Zanimljivosti i savjeti - 26. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Marie Kondo: Čarolija brzog i radosnog pakiranja

Japanska majstorica organizacije, Marie Kondo, već godinama osvaja svijet svojom metodom pospremanja, a donosi nam i savjete kako mučno pakiranje pretvoriti u radost

Marie Kondo KonMari metoda pakiranje pospremanje organizacija

Sjaji li vaš kofer radošću? Putovanje može biti kaotično, ali Marie Kondo vjeruje da vaša prtljaga ne mora biti u istom stanju.

Marie Kondo, poznata i kao Konmari, japanska je organizatorica i autorica knjiga koja je osvojila svijet još 2011. godine knjigom „Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život“. Diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, stekla je brojne obožavatelje koji spremaju dom po „Konmari metodi“ te međusobno dijele iskustva.

Bolest kretanja: Mrzite li putovanja zbog mučnine? Tu su moguća rješenja

Glavno načelo metode: radost pospremanja

Ako bismo morali vrlo skraćeno i u nekoliko riječi opisati njezinu metodu spremanja, rekli bismo da se u središtu nalazi radost, odnosno zadržavanje samo onih predmeta koji u nama bude pozitivne emocije, a odbacivanje svega što nas opterećuje, što smo nagomilali, a posebno što više i ne koristimo. Pritom je ponudila odlične savjete za slaganje odjeće i predmeta kako bi zauzimali čim manje prostora.

Pa vratimo se pitanju s početka teksta: sjaji li vaš putni kovčeg radošću?

Pakiranje često zna biti posao u kojem ne uživamo i kojeg ostavljamo za posljednji trenutak. Pretrpavamo kovčege sa svime što mislimo da bi nam moglo zatrebati, a na kraju pola toga niti ne izvadimo tijekom putovanja. Nerijetko pritom koristimo kofere koji već godinama služe „na silu“ svojoj svrsi, a zapravo nam nisu praktični, ne odgovaraju našim potrebama, a svakako ne odražavaju našu osobnost.

Nabavite kovčeg koji odgovara vama

Imate li mogućnosti, za početak se posvetite odabiru kovčega koji će vama najbolje odgovarati. Na putovanju je kovčeg vaš dom te mora sjajiti radošću. Kondo kao idealan kovčeg opisuje onaj koji je izdržljiv, a ujedno lagan te je veličine koja odgovara duljini puta. Za vikend putovanja sigurno vam neće trebati kovčeg veličine manjeg ormara kojeg ćete vjerojatno napuniti mnoštvom nepotrebnih stvari.

Važno je i da ga se lako može voziti, odnosno da njegovi kotači klize – kovčeg kojeg ćete jednostavno, bez buke i muke voziti za sobom, djelovat će smirujuće tijekom gužvovitog putovanja.

Naučite čaroliju rolanja odjeće

Marie Kondo savjetuje tehniku slaganja odjeće koja je brza, a pritom na odjeći nema tragova od presavijanja. S druge strane, tako složena odjeća zauzima puno manje prostora, kako u ormaru, tako i u putnom kovčegu. Osnovne upute naći ćete u ovom videu.

Ono što bitno razlikuje Konmari tehniku slaganja kovčega od „klasične“ jest način na koji punimo kofer. Roba se ne slaže jedna na drugu, pa tako ne pritišće svojom težinom ono što je na dnu i nema gužvanja. Primjenjuje se vertikalno slaganje, odnosno odjeća se slaže jedno pored drugog te se tako koristi puni volumen kovčega. A što je također vrlo važno, u tako složenom kovčegu odmah možete vidjeti gdje se što nalazi.

Podijelite svoju prtljagu

Osim većeg kovčega, koristite i manje kovčege, odnosno prikladne vrećice za ostale stvari. Kao i kod odjevnih predmeta, tako i u slučaju nakita, parfema te ostalih sitnica vrijedi pravilo da ćete nositi ono što vas raduje i što ćete doista koristiti na putovanju. Za spremanje nakita koristite posebnu torbicu ili neseser, donje rublje stavite u izdvojenu platnenu vrećicu, a posebnu vrećicu koristite i za cipele. Sve te vrećice stavite u kovčeg uz stvari.

Posebno spremite punjače i kablove

Osim što ćete zasebno spremiti ono od tehnologije bez čega ne možete, razmislite i o tome kako da i njima pridodate dozu radosti. Iako su kablovi, punjači i slične stvarčice na svoj način „dosadne“ te vas samo dodatno opterećuju, razmišljajte o njima kao o elementima koji će vam omogućiti radost. Primjerice, punjač će poslužiti za punjenje vašeg mobitela bez kojeg ne biste mogli snimiti sve one prekrasne fotografije s putovanja.

Pravilo 10% praznog prostora

Kad spremate putni kovčeg, uvijek nastojte ostaviti 10% prostora praznog. On će vam poslužiti da u njega spremite suvenire i sitnice koje ćete nabaviti tijekom putovanja kao radosnu uspomenu.

Čišćenje memorije na mobitelu

Svakog dana prije večeri očistite prostor na mobitelu od fotografija koje ne želite sačuvati, a koje zauzimaju prostor memorije. Zadržite samo one fotografije koje u vama bude radost i čine vas sretnima.

Ne odgađajte raspakiravanje

Po povratku s putovanja možda biste mogli osjetiti pad energije te da nemate dovoljno snage za raspakiravanje. Možda vam se može i učiniti da u tome ionako nema nikakvog veselja. No, nemojte stvari ostavljati „za kasnije“. Zamislite taj proces kao dio vašeg putovanja koje upravo završava i s veseljem ga privedite kraju.

putovanja, način života, destinacija, planiranje, realizacija

Od planiranja do realizacije događa se čarolija putovanja

Putovanja su mnogima omiljena strast, a danas su postala način života i više nisu luksuz. Odaberite omiljenu destinaciju, okupite...

SAZNAJTE VIŠE

Marie Kondo nikada ne zaboravi obrisati kotače kovčega te im zahvaliti što su joj omogućili ugodno putovanje, a također zahvaljuje i kovčegu – ipak je on podnio sav teret puta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button