Dom i obitelj - 12. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Kristina Zvonar Brkić

Korak po korak do savršenog Božića

Svi sanjamo o savršenom Božiću, no da bismo ga i imali, trebamo se zapitati što doista želimo i možemo ostvariti

Koraci do Božića

Zaboravite sve što ima predznak savršen – savršena kuća, savršen kolač, savršena djeca, savršena dekoracija. Ništa od toga nije važno osim onog toplog, snenog zagrljaja vaših najmilijih na božićno jutro.

Činjenica je da svi sanjamo o savršenom Božiću, ali uvijek postoji taj rascjep između realnosti i našeg sna. Nema dovoljno vremena. Nema dovoljno novca. Nema dovoljno energije za upravljanje svim kućanskim poslovima i drugim obavezama u to vrijeme.

Zbog konzumerizma koji je danas itekako na snazi ukrasima nas počinju bombardirati već od 2. studenoga, kada nas iz svakog izloga s plakata “gledaju” sretna djeca okružena gomilom kutija igračaka pa je pitanje – je li Božić bez stresa utopija ili mogućnost?

Znate li koja je prava tajna sretnih blagdana? Provjera stvarnosti! Isplanirajte ove godine proslavu utemeljenu na vašoj stvarnosti i vlastitim vrijednostima – pojednostavite život te prilagodite proslavu vama i vašim najmilijima.

>>Humanitarna udruga FB Humanitarci Zagreb već sedmu godinu svojim korisnicima ispunjava božićne želje i puni blagdanske stolove<<

Božić nije pokazivanje, Božić je ono što vi i vaša obitelj osjećate, ono čime ste ispunili svoj dom, zato mislite na sebe ovog Božića, razmislite što je to što bi vas najviše zadovoljilo te tako i napravite. Zaboravite sve što ima predznak savršen – savršena kuća, savršen kolač, savršena djeca, savršena dekoracija. Ništa od toga nije važno osim onog toplog, snenog zagrljaja vaših najmilijih na božićno jutro.

Sjetite se poznate krilatice – manje je više. Ne želim nikoga osuđivati, ali postavite si pitanje – hoće li natrpavanje doma ukrasima utjecati na osjećaj topline vaše obitelji, hoće li nove žaruljice, nove kuglice, nove figurice pridonijeti tome? Je li doista potrebno pet ili deset vrsta kolača kad znate da ih ili na kraju blagdana bacite ili ih pojedete samo zato da se ne bace (a onda se bojite stati na vagu…)? Za Božić nije važno savršenstvo, nego je važno da to bude savršen Božić za vas.

Planiranje vas može osloboditi mnogo stresa, no zapamtite osnovno pravilo – sve što želite napraviti, radite zbog sebe jer vi to želite, a ne zato što se to od vas očekuje.

1. korak: Uključite cijelu obitelj

U pripreme za blagdane uključite sve iz obitelj. Kad podijelite zadatke, bit će vam lakše, a djeca i ostali članovi obitelji osjećat će se korisnima i s entuzijazmom će odraditi svoj dio posla. Izvucite iz njih maksimalnu kreativnost. Mnogo se toga može napraviti od stvari koje već imate kod kuće. Zašto baš to ne bi bila tema vašeg ovogodišnjeg Božića – „home-made with love“? Igrajte se i uživajte zajedno.

2. korak: Planirajte darivanje

Možda najviše stresa izazivaju darovi, što je doista velika stavka. Sastavite popis osoba kojima želite nešto pokloniti, napišite pokraj svakog imena dar koji imate u planu, dućan ili mjesto gdje ćete ga nabaviti i, naravno, iznos koji možete potrošiti. S tog popisa najčešće možete prekrižiti 10 posto zabilježenog.

Potom grupirajte poklone prema lokacijama na kojima ih možete kupiti i napravite raspored kada ćete to obaviti. Ne morate sve odjednom, podijelite kupnju na nekoliko dana, ali svakako izbjegnite posljednja dva-tri dana prije Božića. Budite obzirni prema sebi i poštedite se nepotrebnog živciranja. Naravno, ako neke poklone kupujete online, odmah se bacite na posao kako biste bili sigurni da će stići na vrijeme.

Ako nećete koristiti uslugu zamotavanja darova u dućanima, ne zaboravite na popis za kupnju staviti i ukrasne papire i trake. Ako ste odlučili štedjeti na darovima, razmislite o sljedeće tri mogućnosti: definiranje iznosa „po glavi“ unutar obiteljskog ili prijateljskog kruga, darivanje poklona samo djeci ili organiziranje „skrivenog Djeda Mraza“, pri čemu svatko kupuje dar jednom članu obitelji.

3. korak: Pisati ili ne pisati čestitke?

Još ih stignete napisati i poslati pa ako to napravite odmah, i one koje moraju najdalje putovati stići će na vrijeme na svoje odredište. No danas postoji velik izbor različitih online čestitki pa zašto ove godine ne biste poslali one koje uključuju i fotografije vaših članova obitelji?

4. korak: Osmislite jelovnik

Kad je riječ o hrani, važno je obilježavate li Božić kod kuće ili idete u goste rodbini i prijateljima. To je bitna stavka pri planiranju jelovnika i potrebnih namirnica. Provjerite gdje su vam recepti, trebaju li vam neke posebne namirnice po koje morate ići izvan redovitih ruta, trebate li vam prijateljica proslijediti neki tajni recept i slično.

Ako niste vični improvizaciji, nije vrijeme za isprobavanje novih recepata pa se radije držite provjerenih. Uštedjet ćete mnogo živaca i energije. Odlučite li praviti kolače, provjerite koje vrste možete pripremiti unaprijed (ali ih dobro sakrijte kako biste spriječili društvo da ih „potamani“ prije vremena). Niste loša domaćica ni ako ih kupite, nikome ne morate polagati račune jeste li ih doista napravili sami. To je vaš Božić, važno je da ga dočekate mirna srca, a ne na rubu živčanog sloma.

5. korak: Zajedničko čišćenje

Čišćenje stana, koliko god nam mrsko bilo, često obavljamo neposredno prije Božića. Napravite popis i za taj dio posla te podijelite zadatke svim članovima obitelji. No zapamtite – ako niste stigli oprati prozore ili zavjese, Božić neće propasti. Vašim najmilijima bit će lijep i ispunjen ako se sami tako osjećaju.

6. korak: Ukrasi po vašoj želji

Volite li okititi dom, vrijeme je da provjerite imate li sve potrebno, jesu li sve kuglice na broju, rade li sve žaruljice i slično, a potom napravite popis ako vam još nešto nedostaje. No možete otići i u obližnju šumu te iskoristiti, primjerice, borovu granu, češere, panj ili neku otpiljenu granu. Ako u potragu uključite najmlađe članove obitelji, veselje i uspomene su zajamčeni.

7. korak: Pronađite vrijeme za sebe

Na kraju je važno imati na umu da pripreme za Božić nisu samo popisi za kupnju i odlasci u trgovine, trebate si dati priliku da vas obuzme blagdansko raspoloženje. Pronađite vrijeme da pogledate neki božićni film na televiziji ili da odete u kino, posjetite žive jaslice ili svjetlosnu bajku u Čazmi ili jedan od adventskih sajmova na otvorenom. Uživajte sa svojim najmilijima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button