ljekovitim blatom, ljekovito blato, blato

Najpoznatije ljekovito blato na svijetu je ono iz Mrtvoga mora, koje je upotrebljavano još u doba Kleopatre.

Ljekovito blato ili peloid koristilo se je još u rimsko doba. Najpoznatije ljekovito blato na svijetu je ono iz Mrtvoga mora, koje je upotrebljavano još u doba Kleopatre. Peloidi su fini, usitnjeni sedimenti stijena koji su nastajali tisućljećima tijekom geoloških zbivanja, taložeći se u obliku blata ili mulja, s visokim koncentracijama raznovrsnih minerala.

Od minerala blato sadrži silicij, kalcij, magnezij, sumpor, natrij, željezo, bakar, mangan i mnoge druge. Uz minerale, sadrži i organske ostatke biljnog i životinjskog podrijetla. Svaki peloid jedinstvena je mješavina minerala i ostalih organskih ostataka, a ovisi o mjestu nalaska i samom procesu nastajanja. Razlikujemo mnogo vrsta ljekovitog blata.

Na našem Jadranu ima puno plaža koje sadrže ljekovito blato. Najveće hrvatsko nalazište ljekovitog peloida nalazi se u Ninu. Ninski peloid, koji se u ljekovite svrhe koristio još u antičko doba, ubraja se u skupinu limana.

Limani su ljekovita blata koja nastaju u mirnim, plitkim uvalama gdje se miješaju morska i slatka voda. Premda je mnogo takvih mjesta na hrvatskom dijelu Jadrana, Nin je rijedak primjer sustavne terapije morskim blatom koja se temelji na dugogodišnjim znanstvenim istraživanjima i provodi pod nadzorom medicinskih stručnjaka u takozvanoj klinici na otvorenome.

Trend: prirodna ulja za čišćenje lica su apsolutni hit, doznajte zašto

Ljekovitost blata

Ljekovita blata potiču našu cirkulaciju i metabolizam, jačaju imunosni sustav, djeluju protuupalno, smanjuju bol i stres. Najčešće se primjenjuju u liječenju bolesti i ozljeda koštano-mišićnog sustava, reume, išijasa, artritisa te ginekoloških, uroloških i kožnih oboljenja.

To je blato cijenjeno i u wellness tretmanima zato što koži vraća svježinu i elastičnost te pospješuje detoksikaciju i razgradnju celulita. Blato blagotvorno djeluje na kožu. Zadržava vlagu, vraća koži prirodnu pH vrijednost, pomaže u liječenju akni te koži pruža blagi piling.

Kalcij, cink, magnezij i drugi minerali izuzetno su važni za normalno funkcioniranje

Minerali: Zašto su toliko važni za naše zdravlje?

Minerali su anorganski kemijski elementi, ima ih 103, a 80 ih nalazimo u našem organizmu. Minerali čine 4,5% naše...

SAZNAJTE VIŠE

Terapije blatom

Terapija, koja uobičajeno traje od deset do dvadeset dana, podrazumijeva oblaganje blatom, zatim sunčanje na pješčanoj plaži te ispiranje peloida u toplome moru. Terapije se provode pod stručnim vodstvom medicinskog osoblja, i to tijekom ljetnih mjeseci. Blato se vadi iz svog prirodnog okruženja, uvijek svježe i vrhunske kvalitete, te se aplicira na tijelo. Sastoji se od humusa i minerala nastalih raspadom raznih biljaka tijekom višestoljetnog prirodnog procesa miješanja slatke vode i slanog mora u plitkoj laguni. Blato se često koristi i pri fizikalnim terapijama te u kozmetičkim salonima.

Savjetujte se s liječnikom

Govorimo o ljekovitom blatu i mislimo da nema nekih ograničenja primjene, no  važno je prije liječenja i tretmana blatom razgovarati s liječnikom jer za neka zdravstvena stanja terapije blatom nisu preporučljive.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button