Odmor i putovanja - 23. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić

Otkrijte skrivene čari kontinentalne Hrvatske

Jesen je odlično doba godine za uživanje u dobrom vinu, ali i za otkrivanje lijepih mjesta kontinentalne Hrvatske

Kontinentalna Hrvatska

Premda im se turistička sezona iz godine u godinu produljuje pa zatišje počinje sve kasnije, primorski gradovi i mjesta polako, ali sigurno usporavaju svoj ritam. Tonu u letargiju hladnog dijela godine, a događanja, manifestacije i slavlja sele se na kontinent.

Mjesta koja su uobičajeno izvan ljetnih turističkih itinerara, pa tako i ona koja su nam manje poznata, dobivaju svojih pet minuta slave. To je prava prilika da upoznamo ljepote, zanimljivosti i bogatu povijest naših kontinentalnih destinacija.

Jedna od ključnih stvari koja svakako ide u prilog kontinentalnim mjestima je i blagdan Svetog Martina, koiji se obilježava u spomen na svetog Martina iz Toursa (Francuska). U svetog Martina uzdaju se mnogi – zaštitnik je Francuske, vinara, vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara te mnogih mjesta u Europi. U Hrvatskoj ga kao svog zaštitnika slave Dugo Selo, Virje i Beli Manastir.

Bogata turistička ponuda

U našoj kulturi Martinje podrazumijeva proslave, veselja i manifestacije vezane uz proizvodnju i kušanje vina iako svetac svojim životom nije bio povezan uz taj „rajski sok“ vinove loze.

Blagdan Svetog Martina u kalendaru proizvodnje vina predstavlja jednu od ključnih točaka

U tim veseljima u Hrvatskoj prednjače gradovi i mjesta sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske, kao i požeški kraj, što proizlazi iz činjenice da je riječ o najvinorodnijim regijama zemlje.

Najsjevernija hrvatska općina, Sveti Martin na Muri, ujedno je i najbolja ilustracija turističkog i ugostiteljskog spektra koji posjetiteljima stoji na raspolaganju u otkrivanju tradicije peripanonske Hrvatske na njihovu putovanju.

Taj spektar pruža se od narodnih veselja koja se održavaju na trgovima, ulicama, u vatrogasnim domovima i pod šatorima gdje „biskupi“ krste mlado vino uz miris pečenih gusaka, preko restoranskih proslava do „martinjskih“ wellness paketa u hotelima s nekoliko zvjezdica. 

Različiti dijelovi tog spektra, naravno, ne isključuju jedan drugi, dapače. U Svetom Martinu na Muri on je u dijelu hotelske ponude zastupljen u Spa & Sport Resortu Sveti Martin zbog kojeg je već dugo ovo mjesto jedna od najposjećenijih kontinentalnih destinacija.

>>Odmak od svakodnevice: Upoznajte zdravstvene blagodati putovanja<<

Od Zagorja do Podravine

Hrvatsko zagorje u ovo doba godine najprimamljivije je zbog brojnih događanja vezanih uz zriobu vina te zbog nevjerojatnih jesenskih boja koje krase ionako slikovite brežuljke koji na svojim valovima ljuljaju brojne srednjovjekovne dvorce.

Zlatna dolina, Požeška kotlina koja je na sjeveru omeđena obroncima Papuka niz koje se spuštaju vinogradi najpoznatijih i najkvalitetnijih vinara, također je nezaobilazna stanica tijekom vašeg obilaska kontinentalne Hrvatske.

Kad smo već kod otkrivanja kontinentalnih destinacija, skrećemo pozornost na obližnji Park prirode Papuk i izletište Jankovac, vodopadi, pastrve i pećine – planinski biser u srcu Slavonije.

Premda u pjesmama ravna, i Podravina ima svoje vinograde vrijedne divljenja. Takozvane gorice vinogradarska su imanja na obroncima Bilogore, a podravski ekvivalent Resortu Sveti Martin je hotel Picok u Đurđevcu s velikim bazenom, bogatom wellness ponudom, a u doba Martinja i pripadajućim paket aranžmanima.

Magla ili plašt?

Jesen i popularno Martinje prilika su i za upoznavanje lokacija koje nisu na glavnim prometnim pravcima, a takvi su primjeri gradići Banovine i Moslavine – Hrvatska Kostajnica, Dvor na Uni, Topusko, Glina…

Ako ste svoje putovanje za Martinje ove godine propustili, bez brige, sljedeće godine možete ići „na popravni“. Možda će vam biti zanimljivo kako se, baš kao i uz svakog sveca, i uz svetog Martina vezuje legenda.

Susreo je, kažu, uz put siromaha koji se smrzavao. Iako nije imao ni novca ni hrane, sveti Martin rasiječe svoj plašt napola i jednom polovicom ogrne siromaha. Sljedećeg jutra u snu vidje Gospodina prekrivenog plaštom kako govori: „Ovim me je plaštom zaogrnuo Martin.“

U vašem sljedećem martinjskom provodu možda vam perspektivu pomuti nešto poput guste jesenje magle, no to nije magla. To je plašt svetog Martina koji vas, zajedno s mladim vinom, grije dok istražujete ta divna mjesta na rubu naše Panonije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button