Odmor i putovanja - 14. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Željka Kunštek, glavna urednica tipTravel magazinea

Nacionalni park Sjeverni Velebit: Odmor u iskonskoj divljini

Maštate o bijegu s asfalta u prostranstva netaknute prirode? Pretvorite maštu u stvarnost i uputite se ovog proljeća u Nacionalni park Sjeverni Velebit gdje vas čekaju cvjetne doline i guste šume našeg najmlađeg nacionalnog parka

Nacionalni park_Sjeverni Velebit

Najbolji odmor za um, dušu i tijelo pronaći ćete u prirodi. I o tome nema dvojbe. Priroda je neodoljivo privlačna u svako godišnje doba, pogotovo na moćnom Velebitu, i to u dijelu planine koji nije bez razloga proglašen nacionalnim parkom. Stoga nimalo ne čudi što u netaknute ljepote Nacionalnog parka Sjeverni Velebit svakodnevno, a pogotovo vikendima, bježe brojni zaljubljenici u prirodu. Planinari, biciklisti, alpinisti, ljubitelji jahanja i trekinga, ali i umjetnici – fotografi, slikari… – svi oni neiscrpnu inspiraciju pronalaze upravo u velebitskim prostranstvima.

Česti velebitski gosti su i slučajni prolaznici koji su, prolazeći cestom prema obalnim odredištima ili obrnuto, prema unutrašnjosti zemlje, zaustavljeni ljepotom te impozantne planine koju smatraju i prirodnom granicom kontinentalne i mediteranske Hrvatske.

Slavonija u mom srcu: Buđenje proljeća u raskošnoj Slavoniji

Premužićevom stazom

Pravu ljepotu, ali i snagu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit doživjet ćete tek kada se otisnete nekom od njegovih planinarskih ili poučnih staza, uz koje će vas pratiti i informativne ploče o atrakcijama parka. Pravi hit je Premužićeva staza koja će vas povesti u najsurovije dijelove sjevernog Velebita. Smatraju je remek-djelom graditeljstva jer je građena u kamenu – suhozidu. Iako je u cijelosti duga 57 kilometara, kroz park prolazi njezinih 16 kilometara. Jedna je od manje zahtjevnih staza, što je čini idealnom i za one koji nisu u najboljoj kondiciji.

Nezaobilazan lokalitet parka je i Zavižan (1594 m/nv) gdje se, uz planinarski dom, nalazi i najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj. Često je spominjana svakog dana u vremenskim prognozama koje slušate na radiju ili televizoru.  Provjerite temperaturu, a potom se uputite do Velebitskog botaničkog vrta, udaljenog petnaestak minuta hoda. Među tristotinjak biljaka pokušajte prepoznati i strogo zaštićenu vrstu – velebitsku degeniju. Ako ste strastveni planinar, ne propustite uspon na Veliki Zavižan (1676 m/nv), najviši vrh parka.

Vrijeme ostavite i za šetnju područjem parka Alan s prostranim planinskim travnjacima i slikovitim vrhovima, gdje je i planinarska kuća. Nemojte zaobići ni Štirovaču, područje s velikim očuvanim crnogoričnim šumama i izvorom pitke vode, i Veliki Lubenovac, jedan od najljepših predjela parka.

Kroz Kuću Velebita

Neovisno o tome jeste li već lutali sjevernim Velebitom ili se tek planirate upustiti u tu avanturu, zavirite i u Kuću Velebita. Taj posjetiteljski i informacijski centar parka, smješten u planinskom naselju Krasno, kroz četiri etaže provest će vas na zanimljivu šetnju prirodnim i kulturnim vrijednostima parka. One su inače često nedostupne zbog nepristupačnog terena i ekstremnih uvjeta tijekom duge zime.

U Kući možete, barem nakratko, postati meteorolog u meteorološkom laboratoriju. Doznati kako nastaje snježna pahulja i naučiti razlikovati oblake. Pomirišite velebitsko bilje, poslušajte pjev gusjenice leptira, upoznajte čudesan svijet gljiva i planinskih pašnjaka. Pogledajte svijet iz ptičje perspektive kroz 3D naočale… Kuća će vas vratiti i u nekadašnji život ljudi na Velebitu i otkriti vam predaje o vilama i vješticama. Probudite geologa u sebi i okušajte se u procesu izdizanja velebitskih stijena.

Dvorci Hrvatske Trakoscan

Najljepši dvorci Hrvatske: Velebni amblemi naše povijesne baštine

Dvorci Hrvatskog zagorja i panonske Hrvatske nekada su bili prijestolnice feudalnih tirana, a danas su turistička atrakcija i motori...

SAZNAJTE VIŠE

Poput speleologa, istražite Lukinu jamu. Doduše, u nju ćete ući dizalom, a kada stignete, upoznajte podzemnu faunu i osluškujte šum vode, kotrljanje kamenja – originalne zvukove sa speleoloških ekspedicija. Uđite i u holosobu te otkrijte kako biste izgledali kada biste se morali prilagoditi životu u podzemlju.
Postav kuće oduševit će i vaše najmlađe. Interaktivne igre, razni pokusi, slaganje puzzli, proučavanje godova kroz povećalo i traženje tajnovitih Planinaca tek su djelić zabave koja ih ondje očekuje.

Ideje za putovanja Hrvatskom i svijetom pronađite u novom broju tipTravel magazinea: www.tiptravelmagazine.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button