Dom i obitelj - 26. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

8 sjajnih ideja kako dovesti u red sobu vašeg školarca

Soba, odnosno kutak za učenje važno je urediti na način da đaci ondje vole i žele provoditi vrijeme, kao i da potiče njihovu koncentraciju

soba skolarca kutak za ucenje uredjenje sobe za djecu

U vrijeme pandemije školovanje na daljinu teško će se moći u cijelosti izbjeći. U bilo kojoj kombinaciji, djeca će provoditi više vremena kod kuće te je uređenje njihovog radnog mjesta doista izuzetno važno. Osim što je potrebno povesti računa o ergonomiji, važno je osigurati ugodno okruženje koje će potaknuti dječju pažnju, a ne otjerati djecu od knjige.

Korisne savjete pruža nam Feng shui, drevno kinesko umijeće uređenja prostora koje se rado primjenjuje u brojnim prilikama, pa nije suvišno iskušati savjete i po pitanju dječje radne sobe.

Dijete teško uči? Reagirajte što prije i izbjegnite ozbiljne probleme

Urednost i pozitivna energija

Za početak, očistite i uredite sobu jer, kao što ste sigurno i sami uočili, nered nas doista čini nervoznima, odnosno donosi u dom negativnu energiju koja će utjecati na koncentraciju tijekom učenja. Radni prostor ili barem kutak sobe koji će biti određen za učenje treba biti posložen, organiziran i čist.

Majstori feng shuija vjeruju da su istok, sjever i sjeveroistok puni pozitivne energije. Istočna strana stana je stoga najbolje mjesto za dječju radnu sobu. Vjeruje se da radne sobe koje su smještene na sjeverozapadnom dijelu nisu dobre jer čine djecu nemirnima, pa ne mogu zadržati koncentraciju na dulje vrijeme. Dakle, ako je moguće, izaberite za lokaciju sobe već spomenute strane svijeta – istok, sjever ili sjeveroistok.

Gdje organizirati radni kutak

Unutar sobe smjestite radni stol u južni, zapadni ili sjeverni dio. Za stol su najbolji izbor jug i zapad. Ako je moguće, bilo bi najbolje kada bi stol bio smješten desno od prozora. Blizu prozora objesite zvonca za vjetar ili ondje stavite biljku. Također se vjeruje da kaktus ili bambus na prozoru ili radnom stolu štiti područje od negativne energije. Oblik stola trebao bi biti ili kvadratni ili pravokutni.

Dijete nikada ne bi smjelo biti okrenuto leđima prema vratima. Na zid iza njegovog radnog stolca stavite fotografiju ili postavite na policu sobnu fontanu. Ljubitelji ove drevne kineske vještine preporučuju svijetle nijanse boja zidova u zelenim, bijelim ili krem tonovima, a svakako treba izbjeći tamne.

I vrlo je važno da dječja radna soba bude svjetla, odnosno odgovarajuće osvijetljena. Voli li vaše dijete učiti uz stolnu svjetiljku, stavite je na jugoistočni dio stola.

dijete, učenje

Počinje škola! Motivirajte svoje dijete i naučite ga učiti

Neka se vaše dijete “zrcali” u vama na način da vidi sebe kao nekoga na koga je roditelj ponosan...

SAZNAJTE VIŠE

Funkcionalnost je vrlo važna

Neovisno o preporukama koje nam donosi feng shui, uvijek mislite o tome da dječji radni kutak mora biti funkcionalan:

  • osnovno je pravilo da sve mora imati svoje mjesto ako želite izbjeći nered. Ako je stvari više nego što ima „kapaciteta“ za njihovo spremanje, u sobi se ne može osigurati red.
  • sve police moraju biti nadohvat ruku djeteta, odnosno prilagodite visinu dječjoj dobi
  • stol mora imati ladice ili posebno nabavite ladičar, a veličina ladica mora biti najmanje toliko velika da u nju stanu bilježnice i knjige veličine A4 formata.
  • učinite iznimku za opremu iz tjelesnog – umjesto da je držite u ormaru zajedno s ostalom robom, držite je u ladici, bilo onoj ispod stola ili, ako imate, u ladici ispod kreveta. Tako ćete izbjeći stres (i djeteta i svoj) ujutro tražeći prikladnu opremu u hrpi druge robe koju možda niste stigli opeglati. Tijekom vikenda uvijek se pobrinite da čistu robu za tjelesni za taj tjedan stavite u ladicu. Ondje neka stoji i platnena vrećica ili što već dijete koristi za nošenje opreme u školu.
  • na stolu je koristan dodatak organizator za papire i olovke jer ćete ih u protivnom nalaziti po cijeloj sobi. Koristi li dijete ormarić u školi te nosi ključeve, neka se nađe posebno mjesto i za njih.
  • prema potrebi nabavite kutije u kojima se mogu držati veći predmeti poput mape za likovni i pripadajućeg pribora, a unaprijed predvidite mjesto/kutiju u koju će se odlagati, na primjer, iskorištene bilježnice ili radne bilježnice koje više neće koristiti do kraja školske godine.
  • u radnoj sobi treba biti i koš za papirno smeće – naravno, ondje se neće bacati organski otpad poput kora od banane. Međutim, potrebno je djetetu osigurati mjesto na koje će bacati papire, istresati šiljilo i slično.
  • odlična pomoć može biti višenamjenska ploča za zid – primjerice, da se na jednoj polovici ploče može pisati flomasterima, a druga je od pluta na koji se mogu učvrstiti papirići poput rasporeda sati. Manji đaci vole i obične ploče na koje se piše kredom, a koja može potaknuti njihovu kreativnost u učenju. Općenito mora postojati mjesto na kojem će biti jasno vidljiv raspored sati prema kojem će dijete slagati stvari u torbu i učiti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button