Odmor i putovanja - 16. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Bolest kretanja: Mrzite li putovanja zbog mučnine? Tu su moguća rješenja

Bolest kretanja pogađa putnike u autu, autobusu, brodu, avionu... Zapravo, kad god centar za ravnotežu u unutrašnjem uhu osjeća kretanje, a oči ne

putovanje, obitelj

Je li vam ikad bilo mučno i neugodno u prijevoznom sredstvu? Objasnit ćemo vam zašto je tako i preporučiti vam rješenja. 

Smetnje koje mnogi osjećaju u vožnji zovu se bolest kretanja. Vrsta prijevoznog sredstva ne igra ulogu – bolest je jednaka na brodu, u autu, avionu ili vlaku smrti. Za 30 posto putnika smetnje u vožnji prilično su ozbiljne i uključuju mučninu, vrtoglavicu, jako znojenje i povraćanje. Široko prihvaćena teorija govori da rečene tegobe potječu od proturječnih poruka koje mozak prima od očiju i unutrašnjeg uha, gdje je smješteno osjetilo za ravnotežu.

Čin žvakanja nevjerojatno je djelotvoran pa osim gume možete žvakati ili grickati bombone, kekse, voće, mrkvu, celer… a najbolje đumbir

Ako tijekom vožnje gledate u pod ili u časopis, oči ne registriraju kretanje, ali unutrašnje uho zna da se ipak krećete. To proturječje navodi mozak da posumnja na trovanje i da treba isprazniti sadržaj želuca. Najbolji način izbjegavanja bolesti kretanja je, dakako, izbjegavanje putovanja, ali to ne dolazi u obzir. Stoga naučite nekoliko trikova da biste olakšali tegobe sebi i djeci, koja su naročito osjetljiva. 

Gledajte u daljinu

Ako ste skloni bolesti kretanja, nemojte ni pomišljati na čitanje u vožnji po krivudavoj cesti ili na neravnom letu. Umjesto toga, gledajte u daljinu da se signali koje mozak dobiva od očiju i srednjeg uha podudare. Ako ste na brodu, ostanite na palubi i uperite pogled prema obzoru. U avionu rezervirajte sjedalo blizu ili iznad krila gdje je trup aviona najstabilniji, a kretanje najmanje. U autu i autobusu, ugodnije ćete se osjećati na prednjim sjedalima jer odande se bolje vidi kretanje.

Žvačite gumu ili đumbir

Žvakanje gume je jednostavan način ublažavanja bolesti kretanja. Čin žvakanja nevjerojatno je djelotvoran pa osim gume možete žvakati ili grickati bombone, kekse, voće, mrkvu, celer… a najbolje đumbir. Ovaj ljuti korijen sadrži prirodnu formulu koja sprečava mučninu povezanu s bolešću kretanja. Stoga pripremite tanke režnjeve svježeg đumbira za grickanje u vožnji, a ako vam je sam đumbir preljut jedite ga s jabukom. Nije nužno da ga grickate – možete pijuckati sok ili čaj sa žličicom đumbirovog praha.

Pritišćite zapešće ili dlan

Navodno postoje akupresurne točke koje možete pritiskati radi sprečavanja mučnine pri kretanju. Akupresurne točke su iste kao i akupunkturne, samo se aktiviraju prstima, a ne iglama. Postoje specijalizirane rastezljive akupresurne trake opremljenje plastičnim čepom koji mora biti pravilno položen na akupresurnu točku s unutrašnje strane zapešća. Na akupresuri se temelji i stiskanje loptice rukom tokom vožnje. Improvizirajte lopticu od papira ili upotrijebite zamotani bombon. Predmet mora biti dovoljno velik da prilikom stiskanja nadražuje sredinu unutrašnjosti dlana. 

Pomoć iz apoteke

Bezreceptni lijekovi uključuju dramamin, koji je nedavno uveo žvakaće tablete s okusom grejpa namijenjene djeci staroj najmanje dvije godine. Dramamin djeluje protiv mučnine i poriva na povraćanje, a može izazvati pospanost. Ako spavate, moždane se vijuge isključuju pa nema osjećaja mučnine. Većina lijekova djeluje najbolje ako se uzme sat vremena prije polaska. 

Što kod težih slučajeva?

Neugodni simptomi bolesti kretanja obično prestaju kad završi vožnja, ali nekima bude mučno danima nakon putovanja. Ako ste među njima, obratite se liječniku. Možda će vas uputiti otorinolaringologu ili neurologu koji će vam pregledati unutrašnje uho i njegovu funkciju. 

Simptomi bolesti kretanja

  • mučnina
  • povraćanje
  • znojenje
  • bljedilo
  • zadihanost
  • sanjivost
  • zijevanje
  • glavobolja
  • opća slabost

>>Ljeti su česti izleti i aktivnosti u planinama pa iz godine u godinu raste broj intervencija Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Doznajte koje su obavezne mjere opreza<<

Glazba je dobrodošla

Koju kod terapiju odaberete, pojačajte joj učinak tako da tijekom vožnje gledate – unutrašnju stranu kapaka. Naslonite glavu na naslon, zatvorite oči i slušajte glazbu sa smartfona ili iPoda. Ako zadrijemate, tim bolje.

Mališani su najranjiviji

Djeca su najpodložnija bolesti kretanja, iako nije jasno zašto. Kod životinja je jednako. Štenad je ranjivija nego odrasli psi. Znakovi bolesti kretanja kod pasa su zadihanost, slinjenje i raširene zjenice.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button