Odmor i putovanja - 1. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Turistička zajednica grada Zagreba

Božićna bajka u srcu grada: Što vas ove godine očekuje na Adventu u Zagrebu?

Zabava, dobra klopa, jedinstveni događaji, umjetnost, ali i istinski blagdanski ugođaj čekaju vas na ulicama Zagreba tijekom prosinca jer je počeo Advent u Zagrebu, a ovo su lokacije na kojima će biti predstavljene atrakcije za 2019. godinu

Advent u Zagrebu 2019_lokacije

Zvuci božićnih zvončića, mirisi medenjaka, kuhanog vina i raznih oblizeka. Ma dovoljno je samo da se prepustite uživanju! Zagreb u adventsko vrijeme nudi pregršt događaja i manifestacija koji će zadovoljiti ukus i najzahtjevnijih posjetitelja. Zabava, dobra klopa, jedinstveni događaji, umjetnost, ali i istinski blagdanski ugođaj čekaju vas na ulicama glavnoga grada. Nemojte čekati Djeda Božićnjaka pokraj kamina, pronađite ga u gradu.

Advent u Zagrebu 2019.: Omiljene božićne lokacije

Obavezno ulaštite svoje čizmice prije polaska jer čeka vas pregršt ugodnih iznenađenja i glazbeni program uz koji je dobra čagica neizostavna. Uz tradicionalne lokacije koje će ponovno zasjati ove godine, Turistička zajednica grada Zagreba s partnerima pripremila je i nove programe za brojne posjetitelje i građane. Tako će se kao nova lokacija predstaviti Filmski advent na Tuškancu. U sklopu njega će se u kinu Tuškanac prikazivati božićni filmovi za sve uzraste. Tu je i Advent kod HNK koji će imati potpuno novu scenografiju i koncept.

Kako su slavili naši stari: zanimljivi i pomalo zaboravljeni božićni običaji

Ovogodišnji Advent u znaku – Orašara

Novost je prigodno uređenje prolaza Oktogon, a i ostale lokacije bit će ukrašene hrvatskim tradicijskim ukrasima i Orašarima, u skladu s ovogodišnjom adventskom temom. Poseban je naglasak i ove godine stavljen na kulturna događanja koja će nas na najljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića. Naime, tijekom Adventa u Zagrebu održat će se čak jedanaest različitih prigodnih glazbenih događanja. To su Adventske razglednice, Advent pod Lanternom, Večeri s Brahmsom, Adventfest u katedrali, Advent Classic Fest, Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu, koncerti u crkvi sv. Katarine, Koncertni program Zagrebačkih solista za Advent u Zagrebu, Advent u župi sv. Blaža, S božićnih balkona Zagrebu i Božić s klincima.

Tu su, naravno, i HNK u Zagrebu, Hrvatski glazbeni zavod i KD Vatroslava Lisinskog koji u prosincu nude bogat repertoar. Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatski povijesni muzej i Muzej grada Zagreba organizirat će prigodne izložbe i programe. Posebna suradnja ostvarena je i s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske koje će 10. prosinca dovesti švedski profesionalni zbor na Advent u Zrinjevcu i Advent u Maksimiru kako bi obilježili blagdan Sv. Lucije.

Ledeni park – Zatvorite oči

Zamislite da izvodite impresivnu piruetu u spektakularnom Ledenom parku, najvećem i najljepšem klizalištu u ovom dijelu Europe.

Advent u tunelu – Zavirite u čarobni svijet Orašara

Prođite kroz niz zastora od ulaza u Mesničkoj ulici do velikog središnjeg tunela. Zadnji i najveći od njih dovest će vas u šumu snježnih borova i društvo divovskih Orašara koji čuvaju stotine šarenih igračaka raspršenih nebom. Prisjetite se radosti djetinjstva, iščekivanja i otkrivanja poklona ispod bora.

Filmski advent na Tuškancu

Božićni duh neka vam ove godine zaluta na stari filmski set gdje ćete se osjećati kao glavni glumac na setu snimanja Orašara.

Filmski advent povezat će šumu Tuškanca i čarobni svijet Kina Tuškanac. U njemu će se prikazivati blagdanski filmovi za male i velike te cjelokupnom Adventu u Zagrebu pridodati jedan prekrasan novi sadržaj – tople obiteljske blagdanske priče.

Koraci do Božića

Korak po korak do savršenog Božića

Zaboravite sve što ima predznak savršen – savršena kuća, savršen kolač, savršena djeca, savršena dekoracija. Ništa od toga nije...

SAZNAJTE VIŠE

Adventski koncertni program Zagrebačkih solista

Jedinstveni adventski koncerti na kojima Zagrebački solisti izvode od virtuoznih valcera, koračnica i polki do nezaobilaznih hrvatskih i međunarodnih božićnih pjesama.

Advent pod lanternom

Advent ili došašće vrijeme je iščekivanja najradosnijeg dana u godini, Božića. To je vrijeme radosti, darivanja i ljubavi koju dijelimo jedni drugima kroz pjesmu.

Paljenje plinskih lanterni na Gornjem gradu tijekom ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu prožeto je posebnom čarolijom: najljepšim adventskim i božićnim pjesmama iz hrvatske i svjetske glazbene riznice. Pridružite se nažigačima i uz pjesmu doživite ovu tradiciju koja je posebna za grad Zagreb.

S božićnih balkona Zagrebu

S ponajljepših zagrebačkih balkona dopiru melodije u izvedbi šesteročlanog limeno-puhačkog sastava Ad gloriam brass unoseći blagdansku radost na šarene gradske ulice.

Grad svetog Nikole

Posebna, čarobna priča čeka nas i ove godine, peti jubilarni put u Gradu svetog Nikole. Naš dragi domaćin, sveti Nikola, u Muzeju grada Zagreba čeka djecu i njihove roditelje, a također će i darovati toplim riječima i prigodnim darovima najpotrebitije u Klinici za dječje bolesti Klaićeve bolnice.

Advent u Muzejima

Prava božićna čarolija odvijat će se i u muzejima grada Zagreba. Orašar Escape Room u Muzeju za umjetnost i obrt oduševit će sve ljubitelje ovog popularnog baleta. Svakodnevni život zagrebačke obitelji iz 80-ih godina u blagdanskoj atmosferi moći ćete doživjeti u Muzeju Zagreb ’80-ih; Galerija Bačva, Dom HDLU oduševit će vas „Plati i nosi izložbom“, a druženje sa Svetim Nikolom i zanimljive radionice očekuju vas u Muzeju grada Zagreba. Ljubitelji umjetnosti uživat će i u blagdanskom programu Galerije Klovićevi dvori te Galerije Forum, a „Magiju skulpturalnog pokreta“ Alexandera Caldera možete pogledati u Umjetničkom paviljonu.

Raspored svih događanja i lokacije ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu možete pronaći na web stranicama https://www.adventzagreb.hr/.

Foto: F. Borelli

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button