ADIVA Plus sadržaj - 30. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Branimir Ivkošić prof. geografije, ADIVA Plus sadržaj

Rijeka Gacka: traka srebra na sjeveru Like

Ova jedinstvena traka srebra na sjeveru Like jedna je od najljepših malih rijeka koje ćete ikada vidjeti. Posebno je zanimljiv njen izvorišni kompleks – vrila Gacke

rijeka Gacka - Lika

Rijeke ponornice su jedinstveni ukras krškog dijela Hrvatske. Teku poljima u kršu, izviru na jednoj strani i teku po vodonepropusnim glinastom tlu. Kada dođu do drugog kraja polja gdje se sudare s vapnenačkim planinama, izdube svoj put u topivoj podlozi i nastavljaju svoje putovanje tajanstvenim krškim podzemljem.

Via Dinarica: višednevno putovanje hrvatskom divljinom

I dok su njihovi ponori ili skriveni ili neatraktivni, njihova su vrela često prekrasni smaragdni biseri, izvori ledene vode i izvori svježine. Rijeke poput Like u Ličkom polju i Vrljike u Imotskom polju predstavljaju i važne elemente koji utječu na način života okolnog stanovništva i razlog su dolazaka sve većeg broja turista.

Ledeno osvježenje na vrilima

Nećemo učiniti nepravdu ako kraljicom, ili barem princezom svih hrvatskih ponornica nazovemo rijeku Gacku. Ova jedinstvena traka srebra na sjeveru Like jedna je od najljepših malih rijeka koje ćete ikada vidjeti. Posebno je zanimljiv njen izvorišni kompleks – vrila Gacke. Vrila je više, no tri najveća su Majerovo vrilo, Tonković vrilo i Klanac.

Na Majerovom vilu nalaze se tradicionalne mlinice od kojih su neke u funkciji te uz najavu posjete možete vidjeti mlinice u pogonu i kupiti svježe samljeveno brašno. Pri posjetu vrilima uživat ćete u slikovitoj kombinaciji tekuće vode, dubokih sifona, brzaca i tradicionalne drvene arhitekture.

Gacka mlinice

Jedna od mnogih zanimljivosti pri posjetu vrilima jest što nećete imati problem ako ste zaboravili ponijeti vodu. Voda u izvorišnom dijelu je pitka (neki kažu da je pitka u cijelom toku), pa se osvježiti možete izvorskom vodom. Pritom budite umjereni, pijte malo po malo ili napunite bočicu s vodom pa pustite da se malo zgrije jer je voda na izvoru, naravno, hladna.

Aktivnosti kojima se možete baviti u dolini Gacke je mnogo i sve ih je više. Vožnja kanuom po ovako lijepoj rijeci koja vijuga kroz Gacko polje svakako će biti vrhunski užitak. Preporučujemo i vožnju biciklima.

Gacka pastrva i sportski ribolov

Na Tonković vrilu nalazi se gostionica Vrila Gacke gdje ćete kušati svježu pastrvu i ostale specijalitete ovog kraja. Kad smo kod pastrve, moramo naglasiti jedno od najvažnijih prirodnih zanimljivosti rijeke Gacke ali i Hrvatske – gacka potočna pastrva. Zbog izrazito povoljnih biokemijskih uvjeta koji ovdje vladaju, rast potočne pastrve u Gackoj je pet puta brži od prosjeka. Stoga ova rijeka predstavlja raj za sportske ribolovce posebno one koji ribu love mušičarskom tehnikom.

Kako je rijeka svjetski poznata destinacija sportskog ribolova, dakle meka koja privlači velik broj ribolovaca, potrebna su vrlo stroga pravila i gospodarenje kako bi se riblji fond sačuvao od izlovljavana te omogućilo budućim generacijama da uživaju u darovima ovog prirodnog dragulja.

rijeka Gacka pecanje

Stoga na većem dijelu toka vlada „ulovi i pusti“ režim, a za kušanje izvrsne gacke pastrve koju možete kupiti svježu ili naručiti u restoranu služi uzgajalište s čistom, prirodnom protočnom vodom.

Ako planirate višednevni posjet sjeveru Like spomenimo da ćete u čitavom kraju naći dobar izbor privatnog smještaja te nekoliko hotelčića i pansiona. Za one željne većeg komfora, u Otočcu se nalazi hotel Park s četiri zvjezdice, a za one željne noćne svježine preporučujemo smještaj u jednom od apartmana ili pansiona na obroncima Velebita, na primjer u Krasnu.

Prirodne ljepote Zavižana

Kad ste već tamo, spomenimo i ostale top destinacije sjevera Like i okolnog područja. U samom Krasnu nalazi se marijansko svetište, nekad najposjećenije u zemlji. Tu je i ured javne ustanove nacionalni park Sjeverni Velebit u kojem, uz najavu, možete vidjeti multimedijalnu prezentaciju o parku.

Autom možete doći do planinarskog doma Zavižan, popeti se na vrh Zavižanska kosa s kojeg puca prekrasan pogled na Kvarner. Podno Zavižanske kose nalazi se Velebitski botanički vrt. Osnovan je 1967. godine s ciljem da se bogatstvo flore učini dostupnim na malom mjestu velikom broju posjetitelja koji posjećuju Zavižan. Vrt se nalazi na visini od gotovo 1500 metara nad morem. Najveći broj biljaka okupljen je u središnjem dijelu oko kojeg vodi 600 metara duga kamena staza. Sadrži oko 300 biljnih vrsta, što samoniklih, a što onih koje su donesene s drugih dijelova Velebita.

Nacionalni park_Sjeverni Velebit

Nacionalni park Sjeverni Velebit: Odmor u iskonskoj divljini

Ako maštate o bijegu s asfalta u prostranstva netaknute prirode, Nacionalni park Sjeverni Velebit pretvorit će vašu maštu u...

SAZNAJTE VIŠE

Ako ste spremni na duže višesatno hodanje, toplo preporučujem i šetnju jednom od najljepših planinarskih staza Europe, Premužićevom stazom koja vas vodi kroz najdivljije predjele Velebita, no bez mnogo muke jer se cijela staza nalazi na sličnoj nadmorskoj visini. Ne daleko od Krasna nalazi se Kuterevo, etno selo na obroncima Velebita u kojem su očuvani mnogi tradicionalni običaji i zanati. No, selo je ipak najpoznatije po utočištu za mlade medvjede. Svrha utočišta je zbrinjavanje mladih medvjeda koji su ostali bez majke. Njihovo zbrinjavanje podrazumijeva doživotnu skrb budući da nisu sposobni sami preživjeti u divljini.

Sjever Like, dakle, obiluje živopisnim destinacijama na kojima ćete obogatiti svoja životna iskustva. Istražite ih osvježeni ledenom vodom s vrila Gacke, jedne od najljepših malih rijeka svijeta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button