Odmor i putovanja - 25. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Mjesto gdje počinje čarolija: Dobro došli u dom Djeda Mraza

Laponija vas čeka - zakoračite u dom Djeda Mraza, gdje vas na svakom koraku očekuju dobra volja, smijeh i dašak čarolije!

Povijesna regija Laponija obuhvaća sjeverna područje svih triju država Skandinavskog poluotoka te dio poluotoka Kola koji je dio Rusije. U administrativnom smislu naziv Laponija danas nose najsjevernija provincija Finske (Lapin lääni) i najsjevernija pokrajina Švedske (Lappland). Laponci (Saami) su stari, domicilni skandinavski narod s bogatom povijesti i tradicijom. Međusobno podijeljeni u više grupa danas čine mozaik unutar skandinavskog etničkog šarenila. Zaštićeni su međunarodnim konvencijama o domicilnim narodima.

Nepregledne šume, raznolikost biljnog i životinjskog svijeta te specifični pejzaži privlače sve više turista na područje Laponije. Ljepoti pejzaža pridonose i mnoga jezera te polarna svjetlost, romantičan i mističan fenomen unutar arktičkog kruga. Premda je riječ o području koje Laponci naseljavaju mnogo tisuća godina i premda je njihova tradicija zanimljiva i starija od gotovo svake u zapadnom svijetu, danas je Laponija najpoznatija kao domovina Djeda Mraza koji je relativno nova pojava u dijelu zapadne kršćanske kulture.

Kako su slavili naši stari: zanimljivi i pomalo zaboravljeni božićni običaji

Upoznajte Rovaniemi

Rovaniemi je glavni grad finske provincije Laponije, a kao dom Djeda Mraza postupno se profilirao  tijekom 20. stoljeća. Grad ima zračnu luku spojenu s mnogim europskim lukama pa je lako dostupan. Već u zgradi zračne luke počinje čarolija koja je prisutna tijekom cijelog boravka. Sve je ukrašeno sobovima, snježnim pahuljicama, prizorima Djeda Mraza, bijelim medvjedima i vilenjacima.

Budući da je riječ o samom arktičkom krugu, za najduže noći, tijekom zimskog solsticija, sunce uopće ne izlazi pa je božićno razdoblje vrijeme stalne noći i sumraka, što samo pridonosi posebnosti doživljaja. U slučaju da to područje posjećujete ljeti, situacija je obrnuta – za ljetnog solsticija sunce ne zalazi, a umjesto noći, dane smjenjuju zore. Rovaniemi je udaljen 870 kilometara od Helsinkija i oko 2000 kilometara od Sjevernog pola.

Djed i Baka Mraz čekaju vas

Selo Djeda Mraza nalazi se na rubu grada i do njega prometuju redovne linije gradskog autobusnog prijevoza. Selo je smješteno u snježnom ambijentu crnogorične šume. Tu se nalazi kuća Djeda Mraza, vilenjaci koji mu pomažu, brojne suvenirnice, tvornica igračaka, povijesni muzej te pošta u koju godišnje pristigne više od pola milijuna pisama iz cijelog svijeta. Premda je ambijent bajkovit, pošta nije samo kulisa, stvarna je i funkcionalna. Na sva pristigla pisma se zaista odgovara još od 1992. godine. Ako želite napisati pismo Djedu Mrazu, adresa je Santa Claus Main Post Office, Tähtikuja 1, 96930 Rovaniemi, Finland.

Haskiji i sobovi omiljena su pogonska snaga Djeda Mraza pa se u selu može položiti vozački ispit za vožnju zaprege i dobiti pripadajuća vozačka dozvola. U selu se nalaze i tradicionalni laponski šatori u kojima je toplo i usred ciče i mračne arktičke zime. Baka Mraz također je tu negdje, uvijek dobre volje i od velike pomoći Djedu Mrazu. Ulaz u ured Djeda Mraza se ne naplaćuje, ali poklon da, i to 30 eura.

U uredu vas Djed Mraz čeka uvijek nasmijan. Samo mu trebate prići, sjesti u krilo i šapnuti na uho svoju želju. Putem njegove web stranice možete mu i pisati, a odgovor dobivate čim Djed Mraz nađe vremena. U selu se nalazi i restoran u vlasništvu autohtone laponske obitelji koji služi tradicionalna laponska jela s lososom kao glavnom namirnicom. S obzirom na turističku profilaciju Rovaniemija, u gradu ćete naći mnogo smještajnih kapaciteta, a ako biste željeli prespavati u autentičnom ledenom ambijentu, tu je Snježni hotel. Premda je u njemu uvijek nula stupnjeva, osjećat ćete se ugodno jer spavate na krznu i pod krznom koje je vrlo toplo. Putovanje u Laponiju dostupno je i u aranžmanima naših turističkih agencija.

Advent u Zagrebu 2019_lokacije

Božićna bajka u srcu grada: Što vas ove godine očekuje na Adventu u Zagrebu?

Zabava, dobra klopa, jedinstveni događaji, umjetnost, ali i istinski blagdanski ugođaj čekaju vas na ulicama Zagreba tijekom prosinca jer...

SAZNAJTE VIŠE

Djedica nas uči kako vjerovati u iskonsku dobrotu čovjeka

Kao i mnogi drugi običaji i božićni blagdani povezani su s planetarnim životnim i prirodnim ciklusima. Zimski solsticij prekretnica je nakon koje dani na sjevernoj polutki postaju dulji. Vrhunac zime, nakon kojeg dolazi toplina i svjetlo, dogledan je i pogled se diže prema sutrašnjici. Čovječanstvo slavi još jednu godinu na izmaku, a kao ulog za budućnost nudi dobru volju, altruizam, brigu o drugom kroz običaje darivanja. Srca se rješavaju nakupljenih gorčina te postaju svježija i čišća poput snijega koji svojom bjelinom i mekoćom zaobljuje konture pejzaža.

Kao i ljepota, ljudska dobrota i zloća su u očima promatrača, Djed Mraz nikad nije odbio nijedno dijete, gleda na svijet nevinim očima vjerujući u intrinzičnu, iskonsku dobrotu čovjeka. Jednom sam ga pitao što kaže na primjedbe da je izmišljen. Rekao je da se ne osvrće na te komentare, jedino ga muči što ljudi misle da on dariva djecu jer su dobra. Naime, djeca su dobra bez obzira na poklone. „Ona su odlučila biti dobra“, mudro je zaključio Djedica. Što ne bismo, stoga, u Laponiju, na sjever, kod mudrog starca. Možda tamo, u zemlji iskona, ako ne drugdje,  jednostavno odlučimo biti dobri.

Ako želite napisati pismo Djedu Mrazu, adresa je Santa Claus Main Post Office, Tähtikuja 1, 96930 Rovaniemi, Finland

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button