Odmor i putovanja - 9. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Salzburg: Upoznajte grad Mozarta i soli

Salzburg je među najljepšim europskim blagdanskim destinacijama, ali svakako ga vrijedi posjetiti i u proljeće

Najbolje od Austrije: Upoznajte Salzburg, grad Mozarta i soli

Najpoznatiji rudnik soli nalazi se u mjestu Hallein južno od Salzburga. Tijekom obilaska spuštate se priličnom brzinom po rudničkim toboganima još dublje u podzemlje, a zatim slijedi plovidba podzemnim jezerom uz Mozartovu glazbu.

Na sjeverozapadu Austrije, uz granicu s Njemačkom, odmah s druge strane Alpa, smjestio se Salzburg. Ovaj srednjoeuropski ljepotan našao je svoje mjesto i na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine.

Riječ je o klasičnom odredištu za vikend-putovanja iz Hrvatske i jednoj od najblještavijih kuglica na boru europskih blagdanskih destinacija. Zbog svoje lokacije i nadmorske visine na više od 400 metara nad morem, od svih srednjoeuropskih gradova ondje je najveća vjerojatnost blagdana u idiličnom snježnom ugođaju. Idili će pridonijeti i činjenica da nije riječ o velegradu nego o srednje velikom gradu čije najzanimljivije lokacije možete obići pješice, bez korištenja osobnog ili javnog prijevoza.

Salzburg – odlična ideja za vikend-putovanje

Salzburg je od Zagreba udaljen nešto više od 400 kilometara. Premda ne baš kratka, vožnja je ugodna jer ste cijelo vrijeme na autocesti koja velikim dijelom prolazi uz slikovite i grandiozne alpske pejzaže pa je putovanje iznimno zanimljivo. Bez obzira na to putujete li u vlastitom aranžmanu ili preko turističke agencije, ovo je jedno od rijetkih područja svijeta gdje se ne morate previše brinuti o kvaliteti rezerviranog smještaja i usluga. Austrija spada u najbolje od Europe, a Salzburg u najbolje od Austrije i iznenađenja mogu biti samo pozitivna.

Budući da je riječ o mirnom i decentnom gradu, u njega se ne putuje radi noćnog života, no ako se baš želite zabaviti do jutarnjih sati, naći će se nešto i za vas. Naravno, najživlja noć je ona novogodišnja, s brojnim događanjima na otvorenom i zatvorenom, no i ona je obilježena ukusom i klasikom.

Usudite se! Donosimo 7 jako dobrih razloga da otputujete i uživate “solo”

Sajmovi na više lokacija

Na popisu programa (www.salzburg.info) prije svega dominiraju koncerti klasične glazbe, a na repertoaru je, naravno, i Mozart. Dva su glavna motiva po kojima je Salzburg najpoznatiji u svijesti posjetitelja – Mozart i sol. Mozart je rođen u Salzburgu 1756. godine i ondje je proveo svoje najranije djetinjstvo. Njegova rodna kuća u središtu grada danas je jedna od glavnih turističkih atrakcija. Od ostalih znamenitosti izdvojit ćemo dvorac Mirabell s okolnim vrtom, gradsku vijećnicu i franjevačku crkvu. Nad panoramom na uzvisini iznad grada stražari gornji grad, utvrda Hohensalzburg. Naravno, pogled s vidikovaca je prekrasan, a do utvrde se može doći prilično napornim usponom brojnim stepenicama ili uspinjačom.

Kao i u svim većim austrijskim gradovima, adventski sajmovi (Christkindlmarkt) nalaze se na mnogim lokacijama u gradu. Glavni i najveći nalazi se na glavnom gradskom trgu, pokraj katedrale. Uz njega je i sajam na trgu Mirabell, zatim onaj unutar zidina gornjega grada te više manjih sajmova na prikladnim gradskim lokacijama. Blagdansko vrijeme zasigurno je najljepše godišnje doba u Salzburgu. Okićeni gradski trgovi puni su veselih ljudi, ako ima snijega, djeca grade snjegoviće u dvorskim perivojima, a miris kuhanog vina širi se uskim ulicama. Nadrealna je to romantika.

Ako već sada razmišljate o novogodišnjem putovanju i možete si priuštiti nešto više dana, vrijedi spomenuti da je bliža, ali i nešto dalja okolica Salzburga izrazito bogata vrlo zanimljivim destinacijama. Tu su mnoga alpska jezera poput Mondsee, Wolfgangsee ili Fuschlsee. Na njihovim obalama smjestili su se slikoviti gradići čiji obilazak može činiti i zasebno, vrlo vrijedno putovanje. U blizini se nalazi i Bad Ischl, poznato aristokratsko lječilište, ljetna rezidencija te mjesto susreta Sissi i Franje Josipa I.

Zdravstvene prednosti putovanja

Odmak od svakodnevice: Upoznajte zdravstvene blagodati putovanja

Iako kupovina novog smartphonea, jakne ili automobila ulijeva radost i uzbuđenje, njihovi povoljni učinci brzo blijede, a kupac se...

SAZNAJTE VIŠE

Grad koji je izvorište kulture

Salzburg je i grad soli (Salz na njemačkom znači sol). Podzemlje okolice grada bogato je tim mineralom pa se tijekom povijesti razvila kultura i tehnologija vađenja soli. Baština te tradicije su rudnici soli koji su danas u funkciji turizma. Najpoznatiji je onaj u mjestu Hallein južno od Salzburga. U zaista jedinstvenom obilasku uzbuđenja i zanimljivosti nižu se jedni za drugim.

Tijekom obilaska spuštate se priličnom brzinom po rudničkim toboganima još dublje u podzemlje, zatim slijedi plovidba podzemnim jezerom uz Mozartovu glazbu, a cijeli obilazak se zapravo odvija u dvije države jer rudnik dijelom prelazi podzemnu granicu s Njemačkom.

Ako za novogodišnje putovanje možete izdvojiti i pet, šest dana, tada posjet Salzburgu i okolici možete povezati i s posjetom Bavarskoj koja se nalazi odmah preko obližnje granice, naravno s naglaskom na posjet Münchenu kao jednom od glavnih kulturnih centara Europe te bavarskim dvorcima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button